Grip Aşısının Tam Zamanı » Burdur Haber, Burdurweb, Güncel Burdur Haberleri
SON DAKİKA

Grip Aşısının Tam Zamanı

Son Güncelleme :

07 Eylül 2013 - 15:30

Grip Aşısının Tam Zamanı
----- REKLAM -----

doktor zeki albayrakGrip aşı için en uygun dönemin Eylül-Kasım arası olduğu ifade ediliyor. Peki kimler aşı olmalı? İşte grip aşısıyla ilgili tüm merak edilenler…Burdur Devlet Hastanesi Dahiliye Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Zeki Albayrak, gribin genellikle kuşlar, atlar ve domuzlarda görüldüğünü, bu hayvanların hastalığı insanlara bulaştırabildiğini ifade etti.

Virüsün antijenik yapısının sık değiştiğini kaydeden Albayrak, şöyle devam etti: “Bu aşılar her yıl için izole edilen virüslerden yeni olarak hazırlanmakta ve eylül-kasım ayları arasında tek doz olarak yapılması önerilmektedir. Çünkü aşılamayı takiben yeterli bağışıklığın oluşması için 1-2 aylık bir süreye gerek vardır. Eylül-kasım arasında yapılırsa grip salgınlarının başladığı kış ayları içerisinde bağışıklık en yüksek düzeyde olur. Salgın başladıktan sonra aşılanmanın etkisi tartışmalıdır. Çünkü aşıyı takiben 2-8 haftada yeterli koruma gelişmektedir. Oysa salgın zaten bu kadarlık bir sürede kendiliğinden durmaktadır. Üstelik salgın yapan virüsle aşı için kullanılan virüs benzer olmayabilir. Bu durumda koruyuculuğu yoktur.”

65 yaşın üzerindekiler mutlaka aşılanmalı
Toplumdaki herkesin aşılanmasının mümkün olmadığını ifade eden Albayrak, şunları kaydetti; “Sadece gribe yakalanma ve grip olduğunda ölüm riski fazla olan kişilere aşı önerilmektedir. Bunlara ilaveten bakım ve huzurevlerinde çalışan ve yaşlılara hastalık taşıyabilecek personel ile hekim, hemşire, ebe, hasta bakıcı gibi sağlık personeli, evinde yaşlı, kronik hastası olanlar, toplum hizmeti görenler, insanlarla sıkı teması olup hastalık bulaştırıcısı olabilecek çalışanlar ve grip mevsimine isabet eden son ikinci veya üçüncü evredeki gebelere de önerilmektedir.
Aşı ayrıca, bu hastalığın ağır seyrettiği kişilere, 65 yaşından daha büyük yaşlılara, bakımevinde olup süreğen hastalığı olanlara, astım, kronik bronşit, kalp yetmezliği gibi kalp, akciğer hastalığı bulunanlara, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, AIDS ve bazı kan hastalıkları gibi süreğen hastalıkları olanlar ile sürekli aspirin kullanmak zorunda olan 6-18 ay arası çocuklara öneriliyor.”
Yumurtaya alerjisi olanlara grip aşısı önerilmediğini dile getiren Albayrak, ”Aşı bazen aşırı duyarlılık reaksiyonları yapabilmektedir. Uygulama yerinde 1-2 gün içinde lokal sertlik ve kızarıklığa neden olabilir. Daha nadiren uygulamadan 6-12 saat sonra ateş, halsizlik ve kas ağrıları görülebilir. Ancak bunlar 48 saat içinde kaybolur. Güvenli bir aşı olarak kabul edilmektedir” diye konuştu.

Kimler grip aşısı olmalı?
Birincil risk grupları
* 60 yaş üstü kişiler. Özellikle huzur evlerinde kalanlar…
* Kalp-damar sistemi, akciğer, böbrek, karaciğer gibi kronik bir hastalığı olanlar. Diyabet hastaları…
* Bağışıklık sistemleri baskılanmış kişiler. Kanser hastaları, organ ve kemik iliği nakli yapılanlar…
* Uzun süreli kortizon ve aspirin tedavisi görenler.
İkincil risk grupları
* Birincil risk grubunda yer alanlarla yakın temasta olanlar…
* Sağlık personeli (Doktorlar, hemşireler…)
* Sık sık seyahat edenler. Özellikle yurtdışına…
* Gribin tıbbi ve ekonomik etkilerinden korunmak isteyenler (Öğretmenler, işadamları, sporcular, askerler, fabrika gibi büyük iş yerlerinde çalışanlar…)

Kimler olmamalı?
* Hamileler (Özellikle ilk 3 ay içinde kesinlikle grip aşısı olmamalılar)
* 6 aydan küçük bebekler…
* Yumurta ve tavuk proteinlerine alerjisi olanlar…
* 38 derecenin üstünde ateşi olanlar…
Aşı yaptırırken nelere dikkat edilmeli?

Çağdaş Burdur Gazetesi

----- REKLAM ----- ----- REKLAM -----