Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, Kariyer Günleri programıyla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesindeki (MTAL) öğrencilerle buluştu.
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlediği Kariyer Günleri programı, BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik’in konuşmacı olarak katıldığı konferansla devam etti. Millî Eğitim Bakanlığı, TOBB ve TOBB ETÜ’nün Mesleki Eğitim İş Birliği kapsamında ‘proje okulu’ seçilen Burdur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğrencilerle bir araya gelen Başkan Yusuf Keyik, sanayi bölgeleri hakkında genel bilgiler vererek, BUTSO ile Burdur MTAL’in koordinasyonunu açıkladı. Konferansta mesleki deneyimlerinin artırılması, kariyer tercihleri ve meslek seçimleri hakkında bilgiler aktarıldı. Başkan Keyik, meslek hayatındaki tecrübelerini paylaştı.
Z KUŞAĞIYLA BİLGİ PAYLAŞIMI
Başkan Yusuf Keyik; “Proje okulu seçilen okulumuz için Oda olarak sizleri nasıl daha ileriye taşıyabiliriz konusunda eşgüdümlü olarak çalışıyoruz. Hatırladığınız üzere geçen hafta sizlerle birlikte Eğitmen Dr. Cengiz Tavukçuoğlu’nun ‘Başarıya Giden Yolda Meslek Liseli Olmak’ başlıklı düzenlediğimiz webinara katıldım. Kendisi ilimizdeki ve dünyadaki gelişmelerden birçok örnekler vererek, sizlerin ufkunu daha fazla açmaya çalıştı ve ‘Sizlere nasihat etmeyeceğim, bilgi vereceğim’ demişti. Nasihat artık Z kuşağı için çok geçerli bir terim değil. Çünkü sizler dünyayı, her gelişmeyi internet üzerinden inceleyip, neler olup bittiğini görebilen bir kuşaksınız. Dolayısıyla büyüklerinizin sizlere nasihatten ziyade bilgi- tecrübe aktarımlarının daha doğru ve daha geçerli olacağına inanıyorum. Sizlerin gayreti hakkında Okul Müdürümüzden bilgi ediniyoruz. Okulunuzda çok güzel şeyler yapılıyor, bundan dolayı sizleri ve tüm öğretmenleri kutluyorum” dedi.
HAYATTA İNİŞ ÇIKIŞLAR VAR
Öğrencilere hayatta iniş çıkışların olduğu gerçeğini anlatan Başkan Yusuf Keyik; “Değerli öğrenciler, hayat inişli çıkışlıdır. Siz henüz hayatınızın başında olduğunuz için bunu fark edemeyebilirsiniz. Liseden sonra bir kısmınız çalışma hayatına geçecek, bir kısmınız kendi işini yapacak, bir kısmınız kamuda çalışacak ve bazılarınız da yüksek öğretimi tercih edip 4 yılını daha eğitim almak için kullanacak. Hangi yolu seçerseniz seçin neticede bu hayatın iniş çıkışlarıyla mutlaka karşılaşacaksınız. Bizler de Oda olarak her zaman arkanızda olduğumuzu hissettireceğiz. 12. Sınıf öğrencileri de kendi işlerini kurmak isterlerse bize rahatlıkla gelip, nasıl bir yol izlemesi gerektiği hakkında bizlerle fikir alışverişinde bulunabilir. Bizler de bu konuda size bilgi vermekten ve rehberlik etmekten gurur duyarız” ifadelerini kullandı.
İLERİ TEKNOLOJİ ARITMA TESİSİ
Öğrencilere OSB’ler ve İŞGEM hakkında açıklamada bulunan Başkan Keyik: “Burdur’da 2 tane Organize Sanayi Bölgemiz ve 2 tane de sanayi sitemiz var. Sanayi sitelerimiz dolu, yani işyeri bulmak sıkıntısı var. Üçüncü bir sanayi sitesi kurmak için bir yer arayışı içerisindeyiz. Yaklaşık 50 parselde 40’a yakın işletme 1. OSB’de katma değer üreterek istihdam sağlıyor. Dolayısıyla bu işletmelerin hem işgücüne ve hem de donanımlı ara elemanlara ihtiyaçları var. 2. OSB için son 15 yılda ciddi çalışmalar yaptık. Kısıtlı ve dar kaynaklarla neler yapabileceğimizi 2. OSB’de ispatladık. Çevreye duyarlılık çok önemli olduğu için ileri teknoloji arıtma tesisini 1. OSB, 2. OSB ve Isparta OSB olmak üzere Gölbaşı köyü mevkiinde yapacağız. Kamulaştırmayı tamamlayınca arıtma tesisinin ihalesine çıkılacak” şeklinde konuştu.
2. OSB VE İŞGEM HAKKINDA
2. OSB ile 2 bin dolayında istihdam artışı olacağını vurgulayan Başkan Yusuf Keyik: “2. OSB bizim için çok önemli çünkü orada yaklaşık 2 bin istihdam sağlanacak. 24 parselin tamamını verdik, inşaatlar şu anda hızlı bir şekilde devam ediyor. 6 firmamız faaliyete geçti, 4 firmamız da inşaat halinde. Diğer firmalarımız da proje aşamasındalar. Bunun yanı sıra Sayın Valimizin önderliğinde İŞGEM projesi geliştirdik. Bu projeyle iş geliştirme merkezi olarak, şu anda orada 20 tane 170 metrekarelik büyüyebilen dükkân inşaatına başladık. Allah izin verirse şubat-mart gibi teslim alacağız. 12. Sınıf öğrencilerine belirttiğim üzere; kendi işini kurmak isterlerse biz rehberlik edebiliriz. Sizler mezun olunca herhangi bir ürün imal etmek istediğinizde iş geliştirme merkezinde çalışmalara başlayıp, neler yapabileceğinizi görüp, ‘hammaddeyi nereden alıyoruz, imalatı nasıl yapıyoruz, kime pazarlıyoruz’ konularında tetkikler yapılacak. Birkaç yılın sonunda da o mezunları sanayici olarak ve OSB’lerde fabrika sahibi olarak görmek istiyoruz, İŞGEM projesinin temel amacı bu” dedi.
Program, Başkan Yusuf Keyik’in meslek hayatından kesitler paylaşıp, öğrencilere gerçek hayatla ilgili karşılaştırma ve tavsiyeleri ile devam etti. Daha sonra Başkan Keyik’le soru cevap bölümüne geçildi. Programın sonunda Burdur MTAL Müdürü İbrahim Çelikkaya, verdiği destekler ve konferans için Başkan Yusuf Keyik’e teşekkürlerini dile getirdi.