Mossad Ajanı Davasında Yeni Karar! » Burdur Haber, Burdurweb, Güncel Burdur Haberleri
SON DAKİKA

Mossad Ajanı Davasında Yeni Karar!

Son Güncelleme :

05 Temmuz 2024 - 11:15

Mossad Ajanı Davasında Yeni Karar!
----- REKLAM -----

MOSSAD Ajanları Yargılanıyor: Ara Karar Çıktı!

İsrail İstihbarat Servisi’ne casusluk yaptıkları iddiasıyla yargılanan 57 sanıklı davada önemli gelişmeler yaşandı. Türkiye’de yaşayan Filistinli aktivistlere ve İsrail’in Filistin politikasına muhalif kişilere yönelik eylem hazırlığında oldukları iddia edilen sanıkların davasına İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Duruşma Detayları

Duruşmaya, 8 tutuksuz sanık ve avukatları katılırken, 20 tutuklu sanık ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı. Cumhuriyet Savcısı, esasa ilişkin mütalaasında İsrail İstihbarat Servisi’nin internet tabanlı mobil uygulamalar üzerinden uzaktan operasyon ekibi oluşturduğunu belirtti. Bu ekip, “Abdalla Qassem”, “Abu Halid Abdalla Qassem”, “Janet Foster”, “Ali Al Jafrı”, “Şhirin Alayan”, “Roman Romanov”, “Cemal”, “Igor” ve “Ilya” isimlerini kullanarak faaliyet göstermiş.

Devletin Gizli Bilgileri

Savcının mütalaasında, sanıkların Mossad adına canlı kuryelerle sahadaki hedeflere yönelik taktik bazlı işler yaptığı ve elde ettikleri bilgilerin devletin güvenliği açısından gizli kalması gereken bilgiler olduğu belirtildi. 57 sanığın, ‘yasaklanan bilgilerin casusluk maksadıyla temini’ suçundan 8’er yıldan 12’şer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Sanık Avukatlarının Talebi ve Ara Karar

Sanık avukatları, müvekkillerinin uzun süredir tutuklu kaldığını belirterek tahliye talebinde bulundular. Mahkeme, 18 sanığın tutuklu kaldıkları süreyi dikkate alarak adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi. Ayrıca, 36 sanığın yurt dışına çıkış yasağına yönelik adli kontrol tedbirini mevcut delil durumunu göz önünde bulundurarak kaldırdı. Sanıklar ve avukatlarına, açıklanan mütalaaya karşı savunma hazırlamaları için süre verilerek duruşma ertelendi.

İddianame Detayları

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, İsrail istihbarat servisinin internet tabanlı mobil uygulamalar üzerinden uzaktan operasyon ekibi oluşturduğu, bu ekip vasıtasıyla uzaktan kaynak temini, canlı kurye ile para transferi ve sahadaki hedeflere yönelik taktik bazlı işler yapmayı amaçladığı aktarıldı. İlk temasların, cep telefonlarına kodlanan Telegram ve WhatsApp uygulamaları, sosyal medya hesapları, LinkedIn ve e-posta üzerinden sağlandığı, irtibatın operasyonel Telegram ve WhatsApp uygulamaları üzerinden sürdürüldüğü belirtildi.

Profesyonelce yapılması istenilen işlerde dedektiflerin, taktik işlerde ise şüphe uyandırmayan şahısların kullanıldığı, dedektiflere biyografik bilgi toplama, keşif tahkikat, fotoğraf/video dokümanter, canlı takip, takip cihazı yerleştirme, canlı kurye bulma ve siber faaliyet görevleri verildiği ifade edildi. İsrail istihbarat servisinin iş yaptırdığı şahısların, faaliyetlerinin milli güvenlik açığı oluşturduğunu fark etmelerine rağmen maddi kazançlarını ön planda tuttukları vurgulandı.

İddianamede, 57 şüphelinin ‘devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme’ suçundan 15’er yıldan 20’şer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

----- REKLAM ----- ----- REKLAM -----