Nasırlar farklı boylarda, çeşitlerde ve şekillerde ortaya çıkabilir. Ölü ve katı deri tabakalarının vücudumuzda oluşturduğu sertlikleri nasır olarak adlandırırız. Ciltte oluşan sürtünmeler ve baskılar sonucunda bir süre sonra bu bölgelerde kalınlaşmalar yani nasırlar oluşur. Ciltte görülen bu kalınlaşmalar sadece ayaklarda olmaz. Fakat genellikle nasırın en sık göründüğü bölgeler ayaklardır ve daha çok ayak nasırı ile ilgili şikayetler duyarız.
Nasırın meydana geliş sebebi sert bir zeminde oluşabilecek sürtünmeler olabileceği gibi en basit şekilde ayakların birbirine sürtünmesi ile bile oluşabilmektedir. Fazla dar ve sıkı ayakkabılar giymek de nasır oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Nasır sert olabileceği gibi yumuşak da olabilir. Sert nasırlarda deri tabakası daha kalın ve sert iken yumuşak nasırlarda ise oluşan bölge daha küçük, kızarık, pürüzsüz ve incedir. Sert nasırlar ayak altında, parmakların tepe ve yan kısımlarında görülür. Yumuşak nasırla daha çok ayak parmaklarının dış kısımlarında görülürken tohum nasırlar ise topuğun yan ve arka bölgelerinde görülen nasır çeşitidir.
Fazla sıkı ayakkabılar giymek, ayak şekline uyumlu ayakkabılar giymemek, özellikle kadınlar çok sık kullandığı fazla topuklu ayakkabılar giymek, dışarıda sert zeminlerde çıplak ayak yürümek, ayak parmaklarında meydana gelen deformasyonlar, ayak yapısının fazla kemikli olması, yürüme bozuklukları ve yanlış basma hareketleri nasırlara sebep olmaktadır.
Nasır belirtileri kişiden kişiye ve oluşan bölgeye göre farklılıklar gösterebilir. Nasırların bazı çeşitlerinde belirti görülmemesi de mümkündür.Daha çok keskin ağrılar şeklinde ortaya çıkar. Daha derin nasırlarda ağrı şiddeti de daha büyük olurken hafif olarak görülen nasırlarda bölgedeki basınç azalınca ağrı da buna bağlı olarak azalır. Peki nasıra ne iyi gelir?
- Nasırlı bölgeye epsom tuzu ile karıştıracağınız sıcak suyu uygulamanız nasırın yumuşamasını sağlayacaktır. Bölgede oluşan enfeksiyonların giderilmesine yardımcı olur. Yumuşatacağınız nasırı uygulama sonrası kazımanız kolaylaşır. Sıcak su dolu kabın içerisine bir avuç epsom tuzu ekleyerek nasırlı bölgeyi 10 dakika kadar bekletiniz. Daha sonra kazıma işlemini rahatlıkla yapabilirsiniz.
- Elma sirkesinin içinde bulunan asit nasırlarınızı gidermenizde size yardımcı olacaktır. bir pamuğa damlatacağınız elma sirkesini nasırlı bölgeye direk olarak uygulayabilirsiniz. Yumuşayacan nasırınızı yavaşça pomza taşı ile ovarak kazıyabilirsiniz.
- Nasır kaynaklı ağrıların giderilmesinde aspirin etkili bir yöntemdir. Ağrıları almasının yanında derinin yumuşamasını da sağlar. ezeceğiniz 5-6 adet aspirini biraz limon suyu ve su ile ezerek iyice karıştırdıktan sonra macun kıvımına getiriniz. Daha sonra nasırlı bölgeye uygulayınız ve bekleyiniz.
- Nasırların yumuşamasını sağlamak ve enfeksiyon kapmasını önlemek için ekmek ile damıtılmış elma sirkesini karıştırarak bölgeye uygulayabilirsiniz. Gece boyunca sabaha kadar bu şekilde bekletebilirsiniz.
- Limon içerisinde bulunan asitler nasırlarınızın iyileşmesini hızlandırır ve nasırın sebep olduğu yanma hislerinin giderilmesini sağlar. Keseceğiniz küçük bir limon parçasını direk olarak nasırlı bölgeye ovarak uygulayabilirsiniz. Ovma işlemini bitirdikten sonra limonu bu bölgede tutarak sarıp bekletebilirsiniz.
- Soğanda bulunan asitler ve iltihap karşıtı maddeler dolayısıyla nasır tedavilerinde uygulanabilecek oldukça etkili bir yöntemdir.
- Doğal bir kazıyıcı olan deniz tuzunu ölü derinizin temizlenmesinde ve nasır şikayetlerinizin giderilmesinde kullanabilirsiniz. Bir miktar zeytinyağı ile karıştırdığınız deniz tuzunu nasır üzerine direk olarak uygulayabilirsiniz.