Diyanet İşleri Faiz Caizdir Dedi! - Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur HaberDiyanet İşleri Faiz Caizdir Dedi! - Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber
SON DAKİKA

Diyanet İşleri Faiz Caizdir Dedi!

Son Güncelleme :

01 Ağustos 2024 - 10:23

Diyanet İşleri Faiz Caizdir Dedi!
----- REKLAM -----

Diyanet Noktayı Koydu: Faiz Caizdir

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, geçtiğimiz ay Diyanet İşleri Başkanlığı’na “Cumhurbaşkanı’nın yeni belirlediği %54’lük gecikme zammı ve faizinin dini yönden caiz olup olmadığını” sormuştu. Özcan, Diyanet’in yanıtını sosyal medya hesabından paylaştı.

Cumhurbaşkanı Kararı ile Gelen Zam

21 Mayıs 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile kamu alacakları için gecikme zammı oranı aylık yüzde 3,5’ten yüzde 4,5’e çıkarıldı. Bu artışla birlikte yıllık faiz oranı yüzde 54 oldu. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, bu zamla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı’na bir yazı yazarak, faizin caiz olup olmadığını sormuştu.

Diyanet’in Cevabı

Diyanet İşleri Başkanlığı, gecikme zammı ve faizinin alınmasının caiz olduğu yönünde bir cevap verdi. Bu yanıtı paylaşan Tanju Özcan, esprili bir dille, “Yırttık… Artık belediyelerin faiz almasının günahı ve vebali Diyanet İşleri Başkanlığı’na aittir. Vasiyet ettim, ölünce kefenin cebine bu resmi yazıyı da koyacaklar…” diyerek duyurdu.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Yanıtı

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verdiği cevapta şu ifadelere yer verildi:

“İslam’a göre faiz haramdır ve zaruret bulunmadıkça faiz almak veya vermek caiz değildir. Zaruret ise kişinin kendi ve bakmakla yükümlü olduğu bireylerin sağlık ve güvenlik içinde yaşamalarını sağlayan vazgeçilmezlerdir. Vergi borcu ile elektrik, telefon, su, doğalgaz gibi kamu hizmetlerine ait borçların zamanında ödenmemesi halinde yasal gecikme zammı uygulanmaktadır. Bazı İslam alimleri, devletin bazı suçlara karşı mali bir ceza uygulayabileceğini ifade etmişlerdir. Buna göre, vergi borcu ile kamu hizmetlerinden kaynaklanan borçların zamanında ödenmemesi halinde uygulanacak gecikme zammının bir çeşit ‘mali ceza’ olarak kabul edilmesi mümkündür. Bu uygulama ile kamu hizmetlerinin devamının sağlanması, oluşabilecek zararların önlenmesi ve borcunu zamanında ödeyenlerin aleyhine bir haksızlığın oluşmaması amaçlanmaktadır. Ayrıca, sözleşmelerdeki temel kural, kullanılan ifadelerden daha çok sözleşmeye taraf olanların maksadı ve işlemin yapısal özelliğidir.”

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Fatih Mehmet Aydın tarafından imzalanan bu yanıt, gecikme zammının dini açıdan caiz olduğunu belirtti.

----- REKLAM ----- ----- REKLAM -----