SDÜ'de günde 1 Ton süt üretiliyor » Burdur Haber, Burdurweb, Güncel Burdur Haberleri
SON DAKİKA

SDÜ’de günde 1 Ton süt üretiliyor

Son Güncelleme :

17 Haziran 2013 - 15:10

SDÜ’de günde 1 Ton süt üretiliyor
----- REKLAM -----

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma Uygulama Merkezi bünyesinde kurulan hayvancılık ünitesinde öğrencilere uygulamalı eğitim verilirken bir yandan da günde 1 tona yakın süt üretimi yapılıyor.sdü hayvan ciftligi

SDÜ Tarım Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde kurulu hayvancılık ünitesinin sorumlusu ziraat yüksek mühendisi Mehmet Koray Arıdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ünitenin 2004 yılında kurulduğunu ancak 2008 yılına kadar tam anlamıyla bir faaliyette bulunamadığını söyledi.

Üniteye 2008 yılında besi için 3 sığır alındığını belirten Arıdoğan, ünitedeki sığır sayısının bugün 100’e ulaştığını kaydetti. Arıdoğan, ünitenin bölge çiftçisine bir model oluşturabilme ve öğrencilerin derste aldıkları teorik bilgiyi, uygulamaya döküp, çiftçiye doğru yansıtabilmesi amacıyla kurulduğunu anlattı.

Ünitenin bütün bu amaçların yanında süt üretimi ile de uğraştığını belirten Arıdoğan, 100 sığırın 50’sinin 12 ay boyunca günde 2 kez sağıldığını vurguladı. Her hayvandan günlük ortalama 26 litre süt elde edildiğini, tüm hayvanlardan ise günde 1 tona yakın süt üretimi yapıldığına dikkat çekti.

Ünitede en son teknolojinin kullanıldığına dikkati çeken Arıdoğan, “Hayvanların altları otomatik sistemle temizleniyor, sağımı da bu şekilde gerçekleşiyor. Hayvanlar, boyunlarındaki manyetik halkalarla gözleniyor. Bu gözlemleme ile de hayvanların doğru tohumlama zamanları, herhangi bir rahatsızlıkların olup olmadığı belirlenebiliyor. Hayvanların yemlerini de büyük çoğunlukla kendimiz üretiyoruz” dedi.

Akdeniz bölgesinin hayvancılığın en yoğun yapıldığı bölgelerden biri olduğunu, bu nedenle de çiftçilerin bu işin daha verimli yapılabilmesi için üniversiteye gelerek danışması gerektiğini belirten Arıdoğan, “Çiftçimiz üniversiteye gelirken biraz çekingen davranıyordu ancak bu durum son bir kaç yıldır değişmeye başladı. Çiftçi buraya geldiğinde bir çekingenlik yaşamamalı. Biz, buradaki teknolojik sistemi onlara da anlatmak istiyoruz. Bu şekilde hayvancılıkta büyük bir verim sağlamış olacak. Bir hayvanın, çiftçiye günlük maliyeti 20 lira iken biz bunu 15 liraya indirdik. Türkiye’de 50 milyon sığır var. Bu şekilde düşünüldüğünde bu, büyük bir ekonomik kayıp” diye konuştu.

----- REKLAM ----- ----- REKLAM -----