Reşat Petek: Türkiye için inandığım sistem bu - Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur HaberReşat Petek: Türkiye için inandığım sistem bu - Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber
SON DAKİKA

Reşat Petek: Türkiye için inandığım sistem bu

Son Güncelleme :

12 Nisan 2015 - 17:58

Reşat Petek: Türkiye için inandığım sistem bu
----- REKLAM -----

AK Parti’nin Burdur’dan 1. sıra milletvekili adayı Reşat Petek, anayasal sistemin yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’yi vesayetten kurtarmalı ve gerçek anlamda hukuk devleti yapmalıyız. Gerçek anlamda hukuk devletinden maksadım; insanları diline, dinine, ırkına, coğrafi bölgesine, felsefi kanaatlerine göre dışlamadan, ayırım yapmaksızın hukuk önünde eşitliktir” dedi.

 

Petek, 28 Şubat sürecinde Yozgat Cumhuriyet Başsavcısı iken başörtülü öğrencileri üniversiteye almadıkları gerekçesiyle Erciyes Üniversitesi Rektörü ve Yozgat Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı’na “kanunsuz emir vererek eğitim özgürlüğünü engellemek” suçundan dava açmasıyla tanındı.
 
İsteğiyle 1999’da savcılıktan emekliye ayrılan, anayasa hukuku, ceza hukuku, insan hakları, temel hak ve hürriyetler konularında çalışmaları bulunan Reşat Petek, siyasete girme nedenini ve milletvekili olduğu takdirde Meclis’te yapacağı hizmetleri AA muhabirine anlattı.
 
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra hakim adaylığı, Cumhuriyet savcı yardımcılığı, Cumhuriyet savcılığı ve Cumhuriyet başsavcılığı görevlerinde bulunduğunu ifade eden Petek, 9 ayrı il ve ilçede görev yaptığını anlattı. Mesleğini yaparken 28 Şubat döneminde mağdur olduğunu vurgulayan Petek, yargıdan ayrılıp siyasetle ilgilenmesinin 1997’de başladığını aktardı.
 
resat petek2
 
Yargı mensubu olarak genç yaşta Cumhuriyet başsavcılığı görevine getirildiğini kaydeden Petek, o yıllarda yaşadıklarıyla ilgili şunları söyledi:
 
“Siyasetle daha fazla ilgilenmemin 28 Şubat darbesiyle doğrudan bağlantısı var. Tamamen hukukun üstünlüğüne inanan, adaleti, hakkaniyeti ve vatandaşların hukuk önündeki eşitliğini ideal olarak kabul eden ve benimseyen bir insanım. 28 Şubat darbe döneminde de gördüm ki, hukuku bir tarafa bırakıp, emir talimatla alınan brifingler doğrultusunda işlem yapmamız istenmeye başladı. İki seçeneğimiz vardı. İlki, yaptığımız yeminleri, eğitimleri, idealleri, hepsini bir tarafa bırakıp geçmişteki darbelerde olduğu gibi emir talimatlara uygun hareket etmekti. İkinci tercih ise çileli yolu seçip, haktan, hukuktan, adaletten ayrılmamaktı. Ben ikinci yolu tercih ettim. Kesinlikte 28 Şubat darbecilerinin talimatlarına uymayarak, hukuk, anayasa ve kanunlar ne gerektiriyorsa bunu uygulamaya başladık. Bunun üzerine genç yaşta mesleğimden ayrılmaya neden olacak süreç başladı. Başsavcılıktan alındım. Korumalarım alındı. Emekliliğime 6 ay kalmasına rağmen 11 Ocak 1999’da istifa ettim. Hakkımda soruşturmalar açıldı. Yaptığım işlemlerde hukuka aykırı bir şey bulamadılar.”
 
Petek, 28 Şubat davasında da mağdur-müşteki olduğunu belirterek, çok sayıda 28 Şubat mağdurunun avukatı olarak da o davayı takip ettiğini söyledi.

“Yeni anayasanın inşasında katkıda bulunmak isterim”

AK Parti’nin milletvekili adayı Reşat Petek, milletvekili olarak göreve başladığı takdirde Meclis’te yeni anayasanın hazırlanması için hizmette bulunacağını vurguladı.
 
Egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğuna işaret eden Petek, milletin seçtiklerinin milletten aldığı vekalet doğrultusunda icraatlarını özgürce yapabilmesi, bunun silahla, baskıyla, tehditle hiçbir güç tarafından engellenmemesi gerektiğini kaydetti.
 
Petek, “Bunun hukuki altyapısının mutlaka sağlam yapılması lazım. Anayasal sistemin yeniden düzenlenmesi gerekir. Türkiye’yi vesayetten kurtarmalı ve gerçek anlamda hukuk devleti yapmalıyız. Gerçek anlamda hukuk devletinden maksadım; insanları diline, dinine, ırkına, coğrafi bölgesine, felsefi kanaatlerine göre dışlamadan, ayrım yapmaksızın hukuk önünde eşitliktir. Herkesin kendi bireysel temel hak ve özgürlüklerinde olabildiğince özgür olacağı ama başkasının özgürlük alanına müdahale ettirilmeyeceği ve bunun bütün vatandaşlar hakkında eşit uygulanacağı bir sistem. Özlediğim, Türkiye için ideal gördüğüm sistem bu” diye konuştu.
 
Türkiye’nin 1997’den bugüne çok önemli mesafeler katettiğini vurgulayan Petek, AK Parti iktidarının 12 yılda hayal bile edilemeyen reformlar gerçekleştirdiğini kaydetti.
 
Petek, AK Parti’nin de söylediği gibi bunların yetmediğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Yeni Türkiye’nin inşasını hukuk temelleri üzerinde yükseltmemiz lazım. Hukuk içerisinde en üst temel norm anayasadır. Önümüzdeki dönem Türkiye’de sivil, demokratik, çoğulcu bir anayasayı bu millete kazandırabilmemiz gerekiyor. Yeni Türkiye’nin yapılandırılmasında, bunun da başkanlık sistemiyle daha iyi noktaya oturtulacağına inanıyorum. Birikimlerimi milletimle paylaşmak, bunları Meclis’te dile getirmek ve yeni anayasanın inşasında da katkıda bulunmak isterim. Yargımızın yeniden yapılandırılması lazım. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yeniden yapılandırılması gerekir. Hakikaten bağımsız ve tarafsız yargı mensuplarıyla Türkiye’nin yönetilmesi gerekir. Kurulacak yeni sistemde de bunlara katkımız olursa kendimi çok bahtiyar hissedeceğim.”
 
Reşat Petek, toplumsal sözleşme denilen sivil anayasanın yapılması gerektiğine dikkati çekerek, insanların kılık-kıyafeti, inancı ve etnik kökeninden dolayı bir ayrıma tabi olmadan kardeşçe, barış içinde bu topraklarda yaşayabilmeleri gerektiğini kaydetti.
 

MEHMET SELİM KİRAZ’IN ŞEHİT EDİLMESİ

 
İstanbul Adalet Sarayı’ndaki terör saldırısında hayatını kaybeden Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’la ilgili üzüntüsünü dile getiren Petek, sözlerini şöyle tamamladı:
 
“Merhum Mehmet Selim Kiraz, savcılık mesleğine benim yanımda başladı. Mersin Cumhuriyet Savcısıydım ve 1994’te hakimlik sınavını kazandığında Cumhuriyet savcılığı stajını yanımda yaptı. Babası da yazı işleri müdürü olarak adliyemizde çalışıyordu. Çok değerli bir savcımızdı. Çok üzüldüm. Bu durum tabii ki adliyelerdeki güvenlik sorununu gündeme getirdi. Eğer güvenlik söz konusu ise orada önlemler alınmalı. Avukatın, hakim, savcının ve personelin can güvenliği söz konusu. Adliyelerde kontrolün istisnasız olarak yapılması gerektiği düşüncesindeyim. İstisnanın olduğu ve çoğaldığı yerlerde güvenlik zafiyeti artar.”
 
HABER7

----- REKLAM ----- ----- REKLAM -----