Sokak Köpekleri İçin Yeni Düzenleme TBMM'den Geçti! » Burdur Haber, Burdurweb, Güncel Burdur Haberleri
SON DAKİKA

Sokak Köpekleri İçin Yeni Düzenleme TBMM’den Geçti!

Son Güncelleme :

30 Temmuz 2024 - 10:45

Sokak Köpekleri İçin Yeni Düzenleme TBMM’den Geçti!
----- REKLAM -----

Başıboş Sokak Köpekleri İçin Yeni Düzenleme TBMM’den Geçti: İşte Uygulanacak Maddeler

Sokakları başıboş köpek tehlikesinden kurtaracak yeni yasal düzenleme TBMM’de kabul edildi ve uygulanmaya başlanacak. Türkiye’nin uzun yıllardır çözüm beklediği bu sorun, yeni yasal düzenlemeyle çözüme kavuşuyor.

Yıllar boyunca can kaybı ve yaralanmalara neden olan başıboş sokak köpeklerine yönelik beklenen düzenleme TBMM Genel Kurulu’nda onaylandı.

Yeni Düzenlemenin Detayları

Bu düzenleme ile sokakların daha güvenli olması hedefleniyor ve Türkiye genelinde önemli değişiklikler yapılacak. İşte yeni düzenlemenin getirdiği yenilikler:

Bakımevi Kurma Zorunluluğu

  • Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz hayvan bakımevleri kurmakla yükümlü olacak.

Sokak Köpeklerinin Toplanması ve Kısırlaştırılması

  • Tüm başıboş sokak köpekleri toplanarak bakımevlerine alınacak ve burada kısırlaştırıldıktan sonra sahiplendirilecekler.

Ceza ve Hapis Uygulamaları

  • Bakıma aldığı hayvanı sokağa bırakan kişilere 60 bin TL ceza verilecek.
  • Başıboş sokak köpeklerini toplamayan ve yasadaki maddeleri yerine getirmeyen belediye başkanlarına 6 ay ile 2 yıl arasında hapis cezası uygulanacak.
  • Bakımevi dışında hayvanları terk edenlere hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek.

Euthanasia (Ötanazi) Uygulamaları

  • Bakımevine alınan hayvanlar, iyileşmeyen hastalık veya akut bulaşıcı hastalık taşıdıkları ya da olumsuz davranışlarının kontrol edilememesi durumunda veteriner hekimin kararıyla ötanazi edilebilecekler.

Bütçe ve Kaynak Ayırma

  • Belediyeler, 31 Aralık 2028’e kadar hayvan bakımevlerini kurmak ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.
  • Belediyeler, hayvan bakımevleri kurmak ve sahipsiz hayvanları sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5’i oranında kaynak ayıracaklar. Büyükşehir belediyelerinde bu oran binde 3 olarak uygulanacak.

Dijital Kimliklendirme

  • Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025’e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.
----- REKLAM ----- ----- REKLAM -----