Milletvekili Göker, “Burdur Şeker Fabrikası acilen modernize edilmeli” - Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur HaberMilletvekili Göker, “Burdur Şeker Fabrikası acilen modernize edilmeli” - Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber
SON DAKİKA

Milletvekili Göker, “Burdur Şeker Fabrikası acilen modernize edilmeli”

Son Güncelleme :

28 Aralık 2018 - 10:15

Milletvekili Göker, “Burdur Şeker Fabrikası acilen modernize edilmeli”
----- REKLAM -----

CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, özelleştirilmesi iptal olan Burdur Şeker Fabrikası konusunda yazılı açıklamada bulundu.

İŞTE MİLLETVEKİLİ GÖKER’İN YAZILI AÇIKLAMASI

Bilindiği üzere Burdur Şeker Fabrikamız 26 Nisan 2018 tarihinde yapılan bir ihale ile Konyalı bir firma olan Erser Tarım Makinaları ile Romanya’da plastik üzerine kurulu olan Sterk Plastik ortaklığına 487 milyon liraya satılmıştır. 15 Ağustos 2018 tarihinde fabrikanın satışının gerçekleşmesi gerekirken firma ek süre istemiş ve bunun üzerine firmaya 31 Ağustos 2018 tarihine kadar ek süre verilmiştir. Yine devir işlemini yapmayan firmaya son olarak 25 Aralık 2018 tarihine kadar üçüncü bir uzatma hakkı tanınmıştır.

Söz konusu firma yükümlülüğünü yerine getiremediği için satış iptal edilmiştir. Bu durum Burdur’umuzda büyük bir sevinçle karşılanmıştır. Çünkü Burdur’da 1955 yılından beri faaliyet gösteren ve bacası tüten tek ağır sanayi Burdur Şeker Fabrikasıdır. Burdur’umuzda yaklaşık 2 bin 200 pancar üreticisi 8 bölgede 80 bin ila 120 bin dekar arasında pancar ekimi yapmaktadır. Burdur Şeker Fabrikası yılda ortalama 600 bin ton pancar işleyerek Burdur ekonomisine devasa bir katkı sağlamaktadır.

Ancak özelleştirme haberinden sonra ve mevsimsel etkilerle birlikte yıllık ortalama 600 bin ton olan şeker pancarı üretimimiz bu yıl neredeyse yüzde 30’luk kayıpla 410 bin tona düşmüştür. Bundan sonra Burdurlular olarak bize düşen, şeker pancarı üretimini 600 bin tonun daha da üzerine çıkarmak için neler yapılabileceğini düşünmek olmalıdır.

Çünkü şeker pancarı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en fazla katma değer ve istihdam yaratan ürün olarak göze çarpmaktadır. Üretilen şeker pancarı üreticilerin, yaş küspe hayvancıların, şeker de tatlandırıcı sektörünün lokomotifi konumundadır. Söz konusu bu fabrikaları “kâr etmiyor” mantığıyla yola çıkarak özelleştirmeye çalışmanın yanlış olduğunu en başından beri söyledik.

Tüm gelişmiş ülkelerde şeker pancarından şeker üretimi, diğer ürünlere göre en az dört kat fazla katma değer yarattığı için desteklenmektedir. Şeker pancarı istihdam sorununa çözüm olabilecek en önemli ürünlerden biridir.

Ekonomiye katma değer sağladığı ve istihdam yarattığı için

Hayvansal üretime ciddi oranda kaynak sağladığı için

Halkın sağlığını ön planda tuttuğu için

Can damarımız olan Burdur Şeker Fabrikası acilen modernize edilmeli ve kapasitesi büyütülerek üretimi arttırılmalıdır.

----- REKLAM ----- ----- REKLAM -----