Bu yıl ilki gerçekleştirilen Uluslararası Sağlık Bilimleri ve Yaşam Kongresi’nin açılışı, Konferans ve Sergi Salonu’nda yaptı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan kongre, MAKÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü Arş. Gör. Alper BÖREKÇİ tarafından hazırlanan müzik dinletisi ile devam etti.
Kongrenin açılış konuşmasını Kongre Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mümin POLAT gerçekleştirdi. Kongrenin düzenlenmesinde başta Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerine başlayan POLAT konuşmasını “Genç, dinamik ve gelişime açık olan üniversitemiz, sağlık bilimlerinde önemli bir ivme kazanmış durumda. Kongremizi de MAKÜ’nün önemli işler yaptığını, geliştiğini ve kazandığı ivmeyi göstermek amacıyla düzenledik. Artık günümüzde disiplinler arası çalışma çok değerli hale geldi. Bizler bu işin aktörleri, insan yetiştiren bireyler olarak çok daha kaynaşmış ve bilgi paylaşan eğitimciler olmak zorundayız. Gelişmelere her zamankinden daha sıkı ve güçlü bir şekilde sarılmak ve takip etmek zorundayız. Bu anlamda Avrupa’nın 8 ayrı ülkesinden misafirlerimiz ve yurtiçinden birçok katılımcımız bizlerle beraber. Bilgi paylaşımının bol olacağı kongremizde bu amaçla birçok konferans gerçekleştirilecek. Hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.” şeklinde sürdürdü.
Ardından Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ konuştu. Kongrelerin akademik alandaki çalışımların paylaşıldığı yeni çalışmalara ışık tutması bakımından bir nevi pazara çıktığı ve alıcı aradığı, değişik ortamlarda farklı fikirlerin buluştuğu alanlardır.” diyerek sözlerine başlayan Rektör KORKMAZ, “MAKÜ teknik ve akademik altyapısını güçlendirerek akademi dünyasında güçlü bir şekilde varlığını hissettirme yolunda adımlar atıyor. Üniversitelerin fiziksel altyapılarını güçlendirmek çok da kolay bir iş değildir. Fiziksel olarak büyük bir kampüsümüz bitmek üzere, çevre düzenlemesi ve sosyal alanların inşaası ile birlikte teknik altyapısını tamamladık diyebiliriz. Ancak bunun bizi bir yanılsamanın içine düşürmemesi gerekiyor. Tamamlanmıyoruz tam tersine bilimsel çalışmaların daha çok yapılması gerektiğine inanıyoruz. Bilim tüm dünyanın meselesidir. Bizler MAKÜ olarak kendi sorumluluğunu yapma konusunda elinden gelen her şeyi yapma zorunluluğunda olduğumuzun bilincindeyiz. Bilim evrenseldir, tüm insanları ilgilendirir ama içinde yaşadığımız ekosistem de bizleri ilgilendiriyor. Bizler kendi problemlerimizi, toplumumuzun temel problemlerine odaklanırsak bilimin evrensel problemlerine de odaklanmış oluyoruz. MAKÜ olarak tüm stratejilerimizi yaşamın tüm alanlarıyla akademik çalışmaları nasıl bir araya getirebilirizin derdindeyiz. Üniversitemiz sağlıkla da ilgileniyor. Çünkü sürdürülebilir sağlık kavramında laboratuvar veya insan vücudunu değil tüm ekosistemi ele alıyorsak geniş düşünmeli ve öyle hareket etmeliyiz. Üniversitemiz bu anlamda tüm alanları kapsayan bir çalışma yapıyor. Örneğin hayvancılık alanında bölgesel kalkınma odaklı bir proje yürütüyoruz. Spor alanında ise sporla ilgili tüm branşların bir araya geldiği sporcu eğitimi ve kamp merkezimiz yapılıyor. Bu konu ile ilgili çok kısa bir süre önce Almanya Spor Üniversitesi’ne bir ziyaret gerçekleştirdik. Almanya’nın spor alanındaki başarılarından dolayı yaptığımız ziyarette, bin kişilik akademik ve teknik bir ekiple çalıştıklarını gördük, yerinde incelemelerde bulunduk. Tüm bunların dışında Spor Bilimleri Fakültemizin oluşturulması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kongrenin ev sahipliğimizde yapılmasından dolayı kıvanç duyduğumu belirtmek istiyorum. Yurtdışından gelen misafirlerimize şunu söylemek istiyorum. Burdur’umuz küçük bir şehir gibi gözükebilir ama kültür alanında çok geniş yelpazesi olan bir şehirdir. Burdur’un çok fazla bir sosyolojisi var ve bu kültürün içine girdikçe Burdur’un tarihi ve turistik yerleriyle ölçeğinden çok daha büyük bir şehir olduğunu göreceksiniz. Katılımlarından dolayı hepinize teşekkür ediyorum, kongrenin verimli geçmesini diliyorum.” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından program, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilciliğinden Dr. Mustafa Bahadır SUCAKLI tarafından gerçekleştirilen “Dünyada ve Türkiye’de Sürdürülebilir Sağlık Politikaları” konulu konferans ile devam etti.
Dünya Sağlık Örgütünü kongreye davet etme inceliğini gösterdikleri için MAKÜ’ye teşekkür ederek sözlerine başlayan SUCAKLI sunumunda, sağlık alanında birçok alanın birlikte çalışması gerektiğine vurgu yaparak evrensel sağlık kapsayıcılığı, sağlık ve sosyal belirleyicileri, sürdürülebilir kalkınma hedefleri ile ilgili bilgiler aktardı. SUCAKLI, “Yaklaşık 20 milyon bebek, ihtiyaç duyduğu aşılara ulaşamamaktadır. Yaklaşık 100 milyon kişi, sağlık hizmeti için yaptıkları harcamalar nedeniyle şiddetli yoksulluğa itilmekte ve günlük 1.9 dolardan daha az bir gelirle yaşamak zorunda kalmaktadır. Evrensel sağlık kapsayıcılığı, herkesin, en önemli hastalık ve ölüm nedenlerine yönelik sağlık hizmetlerini almalarını ve bu hizmetlerin kalitesinin hizmet alanların hayat kalitesini artırmayı kapsamaktadır. Hiçbir ülkede tüm sağlık imkânlarının herkese sürekli eşit olarak ve tamamen ücretsiz olarak sunması mümkün değil, hiçbir ülkenin finansı bunu kaldıracak durumda değildir. Her ülkenin imkânları ve koşulları birbirinden farklıdır ve her ülke imkanları arttıkça sağlık alanında da gelişmeler sunuyor ve bu sağlık kapsayıcılığıdır diyebiliriz.” şeklinde konuştu.
Sunumlarının ardından Dr. Mustafa Bahadır SUCAKLI’ya Rektör KORKMAZ tarafından anmalık takdim edildi.
I.Uluslararası Sağlık Bilimleri ve Yaşam Kongresi, İstiklal Yerleşkesi Avşar Han’da düzenlenen konferans ve oturumlarla devam etti.