Bucak Belediyesi takdire şayan bir uygulamada bulunarak demokrasinin gereğini yerine getirdi.
Çoğulcu katılım sağlayarak halkın kendi kendini yönetmesi tanımını Bucak’ta uyguladı.
Bucak Belediyesi, Cumhuriyet Caddesi jandarma kavşağından başlayan, eski hale pastanesinin bulunduğu alanı, Cumhuriyet meydanı ve çevresini kapsayan kent meydanı ve çevresi yayalaştırma , kentsel tasarım projesini 28 Aralık’ta referanduma götürdü.
Bu referandum ile Bucak halkı kendi yaşam alanlarında refah düzeyinin artması için “Bucak Belediyesi ile birlikte ortak akıl çerçevesinde buluşması” anlamı taşıyordu.
28 Aralık’ta gerçekleşen referandum ile Bucak halkı %72’lik bir birliktelik ile yayalaştırma kararını aldı. Bucak halkı artık bu caddede araç trafiğini istemediğini beyan etmiş oldu.
Yerel seçimler her 5 yılda bir yapılır. Her seçimde seçmen kendisinin refah düzeyini artıracak, kendisine dokunacak projeler üreten belediye başkanını ve meclis üyelerini seçer. Bulunduğu kentine en iyi hizmet edebilecek isme oy verir.
Seçilen belediye başkanı ve yönetimi de kendisine verilen yetki ile halkın refah düzeyini artıracak ve hizmet üretecek kararlar almaya çalışır.
Aslında bu Bucak’ta da böyleydi. Malum olaylar çerçevesinde Bucak Belediye Başkanı Süleyman Mutlu, 2016 yılından beri görevinin başında değil. Eminim o da böyle bir referandum da yapardı. Keza imar revizyonu dolayısıyla Başkan Mutlu da iki kez referanduma gitmişti.
Bucak Belediyesi’ni 2016 yılından beri görevi başında bulunan İlçe Kaymakamları “kayyım” sıfatı ile yönetiyor. Bucak İlçe Kaymakamı Yalçın Sezgin de Bucak Belediyesi’ni Belediye Başkan Vekili olarak 2017 yılından beri başarılı bir şekilde idare ediyor.
Yayalaştırma uygulamasını referanduma götüren Bucak Belediye Başkan Vekili Yalçın Sezgin’inde ifade ettiği gibi “halkımızın her kesiminin yararlanabileceği yeşil alanlar betonlaşma olmadan inşaat yoğunluğu olmayacak şekilde ilçemizde öğrenim gören yaklaşık yedi bin üniversite öğrencimizin de sosyal yaşamını destekleyecek yaşam alanlarının oluşturulması, İlçe merkezimizde yaşanabilirliği arttıracak, yayalarımızın da trafik yoğunluğu olmadan rahatça dolaşımı ile ekonomik ve sosyal hayatın canlanmasına faydalı olacak yaya yollarının oluşturulması, yeşil alanlar, yayalaştırma, estetik, kültürel değerler ve diğer yönleriyle bir bütün olarak kent merkezinde ulaşılabilirlik, sosyal iletişim ve bütünleşmenin sağlanması ,ticari yapılarda kullanılan mevcut tabela ve sundurmalardan dolayı ortaya çıkan görüntü kirliliğini engellemek amacı ile proje kapsamında tek tip görüntü, kentsel estetik ile görünümün daha iyi bir görsel güzellik kazandırılarak resmi bayramlar ve diğer sosyal etkinliklerde kullanılabilecek geniş alanların oluşturulması düşünülüyor”
Umarım bu karar bir an evvel uygulanır ve Burdur başta olmak üzere birçok belediyeye örnek olur.
Belediye Başkanı ister vekil, ister asil olsun, seçildikten hemen sonra belediye meclis kararı ile olsun ya da olmasın halkın güncel istek ve taleplerini dikkate alarak projeler üretmeli ve uygulamalıdır. Ben yaptım oldu mantığı ile hareket etmek halkın nefretini kazandırmaktan öteye geçmez.
Bucak Belediyesi ve Bucak halkı takdir ve tebriği hak eden demokratik bir uygulama yaptı.
Onları canı gönülden kutluyorum.
Değerli okurlarım yeni yılın ilk köşe yazısıyla buluştuk. Bu vesile ile 2019 yılında yeryüzünde adaletin, barışın, huzurun ve mutluluğun egemen olduğu bir yıl olması duasıyla yeni yılınızı en kalbi duygularımla kutlarım.
Özgür DOĞAN