Burdur Belediye Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz Başkanlığı’nda toplandı.
Burdur Belediyesi Sultanderesi Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen Toplantıya Başkan Ercengiz, Belediye Başkan Yardımcıları Ali Say ve Hasan Duygulu, Belediye Meclis Üyeleri ile birim müdürleri katıldı.
Meclis Toplantısı öncesinde Burdur Belediyesinin 2020 yılı içerisinde yaptığı çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Ercengiz, “2020 yılında koronavirüs tüm dünyayı tehdit ettiği ve milyonu geçen insan kaybı son dönemde artan ama azaltmayı başardığımız vakalarla kovid-19 salgınının her türlü maddi ve manevi olumsuzluklarını tüm ulus olarak yaşadığımızı ifade etmek istiyorum. Hastalığım süresince ve tedavi süreci başladıktan sonra hem sosyal medya hesaplarından hem de telefonla arayarak bizzat ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini ileten tüm meclis üyesi arkadaşlarıma bir kez daha teşekkür etmek istiyorum” dedi.
Burdur Belediyesi’ne bağlı tüm müdürlüklerin öncelikle pandemi nedeniyle tam kapasite çalışamadıklarını ifade eden Başkan Ercengiz, “Temizlik İşleri Müdürlüğümüz yurttaşa hizmet götürme anlamında elinden gelen gayreti gösteriyor. Gerek temaslı gerek köy karantinası gerekse hasta olan arkadaşlarımız nedeniyle yaklaşık yüzde 10 eksik kapasiteyle görevlerimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Zor bir süreç. Arkadaşlarımıza da anlayış göstermeye çalıştık. Arkadaşlarımızda bu zor süreç içerisinde elinden geldiğince Burdur halkının ihtiyaçları olan ne varsa bunları sağlamaya çalıştılar. Park Bahçeler Müdürlüğü özellikle budama çalışmaları bittikten sonra ihtiyaç sahibi yurttaşlarımıza odun yardımı yapmaya çalıştılar. Devam ediyorlar. Önümüzdeki günlerde de her kış olduğu gibi kömür yardımıyla vatandaşımızın yakacak konusunda da bu zor günlerde yanında olmaya çalışıyoruz. Şehrin içerisinde muhtelif alanlarda dolgu ve asfalt yama çalışmalarımıza arkadaşlarımız devam ederken 6 mahallemizde yol açma, stabilize, tesviye ve çakıl serme işlemlerini gerçekleştirdiler. Armağan İlci Mahallesi Nene Hatun Caddesi’nde kaldırım kırım ve dolgu çalışmalarını arkadaşlarımız tamamladı. Bozkurt Mahallesi parke taşı söküm ve dolgu çalışmalarını devam ettiriyorlar. En önemlisi kurumumuzda çalışanlarımızla ilgili her yıl olduğu gibi onların emeklerinin, alın terlerinin karşılığını verebilmek için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık ve onların evlatlarına, eşlerine, bakmakla yükümlü olduğu kim varsa onlara bir fazla kaynak sağlayabilmek için imkânlarımızı zorlayıp yıllık baz da aylık net 3257 lira 53 kuruş olacak şekilde arkadaşlarımızın maaşlarına katkı vermeye çalıştık.
Bu arada sokak hayvanları için özellikle kısıtlama nedeniyle birçok esnafımızın sokakta beslediği hayvanlar ya da yurttaşımızın beslediği hayvanların aç kalma ihtimallerine karşılık tüm hafta sonları ya da kısıtlamaların olduğu günlerde besleme çalışmalarına devam ettiler.
Yenilenen yüzüyle, onarılan haliyle ve tadilat yapılan şekliyle konferans ve sergi salonumuz oldukça güzel bir görüntüye kavuştu. Bakım-onarım gerektiren bir haldeydi orayı da tamir ettik. İhaleyle yapılan işlerin yanı sıra. kendi kaynaklarımızla yaptığımız çalışmalar var.
Tarihi Ali Bey’in Değirmeni için restorasyonda sona geliyoruz. Önemli bir değeri su kültürünü ve Burdur’un geçmişte bugün en büyük sorunumuz gibi gözükecek olan suyu kaybetmek üzereyiz. Ama o dönemin su kültürünü yansıtacak değirmenimizi de ayağa kaldırıyoruz.” diye konuştu.
“Su kaynaklarında önemli bir düşüş var”
Yeraltı su kaynaklarında önemli bir düşüş yaşandığına dikkat çeken Başkan Ercengiz, “Suyla ilgili önemli bir bilgi vermek isterim. Tüm Türkiye iki yıldır önemli bir kuraklık yaşıyor. 2015 yılında Gökpınar Ovası’nda yani eski ismiyle Çine Ovası’nda yüzeyden 10 metre derinlikte sondajlarımızın çıkardığı içme suyumuz şu anda 50 metrelere gitti. Yeraltı su kaynaklarımızda önemli bir düşüş var. Bir başka hususun daha altını çizerek bu konuda yaptığımız girişimden de sizi haberdar etmek isterim. DSİ Bölge Müdürlüğü ile bir yazışmamız oldu. Çine Ovası, İnsuyu Ovası’nın son dönemde tarım nedeniyle çok önemli bir su tüketimi yaşanıyor. Bu havzanın susuz tarıma yönelik bitki dokusunun tercih edilmesi gerekiyor. Kentimizin tek içme suyu kaynağı olan Çine Ovası ve İnsuyu Havzası’ndan yeraltı sondajlarıyla elde ettiğimiz su her geçen gün azalıyor. Zaman zaman debinin düştüğü, binaların son katlarına suyun yetersiz geldiğini ifade etmiştiniz. Şu anda tam kapasiteyle tüm pompalarımız çalıştığı halde 10 bin metreküplük depomuzun sadece yüzde 20-25’ini ancak doldurabiliyoruz. Yani şu anda 7500-8000 metreküpe yakın bir hacmi dolduramıyoruz. Gelen su sürekli kullanılıyor. Şehrimizde önemli bir su tüketimi de var. Bu konuda belki önümüzdeki günlerde bir sosyal sorumluluk adı altında bir projeye ortak imza atmak zorundayız. Suyu kaybedersek yapılan depoların, arıtma tesissisinin, isale hattının kısacası yenilenmeyen borularda dahil eleştirildiğimiz noktada hiçbirisinin kıymeti kalmayacak.
Su tüketimi biraz daha dikkatli yapılmalı. Halkımızın da bu konuda birtakım farkındalıklarla su tüketimini azaltmaya yönelik tedbirlerin alınmasını sağlamak zorundayız.” şeklinde konuştu.
Başkan Ercengiz’in değerlendirmelerinin ardından Ocak ayı Belediye Meclisi’nde yer 21 gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı.