Vali Kürklü'ye BUTSO'dan Brifing » Burdur Haber, Burdurweb, Güncel Burdur Haberleri
SON DAKİKA

Vali Kürklü’ye BUTSO’dan Brifing

Son Güncelleme :

12 Temmuz 2014 - 8:00

Vali Kürklü’ye BUTSO’dan Brifing
----- REKLAM -----

BUTSO, Meclis Toplantısına davet ettiği yeni Burdur Valisi Hasan Kürklü’ye, iftar öncesi yaptığı sunumla, Burdur ekonomisine ilişkin ayrıntılı bilgiler verdi.

 

 
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO), yeni atanan Burdur Valisi Hasan Kürklü’yü, Meclis Toplantısına ve iftara davet etti. İftar öncesi yapılan BUTSO Meclis Toplantısının ardından, Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik tarafından yapılan sunumla, Vali Kürklü’ye, Burdur ekonomisine ilişkin ayrıntılı bilgiler verildi. Vali Kürklü de yaptığı değerlendirmede; İlimizin sorunları tabii ki var. Ancak hiçbir sorun çözülemez değil. Sorunların çözümü için önemli bir gayret olduğunu görüyorum” dedi.
 
El birliği ile birbirimizi dinleyerek sorunların tespiti ve çözüm yollarının ortaya konmasını sağlayacaklarını vurgulayan Vali Hasan Kürklü, değerlendirmesine şöyle devam etti: “Sorun ve çözümler ortaya konduktan sonra, da çözüm için birlikte gerekli adımları da atmalıyız. Her şeyden önce de biz bu işi çözeriz diye inanmak lazım. Bu konuda bir potansiyel oluşmaktadır. Bu da mutlu edici bir şey. Tabii ki; her yerde sorun vardır ve sorunlar bitmez. Sorunların çözümünde, vatandaşlarımızın ve basın mensuplarının da desteklerini bekliyoruz.”
 
Vali Kürklü’ye BUTSO’dan Brifingindan Kareler;
 


 
Başkan Yusuf Keyik, iftar öncesi sunumu ile Burdur ekonomisinin tanımını, yapısal sistematiğini, durumunu, sorunlarını ve çözüm önerilerini anlattı. Keyik şu bilgileri verdi:
 
BURDUR VE EKONOMİ
Burdur, Batı Akdeniz Bölgesindeki Antalya, Denizli ve Isparta arasında, yolların kavşağında; bakir ve cazip potansiyelleriyle, yatırım ve gelişim bekleyen bir ildir.
 
Ekonomisi; birinci derecede tarım ve hayvancılığa ve buna bağlı gelişen Tarım Makineleri Sanayisine dayanmaktadır. Günlük 800 bin ton süt üretimi vardır ve yüzde 15’i işlenebilmektedir. Burdur’da et, süt ve süt ürünleri imalatı ile un, makarna, kadayıf gibi, unlu mamuller üretimi de önemli yer tutmaktadır.
 
Özellikle ‘Burdur Beji’ mermercilik sektörü, en hızlı gelişen ve toprak sanayisi ile birlikte, Burdur’un en büyük ihracat kalemlerindendir. Bunlara bağlı olarak, lojistik hareket artmaktadır. Ayrıca; mermer makineleri, iskele sanayisi, tekstil ve tekstil makineleri, Orman Ürünleri, Mobilya, kimya, silah, Müzik Aletleri ve plastik gibi alanlarda da bir sanayi gelişimi görülmektedir. Burdur’un yatırım iklimi mümbittir.
 
Burdur, Batı Akdeniz’in Göller ve Güller Bölgesinde, Teke Yöresi’nin merkezindedir. Antalya’yı tamamlayıcı “Turizm” potansiyellerine sahiptir. Burdur; 8 bin yıllığı antik, Roma, Bizans ve Bin yıllığı da Türk olmak üzere bilinen 9 bin yıllık bir tarih hazinesiyle, mağarası, gölleri, yaylaları, folklorik ve otantik yapısıyla, tam bir “Alternatif turizm” yatırım alanı durumundadır. Keşfedilmeyi bekleyen Burdur; yolların kavşağında, öğretimde şampiyon, huzurlu ve şirin bir şehirdir.
 
YAPISAL SİSTEMATİĞİ:
Burdur’un gelişim ve atılım temelleri olan lokomotif sektörleri, 3+1 ana sektörden oluşur:
 
Birincisi; Tarım, Hayvancılık ve buna bağlı Tarım Makineleri ve Gıda Sektörü.
İkincisi; Doğaltaş Mermercilik ve Madencilik Sektörü.
Üçüncüsü; Üst üste kazanılan şampiyon Orta Öğretimi ve 18 bin öğrenci sayısını aşarak gelişen, Türkiye’nin gözde Üniversitesiyle Burdur bir Eğitim Şehridir.
Dördüncüsü; Potansiyel Sektör, Turizmdir.
 
