Saadet Partisi Burdur Gençlik Kolları İl Divan Toplantısı Yapıldı. Toplantıya Saadet Partisi Burdur Gençlik Kolları İl başkanı Sinan Önal, İlçe Başkanları ve yönetimleri katıldı.
“GENÇLER AKTİF SİYASETE DAHA FAZLA KATILMALI”
Toplantıda konuşan Saadet Partisi Burdur Gençlik Kolları İl Başkanı Sinan ÖNAL gençlerin siyaset içerisindeki konumları üzerinde durarak şunları söyledi: “Gençliğin siyasete katılma durumu, genç nüfusun ağırlıkta olduğu ülkemizde önemli bir noktada durmaktadır. Ülkemizde 15 ile 34 yaşları arasında gençler üzerinde yapılan araştırmalara göre, gençlerinin %24’ü siyasete çok ilgi duyduğunu aktarırken %38’i orta ölçekte ilgi duyduğunu, %28’i uzaktan ilgi duyduğunu ve %10’u da hiç ilgilenmediğini belirtmiştir. Bu veriler ışığında gençler her ne kadar siyasete ilgi duyduğunu belirtse de gençlerin %78,2’si siyasete katılımı oy verme olarak algılamakta, yaklaşık %60’ı seçimlerde bir siyasi partiye oy vermekte ve %3,9’u siyasette aktif konumdadır.” Dedi.
“GENÇLER, SİYASİ GÖRÜŞÜNÜ İFADE ETMEKTEN ÇEKİNİYOR.”
Gençlerin siyasi görüşlerini sosyal medya üzerinden paylaşmaktan çekindiklerini ve sosyal medyadaki siyasi paylaşımların kariyerlerini olumsuz etkileyebileceği veya aleyhlerinde yasal işlemlerin yürütülebileceğini düşündüklerini ifade eden Saadet Partisi Burdur Gençlik Kolları Başkanı Sinan ÖNAL: “Gençlerin %14’ü hayatlarında en az 1 kez siyasi bir mitinge, %15’i de herhangi bir protesto gösterisine katılmışlardır. Gençlerin %78’i fikirlerinin siyasiler tarafından dikkate alınmadığını belirtirken %63’ü siyasilerin gençleri kontrol altına almak istediğini, %43’ü de gerçekten siyasilerin gençlerin geleceğini düşündüğünü ifade etmektedir. Bu minvalde gençler siyaset kurumuna güvenmemekte, bir siyasi partiye üye olmamakta ve siyasi faaliyetlere katılmamaktadırlar.” Dedi.
“GENÇLİĞİN EN BÜYÜK SORUNLARI; GELECEK KAYGISI, İŞSİZLİK”
Bugüne kadar gençliğin siyasi katılımı üzerine yapılan çalışmaların genellikle gençliğin aktif siyasete katılımları yönünde olduğunu bu bağlamda gençlerin sadece oy kullanması ve siyasi partilerin gençlik kollarına katılması, katılımın ölçüsü olarak kullanılmıştır diyen ÖNAL sözlerini şöyle sürdürdü. “Ne var ki, gençlik politikaları yapımında gençlerin katılımını sağlamaktan kasıt, gençlerin siyasi olarak aktif olmaları anlamına gelmemektedir. Yani, gençlerin kendilerini ve geleceklerini ilgilendiren konulara dair fikir belirtmeleri ve süreçlere dâhil olmaları katılımın göstergesidir. Dolayısıyla gençlerin mevcut düzenin idaresi ve yönlendirilmesine katılımların sağlanması, gençlik hakkında alınan kararların kalıcılığı ve etkinliği açısından son derece önemlidir. Ancak bu istatistikler ve veriler ışığında ülkemizdeki gerçek sorunun gençleri bu eğilimlere iten sebeplerin tespitinden geçtiğini vurgulamak gerekmektedir. Maalesef ülkemizdeki siyasetçilerin üslupları, kamplaşma söylemleri, çözüme kavuşturulamayan işsizlik ve istihdam meseleleri, gençlerin sorunlarına ve geleceğine ilişkin gerçekçi adımların atılmayışı, siyasetin yalanla özdeşleştirilmesi gibi siyasetin merkezindeki kişileri doğrudan ilgilendiren sorunlar yatmaktadır. Diğer yandan da devleti yöneten kişilerin kendilerine yandaş grupları ve kuruluşları liyakat ve ehliyet ölçüsü olmadan devletin çeşitli kademelerinde görevlendirmeleri gençlerin gelecek ve siyaset algılarını derinden etkilemektedir. Emeğin ve niteliğin hasbiliği siyaset alanındaki ahlaki zaaftan dolayı yerini çıkarcılığa ve karşılıklı menfaate itmiştir.” Dedi.
GENÇLER GELECEĞE UMUTLA BAKAMIYOR
“Ülkemizde yaşanan 15 Temmuz Darbe Girişimi, Hükümet-STK veya cemaat ilişkisi bağlamında gençleri daha da tedirgin etmiş, herhangi bir STK’ya olan mensubiyeti ve bir siyasi partiye olan eğilimi köreltmiştir. Son dönemlerde gençlerin bir siyasi kuruluşa veya STK’ya olan güveninde azalma görülmektedir.” Diyen ÖNAL söyle devam etti. “Bu meselenin çözümündeki en önemli paydaşı hükümettir. Yetkililer bu noktada adalete, ehliyete, istişareye ve niteliğe her zamankinden çok daha fazla hassasiyet göstermelidirler. Gençlerin yaşam kalitesini belirleyen en önemli unsurlardan birisi de geleceğe dair beklentileridir. Gençlik üzerine yapılan araştırmalarda gençler, ağırlıklı olarak geleceğe umutla bakamamaktadır. Yaşam standartlarıyla paralel olarak kaygıları, endişeleri ve korkuları ağır basmaktadır. Araştırmalar 18-27 yaş aralığındaki gençlerin %39,5’inin arkadaş ortamında gelecekleri hakkında konuştuklarını hatta üniversite mezunlarının en çok gelecekleri üzerinde konuştuğunu göstermektedir. Geleceğe yönelik beklentilerin başında ise “mutlu aile hayatı”, “saygın bir iş”, “mesleki kariyer” ve “zengin olma” gelmektedir. Gençlerin %48,6’sı bireysel gelecekleri konusunda kaygılıdır. %58’i ise Türkiye’nin geleceğine güven duymamaktadır. %81’i işsizlikle mücadelenin devletin ödevi olduğunu düşünmektedir. Ülkemizde 15 yıldan beri iktidarda bulunan AK Parti hükümetleri, süreç içerisinde gençlerin gelecek beklentilerini de şekillendirmiştir. 2002 yılından günümüze yaşanan siyasi mülahazalar, siyasal tavırlar ve hükümet politikaları yeni bir gençlik profili, yeni bir jenerasyon ortaya çıkarmıştır. Bu süreçlerde örneğin gençler üzerindeki etkisi bakımında en önemli kurumlardan biri olan Milli Eğitim Bakanlığımızın karnesi büyük başarısızlıklarla doludur.” Dedi. Toplantı teşkilat çalışmalarının değerlendirilmesi ve rapor müzakereleri ile devam etti.