CHP Burdur milletvekili Ramazan Kerim Özkan TBMM’de bütçe görüşmelerinde bakanları soru yağmuruna tuttu. Özellikle toplumun merakla cevap beklediği konularda bakanlardan bu konularda kamuoyunun bilgilendirilmesini istedi. Ayrıca Özkan sorularında her sınıftan toplumun beklentilerine bir milletvekili olarak meclisteki sesleri olarak bu konuları gündeme taşıdığını belirterek onları taleplerini ilettiğini belirtti.
Sayın Başkan, teşekkür ederim. Sayın Bakan, şeker pancarı sezonu bir ay önce başladı. Burdur, Erzurum, Amasya, Antalya, Afyon ve diğer illerde tarladan şeker pancarları yüklenip fabrikaya gitmekte olan 10 numara yağla çalışan kamyonlara yollarda kurulan tuzak kantarlarda fazla tonajdan dolayı hem kamyon sahibine hem de şeker pancarı sahibine 3 bin 500’er lira gibi cezalar yazılmaktadır. Vatandaşın burnundan soluduğu şu dönemde bu işe son verilmesi için Hükûmet yetkilisi olarak ilgili birimlere bir uyarı yapmayı düşünüyor musunuz? Yine, kırsal kalkınmada 2010-2011 yıllarında işletme kredisi ve hayvan kredisi alanların taksit ödeme günleri gelmiştir. Pahalı mazot ve yem fiyatlarından ve hastalıklardan dolayı vatandaşlar zor durumdadır. şu anda borçlarını ödeme güçlüğü çekmektedirler. Borçlarının muacceliyet kaydetmeden bir yıl uzatılması konusunda Bakanlar Kurulundan bir yapılandırma yapmayı düşünür müsünüz? Teşekkür ederim.
Sayın Başkan, teşekkür ederim. Yaklaşmakta olan Öğretmenler Günü’nü kutluyorum. Başta Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm öğretmenlerimi saygıyla anıyorum, önlerinde saygıyla eğiliyorum.
Atama bekleyen öğretmenler adına Maliye Bakanlığına sesleniyorum: Önümüzdeki günlerde her branşta Millî Eğitim Bakanlığının ihtiyacı olan öğretmen kadrolarını serbest bırakmayı düşünüyorlar mı? Bugünlerde bu konu gündemde olmasına rağmen, dershaneler konusunda suni bir gündem yaratılıyor. Hükûmet üyelerinin kafaları karışık. Dershanelerin kapatılması konusundaki Hükûmetin tasarrufunun yanlış olduğunu belirtiyor, saygılar sunuyorum.
Sayın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanına 2 sorum olacak. Birinci sorum, bu Tarım Bakanlığının değerlendireceği kadroları ki ziraat mühendisleri, veteriner hekimler, gıda mühendisleri, su ürünleri mühendisleri ve teknikerleri için -devamlı bu soru soruldu- 6.557 kadro Maliyeden istendi mi, kaç kadro verildi? Aileler bir cevap bekliyor, devamlı mesajlar alıyoruz. Bu konuda bugün bir cevap bekliyoruz.
İkinci sorum 31/12/2013’e kadar devam eden 200 kilo ve üstü danalara verilen destek 2014 yılı içerisinde devam edecek mi etmeyecek mi? Bu konuda da bir cevap bekliyoruz. Bu uygulama iyi bir uygulama, devam etmesini istiyoruz çünkü dişi kesimlerini önlüyor. “Ana olmadan dana olmaz.” diyoruz.Bunu bir daha hatırlatmak istiyorum. Ayrıca Bu konuda bugün bir olumlu bir cevap vermenizi bekliyoruz.
