CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a Milli Piyango İdaresi hakkında yazılı soru önergesi vererek konuyu TBMM gündemine taşıdı.
Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü’nce, 31 Aralık 2018’de yapılan yılbaşı özel çekilişinde 70 milyon liralık büyük ikramiyeyi tutturan talihlinin, parasını almak için henüz başvuruda bulunmadığını belirten GÖKER, “Bilindiği üzere 70 milyon liralık büyük ikramiye, İstanbul Kadıköy Şubesi’ne sevk edilen ve şube tarafından Ali Özçamlı isimli Milli Piyango seyyar bayisine satılan 7615536 numaralı tam bilete isabet etmiştir. Talihlinin hala kuruma başvuru yapmaması üzerine Milli Piyango İdaresi internet sitesine bir zaman aşımı sayacı koymuş ve “Milli Piyango biletinin zamanaşımı süresi 1 yıl olup, talihli 31 Aralık 2019 tarihinden önce biletini ibraz ederek ikramiyesini alabilir. Bu tarihten sonra ibraz edilen bilet zamanaşımına uğrar, ikramiyesi ödenmez. İdarenin oyunlarında alınmayan ikramiye tutarları, İdare hesaplarına gelir kaydedilerek Hazineye devredilir” denilerek konuya açıklık getirildiğini söyledi.
Söz konusu talihlinin ikramiyeyi alarak mevduata yatırması halinde aylık yaklaşık 1,2 milyon lira faiz alabileceğini söyleyen CHP’li Vekil, “Bu para 6 ay mevduatta kalsaydı yaklaşık 7 milyon 200 bin lira faiz geliri elde edilecekti” diyerek tüm ülkenin talihliyi merakla beklediğini belirtti
Türkiye Varlık Fonu’na devredilen ve yılsonunda kadar yabancılara satılacağı açıklanan Milli Piyango sayesinde geçen yıl kamuya aktarılan kaynağın 1 milyar 585 milyon lira olduğuna değinen GÖKER, “Kamuya sağlanan bu kaynağın 817 milyon lirası vergi olarak sağlanırken; 768 milyon lirası Savunma Sanayisine, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne, Türkiye’nin tanıtımına, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu ile Olimpiyat oyunlarına aktarılmıştır. Eğer Milli Piyangoyu özelleştirirseniz söz konusu bu kurumlara nereden kaynak sağlayacaksınız” diyerek Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a bazı sorular yöneltti.
CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi.
Kendisine 70 milyon lira büyük ikramiye çıkan birinin parasını almak için hala başvuruda bulunmamasını nasıl karşılıyorsunuz?
Üzerinden yaklaşık 160 gün geçmesi nedeniyle kamuoyunda oluşan “para devlete kalacak” düşüncesi hakkında fikriniz nedir?
2002 yılından bugüne kadar Hazineye devredilen ikramiye miktarı ne kadardır?
Milli Piyango İdaresinin ne zaman özelleştirilmesi düşünülmektedir?
Milli Piyango İdaresi özelleşirse Savunma Sanayisine, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne, Türkiye’nin tanıtımına, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu ile Olimpiyat oyunlarına yapılan yardımların durumu ne olacaktır?