AK Parti Burdur Milletvekili Özçelik Burdur Gölü yapılan çalışmalar ve Burdur Gölünün kurtarılması için gereken öneriler hakkında yazılı açıklamada bulundu.Milletvekili Özçelik açıklamasında “Gölümüzü hep beraber zenginleştireceğiz” başlıklı başlayan yazısında , “Burdur Gölü İçin Sadece Konuşup bol bol kötüleyenler,Yapılanları Görmezlikten Geliyorlar.Yapılanlar Yeterli Olmuyor denilebilir.Birileri Söz Söylemeye Devam Etsin Biz Gölümüz İçin Somut Adımlar Atmaya Devam Edeceğiz.Tüm Dünyadaki Göllerde Kuraklık ve Isınma ve Buharlaşma Etkili Olmaktadır Bu Göz Ardı Edilmemelidir.Ama Bakanlıklar,Genel Müdürlükler ve Halk ve Siyasiler Çözüm Üretecek Tüm Yollarıda Değerlendirmeleri Gerekmektedir.” Dedi.
İŞTE O YAZILI AÇIKLAMA
GÖLÜMÜZÜ HEP BERABER ZENGİNLEŞTİRECEĞİZ
Burdur Gölü İçin Sadece Konuşup bol bol kötüleyenler,Yapılanları Görmezlikten Geliyorlar.Yapılanlar Yeterli Olmuyor denilebilir.Birileri Söz Söylemeye Devam Etsin Biz Gölümüz İçin Somut Adımlar Atmaya Devam Edeceğiz.Tüm Dünyadaki Göllerde Kuraklık ve Isınma ve Buharlaşma Etkili Olmaktadır Bu Göz Ardı Edilmemelidir.Ama Bakanlıklar,Genel Müdürlükler ve Halk ve Siyasiler Çözüm Üretecek Tüm Yollarıda Değerlendirmeleri Gerekmektedir.
BUHARLAŞMA :
Burdur Gölünde 114 Milyon Metreküp Buharlaşma var.Yaklaşık 90-95 Milyon Metre küpü Yağmurlarla Geri Dönüyor,Kalan Açığı Nasıl Kapatırız Diye Alternatif Çalışmalar Yapılıyor.
SONDAJLAR:
Gölün Etrafında 3000-3500 Adet Köylerde ve Arazilerde Binlerce Sondajın İptal Edilmesi İçin Kapalı Sistem Sulamaya Geçme Çalışmaları Yapıldı Yapılıyor.Sondaşlar Saniyede 5 Lt Su Çekse 100 Günde Koskoca Barajdaki Su Demektir.Gölet ve Barajlarla Yer Altı Suyunu Korumuş ve Kapalı Sistem Sulamaya Geçmiş Oluyoruz.Karaçal Barajı İle 10 Köyümüzde Kapalı Sistem Sulamaya Geçildi.Burdur Merkez Ovada Sulamada Kapalı Sistem Sulamaya Geçildi.Çendik ve Askeriye Köyünde Geçildi.Gölbaşı Köyünde Kapalı Sisiteme Geçildi.Hatta Burdur Gölünü Besleyen Belenli Sulama ve Bademli Sulamaları Kapalı Siteme Geçildi.Binlerce SONDAJIN KAPATILMASI Sağlanmıştır.Yeraltı Suyu Korunmuştur.Karataş Sulama Rehabilitasyon Sulaması Projesi Bitirildi.Yatırım Programına Önümüzdeki Yıllarda Aldırarak En Geniş Alanda Kapalı Sistem Sulamaya Geçilmiş Olacaktır.Burdur Gölünü Besleyen Tefenni ve Karamanlı Sulaması Kapalı Sisteme Geçilmesi Sağlanmıştır.Yapılmıştır.Eksiklikler Giderilmeye Çalışılmaktadır.
GÖL YÖNETİM PLANI :
2007-2012 1. Göl Yönetim Planı Yayınlandı.Uygulamaya Geçildi.
