Yeşilova Akçaköy Lavanta Deresi’nde sezonun ilk hasadını Vali Hasan Şıldak Hanımefendi Fatma Nur Şıldak ile birlikte başlattı.
Lisinia Doğa Projesi’nin sahibi Veteriner Hekim Öztürk Sarıca tarafından Aromatik Bitkilerle ilgili İlimizde yapılan çalışmaların en güzel örneklerinden biri olan Akçaköy Lavanta Deresi’nde sezonun ilk hasadı Pazar günü yapıldı.
Düzenlenen hasat programına Vali Hasan Şıldak ve Hanımefendi Fatma Nur Şıldak başta olmak üzere Garnizon Komutanı Piyade Alb. Hakan Tutucu ve eşi, Yeşilova Kaymakamı Abdulhamit Karaca ve eşi, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Orhan Kılıç ve eşi, İl Emniyet Müdürü Arif Çankal ve eşi, BAKA Genel Sekreter V. Abdullah Madenci ve eşi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür V. Oktay Darcan ve eşi, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Özdemir ve Eşi, Orman İşletme Müdürü Celal Korkmaz ve eşi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Saraç katıldı.
Hasat öncesi Lavanta Deresi’nde incelemelerde bulunan Valimiz, Öztürk Sarıca’dan Aromatik Bitkilerle ilgili bölgede yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Bölgede 2 bin 300 dekar arazide büyük bir çoğunluğu lavanta olmak üzere Aromatik Bitki dikimi yapıldığını belirten Sarıca, bunun yaklaşık bin 300 dekarının Lavanta olduğunu belirtti. Bu yıl üçüncü yılını dolduran 670 dekar Lavanta Bahçesinde hasat yapılacağını ifade eden Sarıca, bugün hasadın başlatıldığı Akçaköy Lavanta Deresinin içerisinde kalan bu alanın 370 Dekar ile Türkiye’nin bütünlük açısından en büyüğü, görsellik açısında da Avrupa’nın en büyük Lavanta Bahçesi olduğunu ifade etti.
İncelemelerinin ardından Hanımefendi ile birlikte hasadı başlatan Valimiz, orakla Lavanta biçti. Temsili başlattıkları hasadın bereketli olmasını dileyen Valimiz, Aromatik Bitkilerle ilgili yaptığı çalışmalar ve İlimiz ekoturizmine katkıları dolayısıyla Lisinia Doğa Projesi sahibi Öztürk Sarıca’yı tebrik etti.
Vali Hasan Şıldak, Akçaköy Lavanta Deresi’nden ayrılmadan basın mensuplarına yaptığı açıklamada;
“Tek parselde bu kadar geniş bir alanda lavanta üretimi yapılan bir alandayız. Bölgemiz aslında pek çok tarımsal nitelikli özellikli faaliyetlere öncülük ediyor. Burdur ölçeğinde baktığımızda süt üretiminde çok iyi bir noktadayız. Ben bir şeyin altını daha çizmek istiyorum, Altınyayla ilçemizde kültür mantarı yetiştiriciliği Türkiye çapında değere sahip ve potansiyel ifade etmektedir. Bölgemizde Isparta ile birlikte bazı özellikli üretimler söz konusu, bunlardan biri de lavanta bitkisidir.
Lavanta bitkisini ben ilk kez burada gördüğümü ifade etmek istiyorum. Parfümeride, ilaç sanayide, sabun yapımında kullanılan çok nadide bir bitki. Tabi belli özelliklerinden biri de uzun ömürlü bir bitki olması. Bir başka özelliği ise kıraç arazide suya ihtiyaç duymadan burada görüldüğü üzere taşlı kıraç bir arazide de yetişebilmekte. Katma değeri yüksek bir bitki. Burada yapılan faaliyetlerle üretim alanının yıldan yıla Burdur’da gelişmekte olduğunu görmekteyiz. İnsanlarımız bu üründen elde ettikleri gelirin farkına vardıkça lavanta üretimi yaygınlaşıyor. Aynı anda hem hayvancılığın, hem de lavanta tarımının yapılabilmesi de mümkün çünkü hayvanların bu bitkiye olan ilgisi çok düşük seviyede olduğu için zarar vermiyorlar.
Ayrıca sulu bir tarımsal faaliyete ihtiyaç duymadan kıraç arazide çok kolay yetişebilen ve birden çok ürün elde edilebilen bir bitki. Bizim bugün burada bulunmamızın sebebi bu üretimin bölgemizde yaygınlaşmasını sağlamak adına farkındalık oluşturmak, vatandaşlarımızı çiftçilerimizi teşvik etmektir.
Bu kadar geniş bir alanda bu faaliyeti yapan, öncülük eden ve aynı zamanda ekoturizm alanında da bölgemizin canlanmasına büyük katkılar sağlayan Öztürk beyin giriştiği bu faaliyeti desteklemekteyiz. Gerek kalkınma ajansımız gerekse tarımsal diğer destekler kapsamında bu faaliyetin yaygınlaşması için her türlü desteği vermeye hazırız.
Bölgesel anlamda bir kalkınma modeli uygulanırsa bir bütünlük içinde değerlendirildiğinde turizm ve kültürel faaliyetlerin çok daha yerli yerine oturacağı görülüyor. Şu ana kadar ki yapılan çalışmaların temelinde de bu yaklaşım var. Bildiğiniz gibi Isparta gül ile öne çıktı ve zaman içinde gelinen noktada yine orada da ciddi bir lavanta üretimi söz konusu Burdur’da da kültürel miras olarak baktığımız da çok önemli destinasyonlar var. Sagalassos, Kibyra, Salda Gölü dünyaya mal olmuş marka değerlerimiz. Bunları çeşitlendirme adına lavanta çok önemli bir etken bu manada turizmin destinasyonları içinde kesinlikle lavanta yer alıyor. Bu kapsamda da ciddi bir ziyaretçi trafiği yaşanıyor.” dedi.
Vali Hasan Şıldak açıklamalarının ardından gelen ziyaretçiler ile hatıra fotoğrafı çektirip buradan Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu.