Burdur Alaca Dokumaları, ANELSANDER(Anadolu El Sanatlarını Yaşatma ve Geliştirme Derneği) işbirliği ile düzenlenen 24 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında yapılan Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali’ne katıldı. Burdur Alaca Dokumaları, üzerine ilk kez işlenen ebru sanatı uygulamasıyla festivalde görücüye çıktı.
24 Temmuz saat 15.00’da Büyükçekmece Kültür park’ta açılışı gerçekleştirilen Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali kapsamında düzenlenecek El Sanatları Bayramı’na 22 ülkeden 65 sanatkâr, 24 branşla 80 Türk sanatkâr katıldı. Cam ve ahşap teması ile yapılan ortak çalıştayda, farklı etkinliklerle atölye uygulamalarına da yer verildi. Burdur Alaca Dokumaları da atölye uygulamaları arasında yerini aldı. Sanatkâr Esengül Boyacıoğlu İnalpulat tarafından ilk kez Burdur Alaca Dokumalarına işlenen ebru tekniğiyle, Alaca Dokumalar yeni bir boyut kazandı. Düzenlenen Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali’ne 200’den fazla ürün sergileyen Burdur Belediyesi, fuarda peştamal, şal, masa takımları, ipek şallar, çanta, tül, yazlık elbise olarak işlenmiş dokumaların yanı sıra Burdur yöresine özgü, İbecik dokuması namazlık tüllerine de yer verdi.
2005 yılında unutulmaya yüz tutmuş olan Alaca Dokumaları, Burdur Belediyesi öncülüğünde Başkan Yardımcısı Hasan Duygulu tarafından projelendirilmesiyle hayat buldu. Burdur Belediyesi’nce Geleneksel El Sanatları Burdur Alaca Dokuma Projesi kapsamında bugüne kadar eğitim alan 66 kadın, 700’e yakın motif ve desen oluşturdu. Tüm bu hazırlanan motif ve desenlerde Burdur’a özgü karakteristik ürünlerinde nitelikleri ortaya çıkmaya başladı. Geleneksel El Sanatları Burdur Alaca Dokuma projelerine ilgi gösteren 160 Burdurlu kadına eğitim verilirken, projede dokumacılığın hangi aşamada olduğu göstermesi açısından önem taşıyan ve evlerinde bunu dokumak isteyen kadınlara yönelik de hem eğitim, hem de onları tezgâhlandırma projeleri planlanıyor. Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’in çabalarıyla B’laca olarak marka tescili yapılan ve ürün çeşitliliği zenginleştirilen ulusal ve uluslararası festivallerde ödül alan Alaca Dokumaları 1892 yılında Şikago’da uluslararası alanda ödül alan ender Türk El Sanatı olarak yerini koruyor.
Burdur Belediyesi’nce programlanan projelerde, Geleneksel El Sanatları Burdur Alaca Dokuma’larını güçlendirmesi açısından, önümüzdeki sene düzenlenecek olan Uluslararası El Sanatları Festivali’nde Al Yazma Kilimleri’nin de, Alaca Dokumalarla birlikte yerini alması için çalışmalar sürdürülüyor