Burdur’dan da bir çok hastanın tercih etti Meddem Hastanesi’nin Üroloji Kliniği Hizmet Yelpazesini genişletiyor.
Geçtiğimiz Aylarda Afyon Kocatepe Üniversitesi Hastanesindeki görevinden ayrılarak Meddem Hastanesin de hizmet vermeye başlayan Üroloji uzmanı Doç.Dr. Kürşad Zengin, “Hastanenin altyapısına güveniyorum profesyonel bir çalışma ortamında bu güne kadar olan bilgi ve tecrübe birikimim ile Isparta ve Bölge halkına güzel hizmetler verebileceğine inandığım için Meddem Hastanesini tercih ettim” dedi.
Bölgemiz de oldukça fazla Taş hastalığı olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Doç.Dr. Kürşad Zengin, Dışardan ses dalgaları yöntemiyle bir taş kırma yöntemi olan ESWL ile böbrek taşlarından kesisiz, yarasız kurtulmayı sağlayan ünite açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Üroloji Klinik Sorumlusu Doç. Dr. Kürşad Zengin, ÜroloJi uzmanları tarafından ESWL tedavisine uygun olduğu raporlanan hastaların ESWL(Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy) yöntemi ile taşlarından kurtulduğunu belirtti.
Merkezlerinde tedaviye alınan hastalar için öncelikle böbrek taşının yeri, büyüklüğü ve kimyasal yapısına göre tedavi programı hazırlandığını ve 1 ile 3 seans arasında da tedavinin tamamlandığını aktaran Doç. Dr.Zengin, ESWL’nin dışardan ses dalgaları yöntemiyle bir taş kırma yöntemi olduğunu söyledi.
ESWL cihazının robotik kol ile Ultrasonografi eşliğinde taşa odaklanıp tedavi yapma özelliğine sahip olduğunu anımsatan Doç. Dr.Zengin:’ Skopi ve USG ile yeri tespit edilen böbrek taşına cihazımızın robotik kolu ile odaklama yaparak tam isabetle taşa tedavi uyguluyoruz. Bu sayede hastalarımız fazla vakit kaybetmeden her biri 30 ile 45 dakika süren 1-3 seans arasında böbrek taşlarından kurtulabilmektedirler. ESWL sonrası böbrekte hematom, kırılan taş parçalarının düşmemesi gibi istenmeyen sonuçlar olmakla birlikte, ESWL işleminin böbreklere kanıtlanmış kalıcı bir zararı yoktur. Özellikle tekrarlayan taş hastalığı olan kişilerde kesisiz, yarasız bir böbrek taşı tedavi yöntemidir. Aksi halde her seferinde taş için ameliyat olunursa böbrekte fonksiyon kaybı olabilecektir. Oysa ESWL bir yıl içinde dahi defalarca uygulanabilir. Günümüzde böbrek içinde 2 santimetre den küçük taşlarda ESWL tedavisi ilk seçenek olarak düşünülebilir”dedi.
ESWL yöntemi ile erişkin hastalarda izlenen taşların yüzde 80’ın üzerinde tedavi edilebildiğini aktaran Zengin,” Ancak taşın boyutu, taşın böbrek içindeki yerleşim yeri, taşın bileşimi ve önceden geçirilmiş operasyonlar ve doğumsal anatomik bozukluklar gibi değişkenler nedeniyle başarı oranı değişebilir.Taş tedavisi yapılmadığı takdirde böbrekte fonksiyon kaybı oluşabilir. ESWL tedavisi ile taş kırıldıktan yaklaşık 5-7 gün sonra hastanın kontrole gelmesi gerekmektedir. Bu süre içerisinde taşların dökülmesi beklenir. Bir sonra ki kontrolde kırılan taşın ne kadar döküldüğü kontrol edilir ve gerekirse tekrar ESWL seansı uygulanabilir. ESWL seansları sonrası hastalarımızdan istediğimiz doktor önerilerine uymaları, bol sıvı almaları ve bol egzersiz yapmalarıdır”diye konuştu.