2013-2018 2. Göl Yönetim Programı Uygulanmada
MASTER PLAN:
2016 Yılında Burdur Gölü Master Planı Devreye Girdi 1. Yıl Çalıştayı Yapıldı,Geçen Ayda Burdurda 2. Yıl Çalıştayı Yapıldı.Raporu Önümüzdeki Aylarda Açıklanacak
DERE ISLAHLARI:
Burdur Gölü Çevresindeki Köylerde Dere Islahları ve Taşkın Korumaları Yapıldı Burdur Merkezde Şehir İçerisinde 4 Kısım Olarak 18 Derenin Islahı DSİ Tarafından YAPILDI, Yağmur Sularının Göle Kayıpsız Ulaşması Sağlanmıştır.
ARITMA :
Burdur Merkez Arıtmamızı Ak Partili Belediye Olarak 2007’de Tamamlayarak Gölün Kirlenmesinin Önüne Geçilmiştir.Ayrıca Orman ve Su Bakanlığımız ve Çevre Şehircilik Bakanlığımız İleri Arıtmaya Geçmek İçin Her Türlü Desteği Vermiş ve Vermektedir.İlbank ve Dış Kredi İmkanlarını Sağlayarak İleri Arıtma Sürecine Geçilmiştir.
ARGE ÇALIŞMASI:
Gölün En Önemli Su Kaybı BUHARLAŞMA Gerek Göl Yüzeyinde Gerekse Rezerve Yüzeyindeki Buharlaşmayı En Aza İndirmek İçin DSİ ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Genel Müdürlüğü Geçen Ay Başlanan Arge Çalışmasında Göl Kenarında,4 Kuyu(Havuzlar)Açarak,Kimyasal Toplar,Kumlar ve Güneş Panelleri Konularak Buharlaşma Azlatılması Arge Çalışmaları Başlatılmıştır.
OSB’LER ÇALIŞMALAR YAPTI: OSB Arıtmalar
Hem Burdur Hem Isparta OSB’lerden Gölün Zarar Görmemesi İçin Gerekli Tedbirler Alınmış ve Takipleri Yapılmaktadır.
TAŞIMA SU GETİRİLMESi
Burdur Gölümüze Köklü Çözüm İçin Alternatifler Üretip Bakanlığımızın Genel Müdürlüklerimize Sunuyoruz
1-Menderes’in Kolu olan Eldere Köyündeki Alandan Burdur Gölümüze Kış Aylarında 1 veya 2 Ay Olmak Üzere SU Getirilmesi İçin Sayın Valimiz İle 2 Hafta Önce DSİ Genel Müdürümüz ve Su Yönetimi Genel Müdürümüzden Çalışmalar Yapılmasını Talepte Bulunduk.Genel Müdürler Etüd ve proje Daire Başkanlarına Talimat Verdiler.
MİLLET BAHÇESİ :
Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüz Burdur Gölü Kenarında Millet Bahçesi Kurulması İçin Proje Çalışmaları Başlatılmıştır.Konu İl Başkanları Toplantısında Cumhurbaşkanımızla Paylaşılmıştır.
TARIM :
Kapalı Sistem Sulamaya Geçilmesinin Yanında Su Tüketimi Az Olan hatta Susuz Yetişen Bitkisel Üretime Geçilmesi Çalışmaları Tarım İl Müdürlüğümüz Tarafından Yapılmaktadır.LAVANTA ÜRETİMİ ve Aromatik Bitki Üretimlerinin Ekilmesine ve Bilgilendirmelere Devam Edilmektedir.
ÖNERİLER NELER
1-Hatta Eşeler Yaylasından Burdur’a İçme Suyu Getirilirken Gölümüze Su Takviyesi Yapılabilir mi ? Buda Değerlendirilmeli
2-İleri Arıtmalardan Çıkan Suların Göle Takviyesi Mümkün mü ?
3-Antalyaya Hızlı Tren Rayları Yapılırken Rayların Güzergahında Çelik Borularla Akdenizden Su Takviyesi Yapılabilir mi ? Bunlar Bile Değerlendirilmelidir.
4-Kısa Sürede 2. Yıl Master Planda “ Burdur Gölü Bilim Kurulu Kurulması “ Çalışmalarına Hız Vereceğiz.
GÖLÜMÜZÜ ZENGİNLEŞTİRMEK İÇİN HERKESİN FİKİRLERİNE,PROJELERİNE,ARGE ÇALIŞMALARINI ÖĞRENMEK İSTERİZ ve TEKLİFLERİNİ BEKLERİZ.