Başkan Özcan, “Çok zorlu bir yılı geride bıraktık” - Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur HaberBaşkan Özcan, “Çok zorlu bir yılı geride bıraktık” - Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber
SON DAKİKA

Başkan Özcan, “Çok zorlu bir yılı geride bıraktık”

Son Güncelleme :

02 Ocak 2020 - 12:46

Başkan Özcan, “Çok zorlu bir yılı geride bıraktık”
----- REKLAM -----

TDSYMB ve Burdur DSYB Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Özcan, 2019 yılını kaleme alarak genel bir değerlendirmede bulundu.

Başkan Özcan, “Üreticiler olarak Ülkemiz için emeğimiz ve terimizle var gücümüzle çalıştığımız, maalesef ki üretirken bir çok zorluklarla mücadele ettiğimiz bir yılı daha geride bıraktık. 2019’u hem üreticilerimiz hem de Birliklerimiz açısından değerlendirmemiz gerekirse bu cümle kısa bir özet olacaktır diye düşünüyorum.” Dedi.

İŞTE BAŞKAN KAMİL ÖZCAN’IN 2019 YILI DEĞERLENDİRMESİ

2019’un ilk çeyreğinde yem fiyatlarının önlenemeyen yükselişi ve artan diğer girdi maliyetleri, sektörümüzdeki belirsizlikler ve dış güçlerin ülkemiz üzerinde oynadığı ekonomik oyunlar sonucu yaşanan fiyat istikrarsızlıkları nedeniyle üreticimiz maalesef dişi hayvanlarını kestirerek işletmesini ayakta tutmaya çalıştı. Tabi bu arada Ulusal Süt Konseyi ve Bakanlığımız tedbir anlamında aralıklı olarak toplantılar yaptı. Buna bağlı olarak dişi hayvan kesiminin az da olsa önüne geçilmeye çalışıldı.  Süt fiyatının geçte olsa revize edilmesi ve süt tozu müdahalesi süt üreticisini bir nebze olsun rahatlattı diyebiliriz.

Kamuoyunu bir konuda bilgilendirme ihtiyacı duyuyorum. Üreticimiz adına katıldığımız bu toplantılarda üreticimizin hakkını sonuna kadar savunduğumuzun bilinmesini isterim. Bizim amacımız hiçbir zaman bağcıyı dövmek ya da dövüyormuş gibi görünerek şov yapmak olmamıştır. Amacımız; üreticimizin hakkını her zaman münasip lisanla, şov yapmadan ve provoke olmadan aramak ve üreticimiz lehine kararlar alınmasını sağlamak olmuştur.

Bu amaç doğrultusunda Tarım ve Orman Bakanlığıyla sıkça bir araya gelerek Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri olarak söylenmesi gereken üreticilerimizin yaşadığı sıkıntıları, sektörümüz için olası problem öngörülerimizi çözüm önerilerimizle beraber her fırsatta iletmeye çalıştık. Umarım 2020 yılı bu girişimlerimizin sonuca dönüştüğü, üreticimizin sıkıntılarının Bakanlığımızın öncülüğünde bertaraf edildiği bir yıl olacaktır.

Yine bu yıl içerisinde besi hayvanı ve damızlık hayvanın ithalatına artık sınırlı bir şekilde izin verilmeye başlandı. Hatta yıl sonuna doğru dik bir duruşla “İthalatın Önüne Geçeceğiz, Dişi Hayvan Kesimini Önleyeceğiz ve Kendimize Yeter Hale Geleceğiz” sloganıyla yola çıkıldı ve bu anlamda 2020 yılından çok umutluyuz. Hayvancılıkta kendi kendimize yeter hale geleceğimizi düşünmek bizleri heyecanlandırıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız Tarım Şurasında bu konuya özellikle işaret etti ve bu konunun altını çizdi. İthalatın yapılmaması gerektiğini ithalatı önleyip kendimize yeter hale gelmeyi ve hatta ihracat yapan bir ülke olma yolunda adım atmamız gerektiğini söyledi. Biz yetiştiriciler için umut dolu bu sözler 2020 yılına daha aydınlık bakmamıza sebep oldu.

Bu yıl Merkez Birliği olarak bir ilke imza attık. Genel Başkan Yardımcımız Vet. Hek. Yunus BAYDAR’ın koordinatörlüğünde ve Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği teknik ekibinin uzun soluklu çalışma sürecinin sonunda “Hayvancılığın Yeniden İnşaası”  adında rapor hazırladık. Sahadaki üreticinin sorunlarını yerinde ilk ağızdan dinleyerek çözümleriyle beraber rapor haline getirdik. Bu raporu da Tarım ve Orman Bakanlığımız, Cumhurbaşkanlığımız ve yetkili tüm mercilerle paylaştık. Raporun ilgililer tarafından analiz edilmesi, okunması ve uygulamaya konulması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bilindiği üzere Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri demokratik sivil toplum örgütleridir. Tüzüğümüz gereği 4 yılda bir seçimli Genel Kurul, 2 yılda bir Mali Genel Kurul yapmamız gerekiyor. Bu yıl da 8. Olağan Mali Genel Kurulumuzu gerçekleştirdik. Genel Kurul sonucunda Birlik Başkanlarımız ve delegelerimizin tam desteğiyle güven tazeledik. Mali Genel Kurulumuzda çeşitli illerimizden gelen delegelerimizin yapıcı eleştirileri ve görüşlerini büyük bir dikkatle dinlediğimizin ve bu doğrultuda gerekeni yapacağımızın bilinmesini isterim.

Merkez Birliği olarak Türkiye’nin her bölgesindeki üreticilerimizin ve Birliklerimizin sorunlarını görmek, görüş ve önerilerini dinlemek amacıyla Bölgesel Hayvancılık Değerlendirme Toplantıları yaptık. Şuana kadar Doğu Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesinde Hayvancılık Değerlendirme Toplantıları düzenledik. İl Birlik Başkanlarımızın katılımıyla bölgelerin sorunlarını özel olarak dinledik ve yerinde incelemelerde bulunduk. Ayrıca 2020 yılı içinde bölgelerimizde toplantılarımıza devam edeceğiz.

Bizlere, hayvancılıkta kendi kendine yeter ülke olma ve hatta ihracat yapan bir ülke olma hedefini gösteren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’a, her fırsatta kapısını çalıp sorunlarımızı anlatabildiğimiz Sayın Bakanımız Dr. Bekir PAKDEMİRLİ başta olmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığımıza, ortak akıl ve çözüm için bir araya geldiğimiz sektör paydaşlarımıza ve büyük bir özveri ile ülkemiz için üretmeye devam eden tüm yetiştiricilerimize Yönetim Kurulum adına yürekten teşekkür eder, 2020 yılının sektörümüze bereket getirmesini dileriz.

----- REKLAM ----- ----- REKLAM -----