Burdur Valisi Şerif Yılmaz, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü tarafından Burdur genelinde başlatılan kuş sayımı ile ilgili Karataş Gölünde incelemelerde bulunarak sayım çalışmalarını yerinde inceledi.
Karataş gölündeki sayım çalışmalarına Vali Yılmaz’ın beraberinde, Karamanlı Kaymakamı Osman Oğuz Ekşi, Karamanlı Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, Bölge Müdür Yardımcısı Orhan Ceylan, Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Hasan Uysal ve ilgili personel katıldı.
Burdur Gölü, Salda Gölü, Çorak Göl, Karataş Gölü ve Karaçalı Gölünde başlatılan sayım çalışmaları, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü tarafından, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi uzman ve öğrencileri ile sivil toplum örgütlerinin destekleriyle iki gurup halinde yürütülüyor.
Bölge Müdürü Yılmaztürk, kuş sayım çalışmalarını yerinde incelemek üzere Karataş Gölüne gelen Vali Yılmaz’a devam eden sayım çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Dürbün ile kuş türlerini yakından izleme fırsatı bulan Vali Yılmaz, gözlemlediği kuşlar hakkında yetkililerden bilgi aldı.
Kuş sayımı çalışmaları ile ilgili incelemelerini tamamladıktan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Yılmaz burada yaptığı açıklamasında; 15 Ocak – 15 Şubat tarihleri arasında her ilde yapılan kuş sayımları ile ilgili ilimizde yapılan sayım çalışmalarını yerinde inceleme fırsatı bulduk. Her yıl düzenli olarak yöremizde kuş sayımı yapılmakta olup bu yılda 21 Ocak’ta sayımlara başlandı. Daha önceki yıllara baktığımızda bölgemizde 2015 yılı sayımlarında 46 türde 255 bin, 2016 yılında 61 türde 208 bin su kuşu sayılmıştır. Bu yılki yapılan çalışmalar neticesini kamuoyu ile paylaşacağız. Bu yapılan çalışmalar Kuş türleri popülasyon durumlarını ve nesli tükenmekte olan hayvanlarla ilgili tespitleri yaparak, Göl alanları etrafındaki yapılaşmayı yerinde tespit etmek ve hayvan neslinin varlığının korunması yönünde çalışmalara alt yapı oluşturmaktır. Baktığımız zaman Avrupa’da yaklaşık 700 adet kuş türünün 485’i Türkiye’de bulunmaktadır. İlimizde de 250 çeşit kuş türü tespit edilmiştir. Bu rakamlara bakıldığı zaman özelliklede göller bölgesi olmamız nedeniyle de, su kuşları türü açısından da çok önemli bir popülasyona sahibiz. Sulak alanlarımızın düzenlenmesi yönünde de yapılan çalışmalar var. İnşallah bu düzenlemeleri tamamladığımız takdirde özellikle kuş gözlemleriyle ilgili özel meraklılar var. Onların gelip kuşları gözleyebileceği alanlar oluşturduğumuz takdirde, diğer illere baktığımız zaman büyük bir avantajımız var.İlimizde kuşların kaldığı konakladığı yedi adet gölümüz var. Bizim, göç bölgesi olması yanında, göç güzergahında bulunmamız nedeniyle Mahalli Çevre Kurulu kararı ile 2017’den itibaren Burdur genelinde havai fişek atımı yasaklandı. Bu karar Kuş türlerimizin doğal ortamının bozulmaması adına, göç güzergâhlarının değişmemesi adına atılan bir adımdır. İnşallah bunu tüm il genelinde uygulayarak hayvanlarımızı korumak adına gerek yumurtlama zamanı, gerek göç zamanı kuş türlerinin zarar görmeden ilimize gelip ayrılmalarını temin etmiş olacağız” dedi.