BUTSO BAŞKANI YUSUF KEYİK: “ÜRETTİĞİNİ SATMAK DEĞİL, SATACAĞINI ÜRETMEK MODELİ ÖNEMLİ”
BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, Mersin’deki Türkiye Tarım Politikaları ve Geleceği Konferansında kooperatifçiliğe dikkat çekildiğini ve satacağını üretmek modeline geçilmesinin vurguladığını belirtti.
Türkiye’nin tarımda bir dünya markası çıkarması yolunda çok önemli bir adım atıldığını kaydeden Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik: “Mersin’de Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası, Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası işbirliğiyle bir toplantı düzenlendi. Eylül ayında düzenlenen bu toplantıda Sayın TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini değerlendirdi. Sektörün tüm paydaşlarının katılımıyla sorunlar masaya yatırılıp, çözümler tespit edildi. Çözümün kooperatifleşme olmasında görüş birliğine varıldı” dedi.
BUTSO’nun gerçekleştirdiği “Tarım ve Hayvancılıkta Öneri Paketi” sonuç bildirgesindeki çoğu konunun bir ay sonra Mersin’de düzenlenen konferanstaki çözüm yollarıyla örtüştüğünü vurgulayan Başkan Yusuf Keyik: “Ağustos’ta Odamız Meclis Salonunda sektör paydaşlarının katılımıyla çalıştay gerçekleştirdik. Sonrasında da görüş ve önerilerimizi Sayın TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na iletmiştik. Bir ay sonra Mersin’deki konferansta bizim önerilerimizin de dikkate alındığını görmek gurur verici. Bu vesile ile başta Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere Türkiye Tarım Politikaları ve Geleceği Konferansında emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
ÖNERİLER VE YOL HARİTASI
Dile getirilen sorunlar ve önerileri değerlendiren Başkan Yusuf Keyik, “Ürettiğini satan yerine satacağını üreten bir modeli hayata geçirmeliyiz. Girdi maliyetlerini düşürmek için mutlaka “birlikte üretim” modelini benimsemeliyiz. Bunu başarmanın yolu da kooperatifleşmeden geçmektedir. Komisyon hizmetleri, girdi maliyetleri, tabiat şartları, iklim etkileri ve küresel ekonomik dalgalanmalar nedeniyle üreticiler için yeni bir finansman modeli gerekmektedir. Bizim öneri paketimizde yer aldığı gibi tarımsal destekler mutlaka ekim zamanından önce belirlenmeli ve birkaç yılı kapsamalı ki üreticilerimiz ona göre planlamalar yapsın. Sektördeki işgücü ihtiyacını karşılamak adına da yeni bir sosyal güvenlik sistemine ihtiyaç olduğu gözükmektedir. Yerelde ve ulusalda tarım ve hayvancılığın ülkemiz şartlarına, coğrafyasına göre yeniden tasarlanması gerektiğini (ölçek düzenlenmesini) düşünüyoruz” dedi.
SEMERAT VE MİLLİ BİRLİK KOOPERATİFİ
Başkan Yusuf Keyik, uygulanacak ‘Yalın Sistemi’ hedefleri hakkındaki değerlendirmesinde de; “2019’un ilk yarısında belirlenen kararla SEMERAT isimli bir holding kurulması, bunun altında da Milli Birlik Kooperatifi diye bir oluşumun yer alması planlanmıştı. Buna göre: Çaykur, Türk Şeker, TMO ve AOÇ gibi KİT’ler bu oluşuma bağlanacak, iştirakçi olacaklar. Holdingde Ülker, Eti, Sütaş, Namet, Unilever gibi uluslararası ortaklar da yer alacak.
BUTSO olarak hassasiyetlerimiz arasında yer alan Yalın Sistemi ve sistemdeki bu piramitte çiftçi, ormancı, balıkçı tarım aktörleri olarak belirlenmiş. Bunlar üretip kooperatife verecek. Holding de kooperatiften alıp dünyaya pazarlayacak. Projeyle Türkiye’nin tarımda bir dünya markası çıkarmasının amaçlandığı vurgulanıyor. Bizler de Yönetim Kurulumuzla birlikte tarım ve hayvancılık sektörlerindeki bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz. ” dedi.