Burdur Ticaret Borsası’nda, geçen haftalarda Kemer ve Karamanlı ilçelerindeki kooperatif başkanları ile yapılan tarım/hayvancılık istişare toplantısının ardından, bu kez de örgüt üyesi olan süt işletmecileriyle ‘Çiğ Süt Destekleme Primlerinden Eşit Yararlanma’ konulu toplantı düzenlenerek, çiğ süt destekleme primlerinden, örgüt üyesi olup, faturasını kendisi kesen işletme sahiplerinin, örgütler üzerinden satış yapan işletme ve üreticiler ile aynı miktarda yararlanmalarının sağlanması konusu görüşüldü.
Burdur Ticaret Borsası Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Burdur Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hikmet Çangır, Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Darcan, Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkan Vekili Turan Çayır, işletme sahipleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, toplantının tek bir gündem maddesi olduğunu belirterek, “Tarım ve Orman Bakanlığımız, ülkemizdeki bitkisel ve hayvansal üretimi artırmak amacıyla birçok kalemde üreticimizi teşvik edici politikalar geliştirmektedir. Hayvansal üretim yapan yetiştiricimiz için en önemli destekleme kalemlerinden birisi de çiğ süt desteğidir. Bugün, hayvancılığın tüm sorunlarını konuşalım veya hayvancılığın tüm sorunlarını masaya yatıralım diye toplanmadık. Bizlere gelen çiğ süt desteklemelerindeki farklılık hakkındaki sorunu, gerek İl Tarım ve Orman Müdürümüze, gerekse Milletvekillerimize ve gerekse Bakanlık yetkililerine aktararak olumlu sonuç almak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Çiğ süt üreticilerine, devlet tarafından verilen bir prim olduğunu aktaran Başkan Gündüzalp, “Hepimizin bildiği gibi örgüt üzerinden pazarlanan bir fiyat farkı da var, Bunun çözüm önerisi nedir, ne yapabiliriz, bu toplantıda bunları detayıyla görüşeceğiz” dedi.
Başkan Gündüzalp’in yaptığı açılış konuşmasının ardından, işletme sahipleri söz alarak görüşlerini dile getirdiler. Soğuk süt olarak pazarlanan çiğ süt desteğinin, farklılık göstermesinin doğru olmadığını ve soğuk süt üreten/pazarlayan bütün üreticilerin 25 kuruş süt desteğinden yararlanmaları gerektiğinin altı çizildi.
Toplantıdan sonunda, çiğ süt destekleme primlerinden, örgüt üyesi olup faturasını kendisi kesen işletme sahiplerinin, örgütler üzerinden satış yapan işletme ve üreticiler ile aynı miktarda yararlanmalarının sağlanmasına, örgüt üyesi olup, faturasını kendi kesen işletmelerin, örgüt-işletme-sanayi protokolü ile pazarlamasında bir sıkıntı oluşturmadığına, buna karşılık örgütün süt satış ticaretine girmesinde bazı sakıncaların olabileceği gibi geçmiş yıllarda ve şuanda olumsuz örneklerin tekrar yaşanmaması için örgütün pazarlama faaliyetine katılıp, denetleme ve kontrol görevini üstlenerek, örgütlerin ticari faaliyetlere müdahil olmaması sonucuna varıldı.