Başkan Keyik: “bu süreci el birliği ile atlatacaz” - Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur HaberBaşkan Keyik: “bu süreci el birliği ile atlatacaz” - Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber
SON DAKİKA

Başkan Keyik: “bu süreci el birliği ile atlatacaz”

Son Güncelleme :

20 Mart 2020 - 20:13

Başkan Keyik: “bu süreci el birliği ile atlatacaz”
----- REKLAM -----

BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ulusa Sesleniş konuşmasında açıkladığı ekonomik istikrar kalkanı paketi hakkında değerlendirmede bulundu.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yusuf Keyik: “Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketiyle piyasaların rahatlamasına yönelik kararlar açıklandı, tedirgin olunacak unsurlar için ilk etapta tedbirler alındı. Paketin hayata geçirilmesiyle önümüzdeki dönemde ekonomik olarak piyasalarımızın rahatlayacağına inanıyoruz. Bu süreçte ilimizdeki işletmelerin ekonomik ataklar yapmasından ziyade mevcutlarını korumasını veya en az hasarla atlatılmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

Dünyanın sosyal ve ekonomik anlamda 21. yüzyılın en zor dönemlerinden birini yaşadığını belirten Başkan Yusuf Keyik, koronavirüs salgını nedeniyle birçok ülke ekonomisinin büyük zarar gördüğünü, ekonomik kırılganlığı yaşadığımız bir süreçte meydana geldiğini hatırlattı.

Başkan Keyik: “10 sektörü kapsayan muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin 6 ay ertelenmesi firmalara bu zor dönemde moral verecektir. Pakette yer alan kredi ve anapara faiz ödemelerinin ertelenmesi ve finansman desteği ile KGF limitlerinin artırılmasıyla da firmaların nakit ihtiyacına hızlı çözüm bulunacaktır. Bunlarla birlikte asgari ücret desteği ve kısa çalışma ödeneği gibi destekler de istihdama güç katacaktır.

Ekonomide güven ve moral önemlidir. İlimizin ve ülkemizin bu zorlu süreci atlatacağına inanmaktayız. Zira Türkiye şimdiye kadar bu zorlu süreci başarılı bir şekilde yürütmeyi başardı. Önümüzdeki dönemde de en az hasarla bu süreci atlatmayı ve en kısa zamanda hayatın her anlamda normale dönmesini arzu ediyoruz. Bizler biliyoruz ki, en büyük gücümüz birlik ve beraberliğimizdir. Bu minvalde süreci hep birlikte yaşıyoruz. Süreç içerisinde böyle bir ortamda koronavirüsten etkilenecek olan reel sektörümüz için yeni tedbirlerin alınacağını da öngörmekte, ihtiyaç duyulması halinde ek paketlerle istikrarın sürdürüleceğine inanmaktayız. İşletmelerin zaman içerisinde yaşayacağı ekonomik sıkıntılar için devletimiz de desteklerini revize edecektir. Bilhassa kapanan ve direkt etkilenen işyerleri ile ilgili işyeri kirası konusunda ve bireysel krediler hakkında bir çözüm bulunması faydalı olacaktır. Bizler Burdur Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin taleplerine önem veriyor, bunları üst birliğimiz olan TOBB’a ve ilgili Bakanlıklarımıza resmi yazılarla iletiyor, takibini yapıyoruz” dedi.

81 ilden üyelerin taleplerini ve beklentilerini ortaya koyan raporların TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulduğunu kaydeden Başkan Yusuf Keyik; “Üyelerimizin, 81 ildeki ticaret odalarımızın, ticaret borsalarımızın ve TOBB üst yönetimimizin tüm talepleri Cumhurbaşkanlığımız tarafından kabul edildi. Bu durum bizi mutlu etmiştir. Başta TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere desteklerde emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

Başkan Yusuf Keyik, Çankaya’daki zirvenin ardından alınan kararların Burdur ve Türkiye iş dünyası için hayırlı olmasını dileyerek, iş dünyasının taleplerinin pakette yer almasından büyük memnuniyet duyduklarını vurgulayıp; “Temennimiz odur ki; aldığımız ve alacağımız tedbirlerle en kısa zamanda içinde bulunduğumuz durumdan çıkar, normal hayata döneriz” dedi.

Başkan Yusuf Keyik, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan maddeleri hatırlattı:

“Toplamda 100 Milyar Türk Liralık Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinde:

1- Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizayon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemeleri 6’şar ay ertelenecek.

2- Konaklama vergisi Kasım ayına kadar uygulanmayacak.

3- Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemeleri Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle ertelendi.

4- İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e indirilecek.

5- KOVİD-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelenecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlanacak.

6- İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği verilecek.

7- Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkârların Halkbank’a olan kredi borçlarının, Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemeleri 3 ay süreyle ve faizsiz olarak ertelenecek.

8- Kredi Garanti Fonu limiti 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartılacak, kredilerde öncelik gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere verilecek.

9- Vatandaşlar için uygun ve avantajlı şartlarda sosyal amaçlı kredi paketleri devreye alınması teşvik edilecek.

10- 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarı yüzde 80’den yüzde 90’a çıkartılacak, asgari peşinat yüzde 10’a düşürülecek.

11- Virüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülmesi sağlanacak.

12- Stopaj gibi kaynağında yapılan kesintilerin ödemelerini içeren içeren muhtasar beyannamelerin süreleri 3 ay ertelenecek.

13- Asgari ücret desteği devam edecek.

14- Mevzuattaki esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkin hale getirilmesi temin edilecek.

15- Kısa Çalışma Ödeneği devreye alınacak, bundan faydalanmak için gereken süreçler kolaylaştırılacak ve hızlandırılacak. Böylece faaliyetine ara veren işyerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verilecek, işverenlerin de maliyeti azaltılacak.

16- En düşük emekli maaşı 1.500 liraya yükseltilecek.

17- Emeklilerin bayram ikramiyesi Nisan ayı başında ödenecek. Yine emeklilerin maaş promosyon ödemelerinin de, şubelere gitmelerine gerek kalmaksızın, doğrudan hesaplarına yatırılması sağlanacak.

18- Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar liralık bir kaynak ayrılacak.

19- İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresi 4 aya çıkartılacak.

20- Küresel tedarik zincirlerindeki aksama ihtimaline karşı hem üretimde, hem de perakende de belirlenen önceliklere göre alternatif kanallar geliştirilecek.

21- Tek başına yaşayan 80 yaş üstü yaşlılar için, sosyal hizmet ve evde sağlık hizmetlerinden oluşan periyodik takip programı devreye alınacak.”

----- REKLAM ----- ----- REKLAM -----