9 bin yıllık antik tarih, Sagalassos ve Kibyra gibi ikinci Efes olacak antik kentleri, bin yıllık Türk tarih kültür merkezi özelliği ve göl-baraj, yayla, mağara güzellikleriyle, bünyesinde tam bir turizm potansiyeli bulunmaktadır. Turizm potansiyellerinin zenginliği sebebiyle; bir plan dahilinde, altyapı ve tanıtım çalışmalarının geliştirilmesi halinde, ‘Turizm Sektörü’ de Burdur ekonomisinin ‘Dördüncü sektörü’ olarak yer alabilecektir. Burdur, profesyonel turizm sektörünün keşfini ve yatırımcılarını beklemektedir.
 
SANAYİ VE İSTİHDAM
Burdur’da Sanayi Siciline kayıtlı 884 iş yeri ve sanayi tesisi bulunmakta. Genel İstihdam sayası ise; 16 bin 500 kişidir.
 
Burdur, Mevcut nüfusundan daha fazlasını, başta Antalya olmak üzere komşu iller ve tüm Türkiye’ye göç vermiş bir ildir. Dolayısıyla Burdur, nüfusunu korumaya ve artırmaya ihtiyacı olan bir Şehirdir. Bu nedenle; öncelikle Burdur’da yaşayanlar için, Burdur’un yaşam standardını, yatırım-istihdam cazibesini yükseltmeye ihtiyacı vardır. Belki de bunlardan öncelikli olarak ise; Burdur’da yaşayan, Burdur’da yatırım yapmış ve iş tutmuş değerli firmaların ve insanların, Burdur’dan kaçırılmaması önem taşımaktadır. Burdur bunu; sevgiyle, anlayışla ve iş yapanlara her türlü desteği sağlayarak ve onlara sahip çıkarak başarmak zorundadır.
 
İHRACAT:
Burdur’un yaklaşık 180 ihracatçı firması vardır. Burdur ihracatı, Türkiye ihracatının binde bir oranına paralel bir artış göstermektedir. 2011 ihracatı; 325 Milyon Dolar, 2012 yılı; 398 Milyon Dolar (artış: %20) olurken, 2013 ihracatı ise; yaklaşık 470 Milyon Dolar olmuştur. 2014 ilk yarısında ise; ihracat artış hızında düşüş yaşanmaktadır.
 
SOSYOEKONOMİK SORUNLAR
Burdur’un, beşeri faktör ağırlıklı sosyoekonomik sorunları olarak:
En başta nitelikli yöneticilik olmak üzere; kaliteli, eğitimli ara elaman yetersizliği. Bilgi, bilim, bilimsel düşünce, ar-ge faaliyetleri ve teknoloji eksiklikleri vardır. Sermaye, kredi, destek ve teşvik sorunları. Şirketleşme, birleşme, işbirliği, dayanışma, kümeleşme, moral, güven ve stratejik anlayış sorunları bulunmaktadır.
 
Ayrıca; Organize Bölgeleri ve altyapı sorunları. Sanayi-çevre-arıtma sorunları. Markalaşma ve kalite sorunları. Tanıtım, reklam, fuar ve pazarlama sorunları. Gıda sektöründe hijyen ve ambalaj sorunları vardır. Küçük ve orta ölçekli üretici işletmelerin; ihracat ve istihdam hedeflerinin önündeki vergi, sigorta, maliyet ve rekabet sorunları vardır. İhracat için gümrük, mevzuat ve bürokrasi sorunları. İlgili bakanlıklar ve Hükümetle iletişim sorunları. Ekonomik ve sosyal sivil kuruluşlarla iletişim ve işbirliği sorunları vardır.
 
İş hayatının gelişimi ve turizm için gereken; yıldızlı oteller, büyük konferans-toplantı salonları, dinlenme tesisleri, restoranlar, misafir gezdirecek, unutulmaz anılar sağlayacak, mesirelikler gibi hayat standardını yükseltecek şehirleşme sorunları vardır. Şehrin trafik, otopark, kaldırım sorunları bulunmaktadır.
 
SANAYİLEŞME SORUNLARI
Burdur’un en başta sanayi tesisi yeri sorunu vardır: 1.OSB, Hem küçük parselli (5 bin m2), hem de doludur. Ancak, yatırım için kullanılmayan boş parsel sorunları da vardır. 2.OSB’nin, uzun yıllar süren resmi kuruluşu tamamlandı. İstimlak ve alt yapı sorunları sürmektedir. 96 hk. bir alanı, 10 bin m² ile 65 bin m² arası, 22 parseli vardır.
 
Bu alanların dışında, il merkezi ve ilçelerde sanayi yatırımlarına tahsis edilebilecek en az 20 bin m2’lik yatırım alanları belirlenmemiştir. Dolayısıyla Orta ve Büyük ölçekli yatırım taleplerine cevap verilememektedir.
 
