Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı desteği ile kurulan MAKÜ Süt Teknolojileri ve Ar-Ge Merkezi bölgede faaliyet gösteren süt ürünleri üreticisi firmalara hizmet vermeye başlıyor. MAKÜ Çiftliği markası adı altında geliştirdiği ürünleri kısa süre önce beğeniye sunulan Merkezin, bölgedeki süt ürünleri üreticisi firmalara ne tür hizmetler sunabileceği ve ortak Ar-Ge olanakları konusunda sektöre bilgi verildi.
Bölgenin önde gelen firma temsilcilerinin katıldığı toplantıda ilk olarak MAKÜ Çiftliği bünyesindeki Süt İşleme Tesisi ve Ar-Ge laboratuvarı ziyaret edildi. Burada kendilerini Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz ile birlikte proje yetkilileri ve üniversitenin süt konusunda uzman tüm öğretim üyeleri karşıladı. Firma temsilcileri, Süt Teknolojileri Ar-Ge Merkezi Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi İlhan Gün öncülüğünde Süt İşleme Tesisini ve ülkenin en gelişmiş süt laboratuvarı olmaya aday Ar-Ge birimini gezdiler.
Program daha sonra Lavanta Tepesi Otel’de gerçekleşen toplantı ile devam etti. Burada bir konuşma yapan Rektör Korkmaz, MAKÜ-Sektör iş birliği çerçevesinde çeşitli projeleri geliştirmek amacıyla sektör temsilcileri ile bir araya gelindiğini söyledi. Rektör Korkmaz konuşmasında, “Farklı alanlarda farklı projeler yürütüyoruz, et ve süt gibi hayvansal ürünlerle ilgili çalışmalar, çiftliklerde üretim ve çiftlik yönetimi ile ilgili çalışmalar, birlik ve kooperatiflerle gerçekleştirilen projeler, Ar-Ge ve yazılım çalışmalarımız mevcut. Birçok boyutta çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Buradaki yaklaşımımız elde ettiğimiz bilgileri ve Ar-Ge çalışmalarının sonuçlarını sektörle paylaşarak onların yararına nasıl sunabilirizi konuşmaktır. Üniversitelerin kendi akademik yapıları içerisinde sektörle doğrudan irtibatı kurmak kolay bir kurgu değil. Çünkü akademisyenlerin belli bir yükümlülüğü var, onlarla ilgilenip kamuya olan görevlerini yerine getiriyorlar. MAKÜ olarak bunun üzerine kendimize başka bir misyon üstlenip ve bununla yetinmeyip sektörün neye ihtiyacı varsa biz burada neler yapabiliriz diyerek birçok proje ile sahaya indik.
Günümüzde gıda çok önemli ve stratejik bir noktaya geldi. Bu noktada süt ürünleri çok kritik bir öneme sahip ve her zamankinden daha aktif iş birlikleri sağlamamız gerekiyor. İşletmenizin aşmak istediği ama kendi Ar-Ge ve teknolojik alt yapınızın aşamadığı konular varsa MAKÜ olarak biz varız. Bizim tesislerimizi veya laboratuvarlarımızı belli amaçlarla kullanmak isterseniz buradayız. Ortak başka bir ürün veya çalışma yapacaksak biz bunun doğal partneriyiz. Üniversitelerin esas misyonunun bu olduğunu düşünüyoruz. Bizim bu merkezi kurmaktaki amacımız süt ürünleri üretip piyasaya sunarak sektör ile rekabet etmek veya pazarda yeni bir firma olarak yer almak değil. MAKÜ çiftliği ürünleri gerek öğrencilerimizin uygulamalı eğitim alacağı gerçek bir işletme ortamının oluşturulması ve gerekse geliştirilen ürünlerin sınırlı miktarda üretimi yapılarak beğeniye sunulması amacıyla üretilmektedir. Asıl amacımız topyekün sektörün sorunlarının çözümüne ve inovatif ürünler geliştirilmesine yardımcı olmak. Bugün bir araya gelmemizin amacı da budur. MAKÜ olarak bizler neler yapabiliriz, bu üretimde size sağlayacağımız destekler ve yapılabilecekler konusunda karşılıklı fikir alışverişinde bulunalım istiyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Bölgenin önemli firma sahipleri ve temsilcileri ise üniversitenin oluşturmuş olduğu bu Ar-Ge merkezinin kendileri için büyük bir fırsat olduğunu ve böyle bir merkezin firmalarının gelişimi için büyük bir avantaj sağlayacağını ifade ederek emeği geçenlere teşekkürlerini dile getirdiler.
Toplantı sonunda her firmanın doğrudan merkez ile iletişime geçerek kendi çalışmalarını gerçekleştirebileceği ifade edildi. Ayrıca birlikte çalışılacak öncelikli konulardan birinin Burdur’a özgü yenilikçi süt ürünleri geliştirmek olması gerektiği konusunda fikir birliğine varıldı.