Kurban Yaralanmalarına Dikkat - Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur HaberKurban Yaralanmalarına Dikkat - Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber
SON DAKİKA

Kurban Yaralanmalarına Dikkat

Son Güncelleme :

10 Ekim 2013 - 19:49

Kurban Yaralanmalarına Dikkat
----- REKLAM -----

Sağlık İl Müdürü Uzm.Dr. Sırrı Şenbayram, Kurban Bayramı sebebiyle yaşanabilecek küçük kazalarda yapılması gereken müdahaleler konusunda bilgi verdi.

 
İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Sırrı Şenbayram, Kurban Bayramı’nda yaralanma ve küçük kazalarda yapılacak ilk müdahalenin önemi ve şekli konusunda bilgi verdi. Kurban kesimi esnasında kurbanlığın sabit bir şekilde tutulması gerektiğini belirten Dr. Sırrı Şenbayram: ‘Kurban kesimleri sırasında kurbanın iyi bir şekilde tutulup sabitlenmemesi ya da usulüne uygun olmayan yöntemlerle bu işe ehliyeti olmayan kişilerce yapılan kesimler ciddi yaralanmalara yol açıyor. Bunlar genelde el ve parmaklarda, bazen kolda ve nadiren de vücudun diğer bölümlerinde damar kesileri, yüzeysel ya da derin tendon kesileri şeklinde olabilmektedir. Kurban kesimlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli konu; kurban kesimi işleminin emniyetli ve işinin ehli profesyonel kişilerce, çevrenin de emniyete alınarak yapılması ayrıca tıbbi rahatsızlığı olan kişilerin kesim işlemlerinde kesinlikle bulunmaması gerekir’ dedi.
 
Kurban yaralanmalarında ilk müdahalenin önemini anlatan Müdür Şenbayram şöyle konuştu: “Yaralanmalarda öncelikle yapılması gereken kanamayı durdurmak ve kesi ortamının temiz tutulmasını sağlamaktır. Kurban kesim alanı düşünüldüğünde de ilk olarak yaralı bölgenin mümkün olan en çabuk biçimde temiz suyla yıkanarak baskı yöntemi ile kanamasının durdurulmaya çalışılması gerekir. Bunun için tampon vazifesi görecek temiz bir bezi kaldırmadan yara bölgesine en az 5 dakika basınç uygulamak yeterli olacaktır. Bunun yanında turnike dediğimiz kanayan organın yukarısını (vücutla arasındaki bölgeyi) uzun bir bağla (ip, kravat, çorap v.b.) sıkıca bağlamak kanamayı durdurabilir. Bir başka yöntem ise birkaç kat yapılan tampon üzerinden basınçlı sargı uygulanmasıdır. Ayrıca parmak, el, kol, bacak gibi kopan bir uzvun ya da parçanın, belli bir süre içerisinde hastaneye yetiştirilmesi gerekir. Örneğin bu süre kol ve bacakta en fazla 6 saat, parmaklarda 8-10 saate çıkabilir. Kopan parça varsa merkeze ulaşıncaya kadar soğutulması sağlanmalı, bunu yaparken de parçayı doğrudan buzun üstüne koymak yerine bir kabın içerisine koyulmalıdır. Örneğin 2 kg suya 1 kg buz koyarak kopan parçayı temiz bir poşete koyup içine su almasını engelleyecek şekilde bağlayıp buzlu suda muhafaza etmek gerekir. Doğrudan buzun üstüne koyduğunuzda, buz dokuları dondurduğundan dokular zarar görecek ve uzuv zamanında ulaştırılmış ve hasta stabil durumuna getirilmiş olsa dahi replantasyon gerçekleşemeyecektir. Bu tip durumlarda hemen 112 Acil Sağlık Hizmetleri aranıp bilgi verilmeli telefondaki yetkilinin yönlendirmesi doğrultusunda işlem yapılmalıdır.
Bu ve benzeri durumlarda yaraya tütün basmak, şekere batırmak, yara üzerine tuz sürmek ya da yara içine tentürdiyot doldurmak gibi kulaktan dolma yöntemler; hem dolaşım ve hem de enfeksiyon anlamında birçok hataya neden olmaktadır. Bu kapsamda, Toplum huzuru ve sağlığı için bayram süresince fedakârca görev yapan başta sağlık personelimiz olmak üzere tüm çalışanlara şükranlarımı sunuyor, hastanelerimizde bulunan tüm hastalarımıza acil şifalar diliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle Burdurlu hemşerilerimin Kurban Bayramı’nı kutluyor, tüm insanlık için barışa, sevgiye, kardeşliğe vesile olmasını temenni ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum’

----- REKLAM ----- ----- REKLAM -----