YATIRIM ALANLARI:
1. Yem fabrikalarına ihtiyaç var. Mevcut fabrikalar, ihtiyacın %15’ini karşılayabiliyor.
2. Süt işleme tesisleri; Halen üretilen sütün %10’u Burdur’da işleniyor. Kalanı çiğ süt olarak başka illere gönderiliyor.
3. Kırmızı et ve süt üretme çiftlikleri kurmak, küçükbaş et ve süt üretim çiftlikleri (IPART programları destekleri var).
4. Orman ürünleri fabrikaları.
5. Mermer fabrikaları.
6. Soğuk hava depoları.
7. Gıda ile ilgili un ve makarna fabrikaları.
8. Sagalassos, Kibyra, Salda Gölü, İnsuyu Mağarası gibi tarihi ve turistik bölgelere dinlenme tesisleri.
9. Şehir merkezine 4 veya 5 yıldızlı otel.
10. Özel hastane.
Burdur bu alanlarda yatırım bekliyor.
 
TANITIM SORUNLARI
1. Ankara Tanıtım Günleri Raporu (20-23 Eylül 2014):
-Burdur’un, yatırımcı ilgisine ve yatırımcıya, dolayısıyla tanıtıma ihtiyacı vardır.
-Ankara’da, Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen Burdur Tanıtım Günleri etkinliği, doğru bir karar olmuştur.
-Zamanlama olarak, uygun zaman seçilmiştir.
-37 kamu kurum ve kuruluşu ile firmalardan 350 kişilik tanıtım ekibi katıldı. Merkez, tüm ilçe ve belde belediyeleri, eksiksiz dört gün boyunca bayram havasında geçen sergiler düzenlendi.
-Burdurlu ressamların resimleri, Alaca Dokuma, Hacılar seramik kapları, el sanatları alanında ahşap oyma ve yakma tabloları, Burdur’un folklorik bebekleri, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ)’nin İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy tabloları, Burdur Doğa Sporları Derneği ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün fotoğraflarından oluşan sergiler, etkili bir şekilde yer aldı.
-Ürün, firma tanıtımı ve satışı yapmak üzere stant açanlar; önce tereddüt ettiklerini ve sonunda ise, “İyi ki gelmişiz” dediklerini ifade ettiler.
-Ankaralılar ve Ankara’daki Burdurluların yoğun ilgi gösterdiği gözlendi.
-Ziyaretçi sayısı yaklaşık 80 bini bulmuştur.
-BUTSO standında, çok dikkat çeken ve 100’ü aşan soru şu oldu: “BurSüt yoğurdunu, Hastel Kadayıfını, Doyum Makarnayı nereden bulabiliriz?” Diğer ilginç bir soru da, “Burdur nerede; Burdur haritanız var mı?” oldu.
-Yozgatlı iki öğrenci, “Burdur’u bilmiyorduk; bizim il kadar güzelmiş!..” şeklinde değerlendirdi.
-Çok sayıda Ankaralı, bir gün değil, dört gün boyunca her gün gelerek, değişik folklorik etkinlikleri gezdi ve elleri çantalarla dolu olarak ayrıldı. Önceki başka illerin tanıtım günlerini de gezen Ankaralılar, Burdur gününün diğerlerinden açık farkla daha başarılı olduğunu ifade ettiler.
-İl Merkezinin ve bütün ilçelerin destek verdiği organizasyon ulusal ve yerel bazda yaklaşık 30 basın kuruluşu tarafından izlendiği görüldü.
-BUTSO Başkanı Yusuf Keyik: “Burdur isterse başarıyor ve Burdur kabuğunu kırıyor. Ankara’da en güzel birlik-beraberlik fotoğrafı çekildi.”
 
2. ANKARA TANITIM GÜNLERİ RAPORU (29 Mayıs-1 Haziran 2014):
 
1- 2. Burdur Günlerimiz, kamuoyunda başarılı olarak değerlendirilmemiştir.
2- Burdur ve üretim temsilcisi kurum, kuruluş ve firmaları olarak, beklenen katılım sağlanamamıştır.
3- 2. Burdur Günleri’nde katılımcı profili olarak, hedef kitleden daha çok bürokratlardan oluştuğu görülmüştür.
4- Burdur Günleri’nin zamanlaması doğru belirlenmemiştir.
5- Dört günlük Burdur Günleri’ne katılan ziyaretçi sayısının doğru tespiti yapılamamış, ancak yaklaşık 5 bin kadar olduğu kanaati yaygındır.
6- Tanıtım ve reklam çok gerekli ve çok önemlidir. Burdur’un tanıtıma, tanınmaya ve Burdur üretimi ürünlere talep artışı sağlamaya, Burdur’un potansiyellerinin tanıtımı ve yatırım cazibesinin oluşturulmasına büyük ihtiyaç vardır.
7- Tanıtım programları, iş olsun diye değil; belirlenecek hedeflere ulaşımı sağlayacak şekilde ciddi planlama ile yürütülecek programlar yapılmalıdır.
8- Bu açıdan tanıtım plan ve programlarımız gözden geçirilmeli; zamanımız ve harcamalarımız boşa gitmemelidir.
 
ÇