SON DAKİKA

Üniversite Tercihlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Son Güncelleme :

26 Temmuz 2024 - 9:44

Üniversite Tercihlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler!
----- REKLAM -----

Üniversite Tercihlerinde Kritik Öneriler: 24 Tercihi Kullanarak Açıkta Kalmayın

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları geçtiğimiz hafta açıklandı ve tercih süreci başladı. 2 Ağustos’a kadar tercih yapacak adaylar için bu yıl üniversitelerde toplam 1 milyon 58 bin 345 kontenjan bulunuyor. Depremzedeler, 34 yaşını tamamlamış kadınlar, şehit eş ve çocukları, gazi eş ve çocukları ile gazi olan adaylara özel kontenjanlar sunuluyor. Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programları için başarı sıralaması şartı devam ediyor.

Tercihler Altın Değerinde

Eğitim uzmanı Onur Soğuk, adaylara tercih konusunda şu ipuçlarını verdi:

  • 24 Tercihi Doldurun: Adayların tercih listesinin tamamını doldurmaları önemlidir. En çok sözel ve eşit ağırlık bölümlerinde dikkatli olunmalıdır çünkü bu alanlarda popüler bölümlerin kontenjanları azalmıştır.
  • Sıralamanızın Altına İnmek: Öğrenciler, kendi sıralamalarının önünde 2-3 tercih yapabilir ancak sıralamalarının altındaki yerlere de mutlaka yer vermelidir.
  • Gelecek Yıl Mücadele Daha Zor Olabilir: Bu yıl sınava katılan 12. sınıf öğrencilerinin sayısının fazla olması nedeniyle, birçok öğrenci bölümlere yerleşemeyebilir. Bu da gelecek yıl için daha çetin bir mücadele anlamına geliyor.

Vakıf Üniversiteleri ve Ücretler

Vakıf üniversitesi tercih edecek adaylar, ücretleri dikkatlice takip etmelidir. Bazı üniversiteler ücretleri yeni açıklamakta, internet sitelerindeki bilgiler eski olabilmektedir. Ayrıca, bölümlerin ders içeriklerine de dikkat edilmelidir.

Doğru Tercih Yapmanın 8 Adımı

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Temel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erten Gökçe, doğru tercih yapmanın 8 adımını şöyle sıralıyor:

  1. Sonuçları İyi Değerlendirin: Sınav sonuçlarınızı dikkatlice inceleyin ve güçlü, zayıf yönlerinizi belirleyin.
  2. Kariyer Hedeflerinizi Belirleyin: Hangi alanda çalışmak istediğinizi netleştirin.
  3. Araştırma Yapın: Puanlarınıza uygun programları ve üniversiteleri araştırın.
  4. Kontenjanları İnceleyin: Tercih yapacağınız programların ve üniversitelerin kontenjan durumunu ve geçen yılın taban puanlarını kontrol edin.
  5. Önceliklerinizi Belirleyin: Size önemli gelen özelliklere göre tercih sıralamanızı yapın.
  6. Danışın: Rehberlik öğretmeniniz veya tecrübeli kişilerle konuşun.
  7. Alternatif Plan Yapın: Yüksek öncelikli tercihleriniz dışında alternatif tercihleri belirleyin.
  8. Tercihleri Yapın ve Takip Edin: Belirtilen süre içinde tercihlerinizi yapın ve sonuçları takip edin.

Kayıtlar Ağustos’ta

YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adaylar, kayıt işlemlerini 19-23 Ağustos’ta yapacak. Elektronik kayıtlar ise 19-21 Ağustos’ta alınacak. Boş kalan kontenjanlar üniversiteler tarafından ÖSYM’ye bildirilecek ve ek yerleştirme yapılacak. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.