Başkan Keyik’ten ihracat değerlendirmesi - Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur HaberBaşkan Keyik’ten ihracat değerlendirmesi - Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber
SON DAKİKA

Başkan Keyik’ten ihracat değerlendirmesi

Son Güncelleme :

06 Kasım 2019 - 13:49

Başkan Keyik’ten ihracat değerlendirmesi
----- REKLAM -----

BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, artan 2019 yılı Ekim ayı ihracat performanslarını değerlendirdi.

Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik,  Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM)  “İhracatçı Firmaların Kanuni Merkezleri Bazında Sektör İhracat Performansı”  verilerini değerlendirerek, Burdur ve Batı Akdeniz bölgesinde ekim ayında da ihracatın arttığını vurguladı.

Başkan Yusuf Keyik: “TİM verilerine göre ilimizdeki ihracat rakamları hem bir önceki aya göre hem de geçen yılın aynı ayına göre artış gösterdi. Burdur’dan en fazla ihracat 16 milyon 978 bin dolarla “madencilik ürünleri” sektörü oldu. İlimizde 2019- Ekim’de toplam 19 milyon 703 bin dolarlık ihracat yapıldı, bu tutar geçen yılın aynı ayına göre 2 milyon 343 bin dolar daha fazladır” dedi.

TİM verilerine göre Batı Akdeniz Bölgesindeki illerin ihracat performanslarına da değinen Başkan Yusuf Keyik; “Burdur’un ihracattaki öncü sektörleri: Madencilik Ürünleri (16 milyon 978 bin dolar), Makine ve Aksamları (1 milyon 162 bin dolar), Savunma ve Havacılık Sanayii (665 bin dolar).

Antalya’nın ihracattaki öncü sektörleri: Savunma ve Havacılık Sanayi, Yaş Sebze ve Meyve, Madencilik Ürünleridir. (Ekim 2019: Toplam 135 milyon 569 bin dolar).

Isparta’nın ihracattaki öncü sektörleri: Madencilik Ürünler, İklimlendirme Sanayii, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri. (Ekim 2019: Toplam 24 milyon 269 bin dolar).  

Bölgemizin genel olarak ihracat tutarı yükseldi. İlimiz ve bölgemiz için ihracat yapan, emek veren, ihracatta yükselmenin sürekliliğini sağlayan tüm firma ve kişilere teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

“HEDEF ÜLKELERİ VE ÖNCELİKLİ ÜLKELERİN SAYISINI ARTIRMALIYIZ”

Küresel pazarın ve ticaretin yapıldığı dönemlerde ihracatta hedeflenen ülkelerin ve öncelikli sayılan ülkelerin genişletilmesi gerektiğini belirten Başkan Yusuf Keyik yaptığı genel değerlendirmede: “Rekabetin günden güne arttığı, markalaşmanın yaygınlaştığı bu dönemde yerel ve ulusal ölçekteki ihracatımız için hedeflediğimiz ve öncelikli olarak seçtiğimiz ülkelerin sayısını artırmalı, farklı bölgelerle ihracata odaklanılmalıdır.

Ticaret Bakanlığımızca belirlenen ve önümüzdeki yıl uygulanacak ihracatımızda 17 Hedef Ülke ( Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Çin Halk Cumhuriyeti, Etiyopya, Fas, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Hindistan, Irak, İngiltere, Japonya, Kenya, Malezya, Meksika, Özbekistan, Rusya, Şili) ve 28 öncelikli ülke ( Almanya, Azerbaycan, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan, Çekya, Demokratik Kongo, Endonezya, Filipinler, Fildişi Sahili, Fransa, Gana, Gürcistan, İran, İtalya, Kanada, Katar, Kazakistan, Mısır, Nijerya, Pakistan, Polonya, Romanya, Senegal, Sırbistan, Tanzanya, Ukrayna, Vietnam) projeksiyonu hem firmalarımız hem de ülkemiz ekonomisi için büyük önem taşımakta. Bu ülkelere yapılacak ticaretler için 10 ila 15 puan ilave destek sağlanacak. Dünyadaki ekonomik dalgalanmalar, sorunların karışması, küresel pazarlıkta problemlerin ortak özellik taşımamasıyla tek bir öneri ile analiz yapmak güçleşiyor. Bu yüzden yerelde ve ulusalda firmalarımızın ARGE çalışmalarına ağırlık vermelerini defaten hatırlatıyoruz” şeklinde konuştu.

