Kanat Çırparak Uçtu! » Burdur Haber, Burdurweb, Güncel Burdur Haberleri
SON DAKİKA

Kanat Çırparak Uçtu!

Hollandalı mühendis Jarno Smeets, kendi elleriyle yaptığı kanatlarla kuş gibi uçmayı başardı.


Smeets, albatros kuşunun kanatlarını ve yerden yükselişini taklit edebilmek için sekiz aylık bir çalışma yaptı. Hollandalı mühendis, bu süre boyunca çektiği videoları YouTube’a yükledi.

Kuş gibi uçmasını sağlayacak bir mekanizma inşa etmenin ilk olarak İngiltere’de mühendislik eğitimi alırken aklına geldiğini söyleyen Smeets, büyükbabasının kendisi henüz bir çocukken çizdiği uçan bisiklet çiziminden ilham aldığını ifade etti.

Coventry Üniversitesi’nde eğitim alan Smeets, büyükbabasının çiziminden aldığı ilhamı Leonardo da Vinci’nin uçmayı sağlayacak kanat çizimleriyle bir araya getirdi ve hayalini gerçekleştirmeye karar verdi.

Kendisi gibi mühendis olan Bert Otten ile çalışmaya başlayan Smeets, robot protezlerde kullanılanlara benzer bir mekanizma üretti. Smeets, yaklaşık 18 kilo ağırlığındaki kanatların düzgün uçabilmesi ve vücut ağırlığını kaldırabilmesi için sekiz ay süren bir tasarım üzerinde çalıştı.

UÇUŞ MEKANİZMASI
YouTube’a yüklediği videolarda kanatların dikişinden aerodinamik yapısına kadar nasıl hazırlandığını anlatan Smeets, kanatların yaklaşık 82 kilo gelen ağırlığını kaldırabilmesi için 2 bin watt’lık bir güce ihtiyacı olduğunu hesapladı. Hollandalı mucit, Wii oyun konsolu kumandası, Android işletim sistemli HTC Wildfire akıllı telefonu ve Turnigy motoru kullanarak kanatlara güç kazandıracak mekanizmayı kurdu.

Smeets’in kanatlarının hızını ayarlayan ve motorun çalışmasını kontrol eden Android işletim sistemli telefon, mekanizmanın kalbini oluşturuyor. Telefon, Seeduino ADK mikro denetleyiciye bağlı. Mikro denetleyici iki Wii Motion Plus ve bir Wii Nunchuck konsoluna bağlanıyor. Bu iki konsol hızlanmayı, hareketi ve kanat çırpılması enasında ortaya çıkan diğer parametreleri ölçüyor.

Smeets, yaklaşık 60 saniye süren uçuşunun ardından, “Bir anda yerin hareket ettiğini görüyorsunuz ve aniden özgür kalıyorsunuz… İnanılmaz bir özgürlük duygusu… Sihirli bir an… Hayatımdaki en iyi histi” dedi.

UZMAN GÖRÜŞÜ: GERÇEK DEĞİL
Smeets’in internete bomba gibi düşen videosunun ardından, uzmanlar insan yapımı albatros kanatlarıyla uçan mühendisin görüntülerini yorumladı. Uzman planör pilotları, görüntülerin “aldatmaca” olduğunu öne sürdü.

Planör pilotu Orian Price, Gizmodo sitesine yaptığı açıklamada, “Bu video gerçek değil… Uçmaya yaklaşamış bile. Uçmak için gerekli olan mekanizma mevcut değil. Planör pilotlarının havalanabilmesi için 10 beygir gücü gerekir ve bu güçle videodaki adam (Smeets) kadar yükselemezler.”

Bir diğer planör pilotu G.W. Meadows, şu yorumu yaptı: “33 yıldır pilotum. 23 yıldır da uzman planör pilotuyum. ABD Dünya Planör Derneği’nin 2000 yılı Dünya Şampiyonası’nda altın madalya kazandım… Videoda uçuş konusunda uzman olmayan birisinin bile dikkat edebileceği noktalar var. Neden uçmaya başlamadan önce insanlar pilottan (Smeets) uzaklaşıyor? Neden kameraya koşan adam pilotun önünü kapatıyor? Havalanmasından sonraki anlara dikkat edin. Ayakları sanki Süpermen gibi arkada.

25 yıllık pilot olduğunu belirten bir kişi de şu yorumda bulundu: “Yedi yıl hava kuvvetlerinde olmak üzere aerodinamik mühendislik dahil birçok alanda tecrübeye sahibim… Sadece kanatlara bakmanız yeterli. Kanatlar hiçbir zaman yük taşıyormuş izlenimi vermiyor. Kanatların yapıldığı kumaş eğer ağırlık taşıyorsa, kumaş sıkı olmalı ve şişmeli. Bu videoda hiç gerçekleşmiyor… Hava planör tarzı süzülmesi bile gerçek değil. Eğer kanatların ağırlık taşımadığı belliyse, bu görüntüler sahtedir.”

Hollandalı mühendis Jarno Smeets, kendi elleriyle yaptığı kanatlarla kuş gibi uçmayı başardı. Smeets, albatros kuşunun kanatlarını ve yerden yükselişini taklit edebilmek için sekiz aylık bir çalışma yaptı. Hollandalı mühendis, bu süre boyunca çektiği videoları YouTube’a yükledi. Kuş gibi uçmasını sağlayacak bir mekanizma inşa etmenin ilk olarak İngiltere’de mühendislik eğitimi alırken aklına geldiğini söyleyen Smeets, büyükbabasının […]

21 Mart 2012 - 19:19