Aşure Günü Ne Zaman Başlıyor, Muharrem Ayı Ne Zaman? » Burdur Haber, Burdurweb, Güncel Burdur Haberleri
SON DAKİKA

Aşure Günü Ne Zaman Başlıyor, Muharrem Ayı Ne Zaman?

Son Güncelleme :

02 Temmuz 2024 - 11:03

Aşure Günü Ne Zaman Başlıyor, Muharrem Ayı Ne Zaman?
----- REKLAM -----

Aşure Günü Ne Zaman 2024?

2024 Muharrem Ayı ve Aşure Günü Tarihleri

Diyanet’in dini günler takvimine göre 2024 yılı Muharrem ayı 7 Temmuz 2024 tarihinde başlayacak. Muharrem ayı, Hicri yılın başlangıcı olup, Müslümanlar tarafından önemli bir ibadet zamanı olarak kabul edilmektedir. Muharrem ayının 10. günü ise Aşure Günü olarak kutlanır.

Aşure Günü Tarihi

2024 yılında Aşure Günü, 16 Temmuz Salı gününe denk gelmektedir ve bu özel gün 5 Ağustos 2024 tarihine kadar devam edecektir.

Muharrem Orucunun Fazileti

“Muharrem” hürmet edilen anlamına gelir ve Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah’ın ayı olarak nitelendirilmiştir. Bu ayın fazileti, ilahî feyz ve bereketinin bolluğu ile bilinir. Peygamber Efendimiz, “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır” buyurmuştur (Müslim, Sıyâm, 202-203 [1163]).

Aşure Gününde Oruç Tutmak

Muharrem’in onuncu günü olan Aşure Günü’nde oruç tutmak bazı âlimlerce sünnet olarak tavsiye edilmiştir. Resûlullah (s.a.s.), Aşure gününde oruç tutmuş ve bunu Müslümanlara tavsiye etmiştir. Medine’ye geldiğinde Yahudilerin Aşure gününde oruç tuttuklarını gören Peygamberimiz, “Ben Mûsâ’ya sizden daha yakınım” buyurup o gün oruç tutmuş ve Müslümanlara da tutmalarını tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69 [2004]; Müslim, Sıyâm, 127-128 [1130]).

Peygamber Efendimiz, Aşure günü orucunun önceki yılın günahlarına keffâret olacağını ifade etmiştir (Müslim, Sıyâm, 196-197 [1162]). Ayrıca, Yahudilere muhalefet etmek için ertesi yıl Aşure orucunu Muharrem’in dokuzuncu günü de tutacağını belirtmiştir. Bu nedenle, Aşure orucunun Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu veya onuncu ve on birinci günlerinde tutulması daha doğru kabul edilmektedir.

Ramazan orucu farz kılındığında ise, isteyenlerin Aşure orucu tutup isteyenlerin tutmayabileceği ifade edilmiştir (Buhârî, Savm, 69 [2001]; Müslim, Sıyâm, 113-126 [1125-1129]).

Müslümanlar, bu kutsal ayın faziletlerinden yararlanmak ve ibadetlerini yerine getirmek için Diyanet’in yayımladığı takvimden ve dini kaynaklardan detaylı bilgi alabilirler.

----- REKLAM ----- ----- REKLAM -----