Burdur Beledıye Başkanı Ali Orkun Ercengiz görevi süresi boyunca yapılan yatırımları basın mensuplarıyla birlikte inceleyerek, açıklamalarda bulundu.
Başkan Ercengiz yapılan yatırımları tanıtmak amacıyla ilk olarak Sultanderesi Kampüsü’yle başladı. Sultanderesi Kampüsü’nde yer alan atölyeleri ve güneş enerjisi sistemi hakkında basın mensuplarına açıklamada bulundu. Sultanderesi Kampüsü ziyaretinin ardından El Sanatları Merkezine geçildi. El sanatları Merkezi içinde yer alacak dokuma atölyesinin faaliyete geçeceği ve yöresel lezzetlerin üretileceği alanları basın mensuplarına tanıttı. Daha sonra Cumhuriyet Yaşam Merkezi ve Katı Atık Bertaraf Tesis’lerine geçildi ve Başkan Erceniz bu yapılar hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Yap-işlet-devret modeliyle 29 yıllığına %29 kar ortaklığıyla yapılan Katı atık bertaraf tesisi tanıtılıp, yapılan çalışmalar hakkında proje müdürleri ve mühendislerce bilgilendirme yapıldı.
Türkiye’de Bir İlk: Katı Atık Bertaraf ve Biyogaz Tesisi
Yapım maliyeti yüksek olduğu için Burdur Belediyeler birliği olarak yapmadıklarını anlatan Başkan Ercengiz, “Bakanlıktan da buraya bir hibe desteği alınmış deponi alanı için. Maalesef alınan hibe ile yapılan deponi alanı şuan işlevsiz. Bu tesisi tamamen yap işlet devret modeli ile 29 yıllığına ve yüzde 29 kar ortaklığıyla verdiğimiz bir iş oldu. Firma sahibinden aldığımız bilgiye göre 15-20 milyon Euro’luk bir yatırım yapıldı şu ana kadar. Bu projeye eklenecek başka projelerde var. Kaynağında ayrıştırmadan, optik okuyucuyla yapılan ayrıştırmaya kadar ek projeler olacak” dedi.
Burdur’da bütün atıkların enerjiye dönüşeceğini aktaran Ercengiz, “Biz sıfır atık projesini gerçekleştireceğiz Burdur’da evsel atıkların enerjiye dönüştürüldüğü, devamında hayvansal atıkların enerjiye, kompost gübreye, sıvı gübreye dönüştüğü bir tesisi faaliyete geçiriyoruz. Burada 4bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak bir tesis kuruluyor. Deneme süreci geçti ve kısmen üretime başladı. Karamanlı ve Çeltikçide ki ara toplama tesislerinin yer teslimini firmamıza yaptık. Önümüzde ki günler de Gölhisar’ın yer teslimini de yaparak bütün ilçelerimizin çöplerini bu tesisimize getirip enerji üreteceğiz. Türkiye için ilk ve tek tesis olacak. Hem çöpten hem de hayvan gübresinden enerji üreten örnek bir tesis olacak. Bu konuda kooperatiflerimizle, çiftlik sahiplerimizle firmamızı bir araya getirdik. Doğada yanarak faydalı hale gelecek olan gübre tesisimizde bir ay içinde gübre haline gelecek ve çiftçimize verilecek. Burada tıbbi atık bertaraf tesisi de kurulacak. Birçok bulaşıcı hastalığın bulaşma nedeni tıbbi atıklar. Biz bunu da burada yapacağız. Türkiye’nin en kapsamlı entegre tesisi olacak. Eski vahşi depolama alanını da lavanta bahçesine çevireceğiz” şeklinde konuştu. Tesisin 15 gün sonra tam kapasite ile çalışacağını anlatan Atlas İnşaat Burdur Şantiyesi Proje Müdürü Hilmi Akbay, “15 günlük bir süre kaldı. 15 gün sonra tamamen üretime geçeceğiz. İlçelerdeki çöplerimiz de buraya geleceği için günlük yaklaşık 250 bin ton bir çöp işlenecek. Biyogaz olarak ta günlük 300-400 ton hayvansal atığı dönüştürüp, çıkan gübreden de çiftçilerimiz faydalanacak. Metan gazı jeneratörler aracılığıyla elektriğe çevrilecek. Tesisimizde toplan 3 MW’lık elektrik üretilecek. Köylerden hayvan gübresini topluyoruz karşılığında sıvı ve katı gübre veriyoruz” dedi.