Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu uygulama kafeteryası “Kitap ve Kahve” ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Uygulama Mutfağı açılışı yapıldı.
Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde resmi açılışı yapılan Kafeterya ve Uygulama Mutfağının açılışına Vali Şerif YILMAZ, Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ, İl Jandarma Komutanı Jan. Alb. Orhan KILIÇ, Emniyet Müdürü Arif ÇANKAL, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet ÖZDEMİR, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Oktay DARCAN Köy-Koop Birlik Başkanı Yakup YILDIZ, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Açılışta konuşan Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ; “Üniversite olarak insan kaynaklarına ve sektöre nitelikli personel, eleman yetiştirmesiyle işgücü-istihdam piyasasının çok önemli bir eksikliğini gidermekte. Üniversiteyi bitirdikten sonra diplomalarını eline verdiğimiz gençlerin iş piyasasına katıldıklarında ne mezunu oldukları değil de neleri yapabildikleri, yeterliliklerinin ne olduğu konusu günümüzün çağdaş piyasalarının en büyük arayışı haline geldi. Eskiden diplomanın arasında bunlar anlaşılıyor idi, ama artık çok sayıda üniversite, çok sayıda farklı akademik birim insan kaynağı yetiştirdiği için ve iş dünyasının istemiş olduğu temel yeterlilikler artık sizin ne mezunu olduğunuz değil de somut işler üzerinden neleri yaptığınız, yapabildiğiniz konusu önem taşıyor. Geçtiğimiz hafta bu bağlamda üniversitemiz Ticaret ve Sanayi Odası, Burdur Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü ve İş-Kur ile birlikte uygulamalı eğitim Meslek Yüksek Okullarında ve bazı yüksekokullarımızda 3+1 ve 7+1 modeline geçtik. Buradan yetişen gençler eğitim hayatlarının bir dönemini sektörün içerisinde eş anlı iş uygulamaları üzerinde pratikler geliştirerek mezun olduklarında o işletmeye bir geçiş, oryantasyon maliyeti ortaya koymadan gerekli birikimi almış olarak mezun olacaklar” dedi.
“Bu uygulamalı eğitim modelinin Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi olarak yeni kurulan ve gelişmekte olan bir üniversite olmanın vermiş olduğu estetik ve dinamikliğin bir sonucunun olduğunu” söyleyen Rektör KORKMAZ, “Gastronomi bölümümüzü bu yıl açtık. Birinci sınıf öğrencilerimiz buradalar. Bu öğrencilerimiz ilk haftadan itibaren mutfağa girecekler ve 4 sene boyunca mutfaktan çıkmayacaklar. Burada üretmiş oldukları, öğrenmiş oldukları gastronomi alanındaki çeşitlilikler, Dünya mutfağı, Anadolu mutfağı, Osmanlı mutfağı, yöresel mutfak yemekleri ve tatları ile mezun olacaklar. Artık turizm eşittir gastronomi haline geldi. Gastronominin en önemli unsurlarından birisi de yöresel mutfaklar. Burdur’a misafirler geldiği zaman Burdur’da sadece Burdur Şişi yedirerek göndermek istemiyoruz. Tek milli yiyeceğimiz Burdur şiş ama Burdur’un gastronomi tarihi Burdur şişten ibaret değil. Bunları da çalışıp, bu mutfaktan yetişen öğrencilerimiz sadece Burdur’u değil, yöresel mutfağı, Anadolu mutfağını, dünya mutfağını, Osmanlı mutfağını da bilerek mezun olacaklar ve yüzlerce kez bunun uygulamasını yapacaklar. Öğrencilerimizin burada günlük olarak üretmiş oldukları yemeklerimiz Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulumuzun, Otelcilik ve Konaklama Bölümü tarafından o gün günlük olarak servis ediliyor. Her öğrencimizin bu dersle ilgili sınıf geçmesi bu öğrencilerimizin sunmuş oldukları yemeklerden ve bu yemeği yiyen misafirin vereceği puanla entegreli olarak tam uygulamalı bir çerçeveye oturtuyoruz. Üniversiteden mezun ettiğimiz her bir gencimiz daha mezun olmadan kaliteli istihdamla buluşturarak Mehmet Akif Ersoy markası bu gençlerimiz iş gücü piyasasına girdikten sonra güçlenen imajı ile kendisini gösterecek” dedi.
Konuşma sonrası açılışı yapılan Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu uygulama kafeteryası “Kitap ve Kahve” ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Uygulama Mutfağı gezildi. Açılışa özel yöresel yemek yarışması da yapıldı. Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri hünerlerini jüri üyelerine sergilediler. Zeytinyağlı, ana yemek ve tatlı kategorilerinde yarışan 34 yarışmacı ikramlarını özenle jüri üyelerine sundular. Yapılan lezzet testi ve değerlendirmenin ardından zeytinyağlıda “Sarma Aşı” isimli yemek ile Şeymanur ÖZYURT birinci, “cevizli kuru börülce salatası” ile Dilhan KIZIK ikinci, “Patlıcan Paşası” isimli yemek ile Esra YILDIRIM üçüncü oldu. Tatlı çeşitlerinde “ceviz ezmeli muska tatlısı” ile Eylül YILDIRIM birinci, “kabak helvası” ile Ali Sağ ikinci, “cevizli bal kabaklı muhallebi” ile Furkan UZUN üçüncü oldu. Ana yemekte ise “Burdur Çekmesi” isimli yemek ile Osman Fatih BALKAYA birinci, “keşkek pilavı eşliğinde kuzu gömleği dolması” yemeği ile Halil YILMAZ ikinci, “sarma aşı” yemeği ile Feriha SAYDAM üçüncü oldu.
Yarışma Vali Şerif YILMAZ, Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ, İl Emniyet Müdürü Arif ÇANKAL, İl Jandarma Komutanı Jan. Alb. Orhan KILIÇ, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet ÖZDEMİR, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Oktay DARCAN tarafından dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi ile son buldu.