Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, bir süredir sürücü kursları ve pansiyon işletmecileri ile BUTSO’da bir araya gelerek dile getirilen “Sürücü Kursu sınavlarının tek güzergahta yapılması, pansiyoncularda “öğrenci” ibaresinin kaldırılması gibi sorunların; bu kez çözümü için, Milli Eğitim Müdürü Mahmut Bayram ile buluşturdu.Toplantıya; Meslek Komitesi Başkanı Yusuf Akca ile temsilciler katıldı.
EĞİTİM SEKTÖRÜ
BUTSO Başkanı Yusuf Keyik, çalıştıkları konuya ilişkin şu bilgileri verdi:
“Burdur’un ana sektörlerinden birisi olan Eğitim Sektörümüzün, sektörde yer alan yatırımcı esnafımız için ve dolayısıyla Burdur ekonomisi için önemli ve verimli bir alan olarak gelişmesine gayret ediyoruz. Sektörün, son dönemde ortaya çıkan, “Yönetmeliğe uygunluk” sorunları vardır. Öncelikle, bir süre önce, İlimizde bulunan kayıtlı ve kayıtsız firmaları tespit ettik. İl merkezimizde kayıtlı 6 sürücü kursu ve 158 pansiyon-apart firma ile yaklaşık 100 kadar kayıtsız işletme bulunmaktadır. Merkezde bulunan 13 bin öğrencinin yaklaşık 8 binini kayıtlı ve yaklaşık 5 bin öğrenciyi de kayıt dışı işletmecilerin barındırdığı ortaya çıkmıştır. Bunların yetkililerini toplayarak, sorunlarını tespit ettik.
Ardından, bu iki işletmecilik alanından sorumlu olan Milli Eğitim Müdürümüzle temsilcileri bir araya getirdik. Sorunların ve çözümlerin doğru anlaşılarak çözüm programının yapılmasını sağladık. Belli bir süre içinde sorunlar çözülecek, kanun ve yönetmeliklere uygunluk sağlanacaktır.”
SÜRÜCÜ KURSLARI
Sıkıntıların kendilerine ulaştırılmak üzere yapılan toplantı için memnuniyetini belirten İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Bayram da yaptığı açıklamada; “Sürücü kurslarında, mevzuata göre;başlangıç ve toplantı noktasının Milli Eğitim Kurumlarından birinin olması, sınav güzergahının uygunluğu gerekiyor. Burdur’daki sürücü kurslarımızın tüm genel anlamışla kalitesi yüksektir. Ülkemizde, kaliteli eğitim ve sınav şartlarını taşıyan yüzde 10 içerisinde yer almaktayız” dedi.
PANSİYONCULUK
Milli Eğitim Müdürü Bayram ayrıca, pansiyonlara ilişkin olarak da; “Mevcut ve kayıtlı pansiyonlarda, yurda dönüştürülmeyecekse, makul bir süre içinde, ‘Öğrenci’ ibaresinin kaldırılması gerektiğini ve gerekirse ‘Kız Pansiyon’ vb. ibarelerin kullanılabileceğini” ifade etti. Müdür Mahmut Bayram şöyle devam etti: “Bizim asıl derdimiz ve birinci önceliğimiz, kaçak olarak eğitim-öğretim ve barınma işi yapan yerlerdir. Hiçbir yere bağlı olmayan ve denetimi yapılamayan yerler, kayıtlı çalışanlara da zarar vermektedir. Bir yerde kayıtsız bir ‘Apart’ levhası bulunuyor ve orada ne yapıldığı, nasıl bir eğitim verildiği ve hangi sorunların bulunduğu bilinmiyor. Bunların ortaya çıkarılmasını, denetim ve kayıt altına alınmasını sağlayacağız.”