Burdur Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve diğer oda/borsa başkanlarının da katıldığı istişare toplantısında, video konferans yöntemiyle sektörel sorunları dile getirdi. Dört konuya dikkat çeken Başkan Gündüzalp, Bakan Pakdemirli’den sorunların çözülmesini talep etti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) organizasyonuyla, video konferans yöntemiyle düzenlenen istişare toplantısı hakkında bilgi veren Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, “TOBB Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında, Mayıs ayında gerçekleştirdiğimiz Akdeniz Bölgesi oda/borsa başkanları istişare toplantısının ardından, bu kez de Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve 365 oda/borsa başkanının katılımıyla, istişare toplantısı düzenlendi. Toplantıda, Sayın Bakana dört konuyu iletme imkanımız oldu” şeklinde konuştu.
ÇİĞ SÜT FİYATI REVİZE EDİLMELİ
İlk konunun çiğ süt fiyatları olduğunu aktaran Başkan Gündüzalp, “Burdur denince herkesin aklına süt geldiğini, Ulusal Süt Konseyi faaliyete geçtiğinden beri süt fiyatlarında istikrar sağlandığını ve en son Kasım ayında çiğ süt fiyatın belirlendiğini hatırlattım. O günden bugüne, üretici maliyetlerinde çok ciddi artışlar olduğunu, özellikle kesif yem tarafındaki artışların bir şekilde önüne geçilmesini, artışın önüne geçilemediği takdirde, çiğ süt fiyatının Temmuz ayında yeniden revize edilmesinin süt üreticilerimiz açısından oldukça önemli olduğunu ilettim” dedi.
KALİTEYE GÖRE PRİM VERİLMELİ
Çiğ süt primlerinde, üç aşamalı prim uygulandığını için çiğ süt kalitesine göre prim sisteminin getirilmesini de dile getirdiğini aktaran Başkan Gündüzalp, “Kaliteli süt üretiminin teşvik edilmesi için başlatılan proje kapsamında Burdur, Aksaray ve Çanakkale illerinin pilot il olduğunu hatırlatarak, bu projenin en iyi şekilde takibinin yapılmasının, Türkiye hayvancılığı açısından büyük önem arz ettiğini söyledim” ifadelerini kullandı.
YEŞİL ARPA DESTEĞİ DEVAM ETMELİ
Diğer konunun ise Bakanlık tarafından dekar başına desteklemesi kaldırılan Yeşil Arpa olduğunu aktaran Başkan Gündüzalp, “Yeşil Arpa desteklemesinin kaldırıldı, eğer böyle bir düzenleme yapılacaksa, bu tür düzenlemelerin sezon başında üreticimize duyurularak bilgilendirilmesini daha sağlıklı olacağını söyledim. Çünkü çiftçimiz 1 yıl öncesinden kaba yem planı yapıyor. Yine çiftçimiz, Yeşil Arpa’dan sonra kaba yem takviyesi olarak silajlık mısır ekecekti bu konuda da sıkıntılar olduğunu, bundan sonraki süreçte bürokratların daha dikkat ve duyarlı olmalarını talep ettim” şeklinde konuştu.
KOOPERATİFLER İLE ELEKTRİK ŞİRKETİ ARASINDA SIKINTI VAR
Sor olarak, tarımsal üretimin vazgeçilmezi sulama kooperatiflerinin, elektrik tarifelerinden dolayı yaşadıkları sıkıntıya dikkat çektiğini belirten Başkan Gündüzalp, “Kooperatiflerimizin, elektrik bedelleri ve özel elektrik şirketleriyle yaşadıkları sıkıntılar ortada. Sayın Bakandan, elektrik şirketlerinin kooperatiflere karşı biraz daha özenli davranmasını ve krediyle desteklenmesinin daha uygun olacağını, ayrıca orman köylülerimizin Nisan ve Mayıs aylarındaki borçlarını 3 ay süreyle ötelendiği hatırlatarak, bu borçların 1 yıl daha uzatılmasını talep ettim” ifadelerini kullandı.
SORUMLULUĞUMUZUN BİLİNCİNDEYİZ
Üyelerden gelen taleplerin yerine getirilmesi amacıyla aralıksız çalıştıklarını ifade eden Başkan Gündüzalp, şu şekilde konuştu: “Ekonomimizin temelini oluşturan üreticilerimizin bu zorlu süreçte taleplerinin yerine getirilmesi konusunda da sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Üyelerimizden gelen talep ve istekleri vakit kaybetmeden ilgili kurumlara, milletvekillerimize, bakanlıklara aktardık. Şuana kadar tüm üreticilerimizin sesi olduk ve olmaya devam edeceğiz.”