Sayın Bakan, Sayın Başbakan Adana’da ekim ayında yaptığı bir konuşmada Merkez Bankası kasasında 129 milyar dolar para olduğunu, millî gelirin de 800 milyar dolara çıktığını söyledi. Durum böyle ise, otomobillerden, otobüslerden, yolcu taşımacılığından, şehirler arası ve yurt dışı taşımacılarından, 10 numara yağ yakan kamyon şoförlerinden, yani 50NC’lerden, tırlardan alınan “sorma ver” parası olan, A, B, C, D, E, R1, R2, K1, K2, L, F belgeleri, T1, T2, T3 paralarından vazgeçmeyi düşünüyor musunuz? Vatandaş bunu soruyor.
Sayın Bakan, geçtiğimiz günlerde kanatlı etinde ve yumurtada KDV’yi yüzde 1’den yüzde 8’e çıkardınız. Bu oran vatandaşın sofrasında yüzde 7’lik bir fiyat artışı demektir. Bu uygulamadan vazgeçmeyi düşünüyormusunuz Yine, ayrıca, yemde ve sütte yüzde 8 olan, elektrikte yüzde 18 olan KDV ile mazottaki yüzde 65’lik özel tüketim vergisi ve KDV’yi aşağıya çekmeyi düşünür müsünüz? Hükûmetin bu konuda bir çalışması var mıdır?
Sayın Bakan, geçtiğimiz günlerde kanatlı etinde ve yumurtada KDV’yi yüzde 1’den yüzde 8’e çıkardınız. Bu oran vatandaşın sofrasında yüzde 7’lik bir fiyat artışı demektir. Bu uygulamadan vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?Yine, ayrıca, yemde ve sütte yüzde 8 olan, elektrikte yüzde 18 olan KDV ile mazottaki yüzde 65’lik özel tüketim vergisi ve KDV’yi aşağıya çekmeyi düşünür müsünüz? Bu konuda bir çalışmanız var mıdır?
Sayın Bakan, kamu mallarının yani barajların, limanların, şeker fabrikalarının, devlet üretme çiftliklerinin, sigara fabrikalarının, gübre fabrikalarının satışından elde edilen gelirle geçtiğimiz on bir yıl içinde günün ihtiyaçlarına cevap verecek, işsizliği çözecek kaç fabrika, kaç entegre tesis yapılmıştır, bir iki örnek verir misiniz?
Şeker fabrikalarında taşeron olarak çalışan işçilerle ilgili olarak herhangi bir çalışmanız var mıdır?
Biraz önce sorduğum taşıt belgelerinin paralarının kaldırılmasıyla ilgili düşüncelerinizi almak istiyorum.
Sayın Bakan, ülkemizde enerji fiyatları oldukça yüksek. Ülkeler arasında en pahalı elektriği tüketiyoruz. Elektrik özelleşti; sorunlar, sıkıntılar devam ediyor. Kayıp kaçak oranı oldukça yüksek. Bu bedeli düzgün vatandaşın üzerine yüklemek adalet anlayışına hiç yakışmıyor. Kaldırılması talebi var.
Özelleşme sonucu, bu yaz kısa aralıklarla vatandaşın fatura ödemeye zorlanması, bir ayda 2 fatura gönderilmesi, fatura ödemesini geciktirenlerin elektriklerinin kesilmesi ve aç-kapa parası alınması vatandaşı canından bezdirdi. Maliye olarak elektrik paralarının iki ayda bir alınmasıyla ilgili bir çalışma yapmayı düşünür müsünüz? Vatandaşın isteğidir, paylaşıyorum.
Sayın Bakan, saman gibi atık ürünlerin suyla çürütülmesinden elde edilen kültür mantarı kompostunda KDV yüzde 18’dir, kültür mantarında ise yüzde 8’dir. Bu konu yıllardır karışıklık yaratmaktadır. Ayrıca şahsım ve arkadaşlarım defalarca soru önergeleri vermemize rağmen hâlâ herhangi bir çözüm üretilememiştir. Bitkisel bir protein olan, birçok derde deva olan kültür mantarı kompostundaki yüzde 18’lik KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesiniuygun bulur musunuz?
dedi.