“ALIŞILAGELMİŞ YAKIN ÇEVREMİZİ BIRAKMALIYIZ”

İş dünyası olarak alışılagelen yakın çevrenin bırakılmasına da konuşmasında yer veren Başkan Yusuf Keyik: “Elbette ki 17 hedef ülke ve 28 öncelikli ülke ile e- ticaret vasıtasıyla da ihracat yapmamız önemlidir. Fakat bunların da ötesinde alışagelmiş yakın çevre eğilimini bırakıp tüm dünyayla ticaret ve pazarlık etmeliyiz” dedi.

Başkan Keyik, ticaret ve sanayideki partnerlerimizle ihracat ilişkilerinin pekiştirilip, sektör sayılarının artırılmasının ülke ekonomisine direkt katkı koyacağını ifade etti.

HAMMADDE İHRACATINI GELİŞTİRMEK

Başkan Yusuf Keyik, madencilik, yaş sebze meyve, çimento ve cam malzemeleri, orman ürünleri gibi hammadde ihraç eden Burdur’un bu yönünü geliştirmesi gerektiğini, yalnızca hammadde değil ürün, makine, mekanik ve teknoloji ihracatının da yapılmasının stratejik ve ekonomik faydalar getireceğini söyledi.  Başkan Keyik, son dönemde OECD bölgesindeki yaşanan ekonomik daralmanın sabit sermaye yatırımlarını olumsuz etkilediği bir süreçte makine ihracat rakamlarının yükselmesinin önemli olduğunu kaydederek “Hammadde ihracatı elbette önemli. Fakat işlenmiş mamul, ürüne dönüştürülmüş mamuller ve makine ihracatına da önem verdiğimizde yılın on iki ayı ihracat performansımız yüksek olabilir. Diğer taraftan, ülkemizin Ocak- Ağustos döneminde toplam makine ihracatı 11,6 milyar dolara ulaştı. Toplam ihracat rakamlarımızın artması pozitif bir gelişmedir.” dedi.

BUTSO’NUN GÜNDEMİ

Başkan Yusuf Keyik, Burdur Ticaret ve Sanayi Odasının 2019’un bu son çeyreğinde ihracat konusundaki gündemi hakkında şunları söyledi: “İhracatta teknoloji yoğunluğunun artmasını ve mekanik tasarımların ihracatını takip ediyoruz.  Dünyadaki Unicorn’ların Turcorn olmasını istiyoruz. 2023’deki teknoloji odaklı sanayi bölgelerini destekliyoruz. Stratejik malzemelerin geliştirilmesini önemsiyoruz. Türkiye’nin dünyada yüksek gelirli ülkeler arasına girmesi hedefimiz sürüyor. Türk firmalarının ileri teknoloji sanayi ürünlerini geliştirip ihraç etmesi gururumuzdur. Bunlar devam ettikçe rekabetçiliğimizi başarılı referanslarla sürdüreceğiz. Bunun için BUTSO olarak eğitim, konferans, fuar, bilişim toplantıları, ekonomik değerlendirmeler, çalıştaylar ve ekonomik öneri paketlerini yakından takip ediyoruz. İş insanlarımız nelere dikkat etmeli? Dünyadaki firmaların çalışma saatlerine, ülkelerin hizmet sektörlerindeki fiyatlara, dürüstlüğe, şeffaflığa, dakikliğe dikkat edilmeli, kalite, verimlilik ve markalaşmaya daha fazla ağırlık verilmelidir. Firma sahipleri ve potansiyel ortakları tanımak  global rekabette önemli basamaklardır.”

----- REKLAM ----- ----- REKLAM -----