Burdur Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Metin Sipahi, hizmet sektörünün ağırlıklı olduğu Burdur’da ekonominin daha çok yara almaması için üniversitelerde yüzyüze eğitime imkan tanınmasını istedi.
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Metin Sipahi, ilde öğrenci odaklı gelişim gösteren hizmet sektörünün ayakta kalabilmesi için üniversitelerin açılması gerektiğini kaydetti. Başkan Sipahi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
ÖĞRENCİSİZ BURDUR, EKONOMİNİN YARA ALMASI DEMEKTİR
“Covid 19 Salgını Sadece ülkemizi değil tüm dünyayı her açıdan etkilemiştir. Ancak gerekli önlemlerin alınması şartıyla hayat devam etmektedir ve etmelidir.Burdur, pandemi nedeniyle ekonomik anlamda en çok olumsuz etkilenen illerin başında gelmektedir. Nedeni ise ekonomisinin ağırlıklı olarak hizmet sektörüne dayalı olmasıdır. Sanayi şehri olmayan Burdur ekonomisini ayakta tutan faktör hizmet sektörüdür. Hizmet sektörü de öğrenci odaklı gelişim göstermiş durumdadır. Dolayısıyla öğrencisiz bir şehir bu sektörün yani ekonominin yara alması demektir. Bu doğrultuda esnafımız, üniversitelerin 2020-2021 eğitim öğretim yılında akademik takvim çerçevesinde gerekli önlemlerin alınması kaydıyla açılmasını istemektedir. Üniversiteler açılmazsa bilinmelidir ki, esnafımız bir daha ayağa kalkamayacak, telafisi olmayan yaralar açılacaktır. Üniversiteler açılsın derken; pandemiyi sağlığı bir kenara bırakalım demiyoruz. Tam tersine hangi önlem alınması gerekiyorsa alalım, kuralara uyalım, ama mutlaka üniversiteleri açalım. 30 bini aşkın öğrenci nüfusuna sahip üniversitelerimizin açılmaması demek, ilimizin ekonomik, sosyolojik ve sağlık açısından ağır darbe almasına neden olacaktır. Covid 19 salgınının üniversiteler açılmazsa biteceği kanısı yanlıştır. Biz tam tersini düşünüyor, üniversitelerin açılmamasının daha ciddi sorunları beraberinde getireceğini söylüyoruz.
Esnafımız kurallara uymakta, uymaya da devam etmektedir. Gelişmelere tek taraflı değil esnafımızın ve öğrencilerimizin açısından da bakmak gerekir. Ayrıca önlemleri alarak, kurallara uyarak belli bir süre daha virüsle yaşamaya alışmalıyız. Dünya bu yolu seçmiştir. Yakın zamanda da başka bir yol görünmemektedir. Cumhurbaşkanımızın son Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı ‘eğitim öğretimde yüzyüze ve uzaktan eğitim metodunu birlikte yürüteceğiz’ açıklaması da bu anlamda yüreğimize su serpmiştir. Beklentimiz üniversite yönetimlerinin alınması gereken tüm tedbirleri alarak, bölümlerde yüzyüze derslerin başlamasına imkan tanımalarıdır. Bizler diyoruz ki, üniversiteleri açalım, önlemleri alalım ve kurallara uyalım. Üniversiteyi açmak demek, bütün derslerin yüzyüze yapılacağı anlamına gelmiyor. Uygulamalı dersler yüzyüze, diğer dersler uzaktan yapılabilir. Bu şekilde derslik sıkıntısı da çekilmeyecektir.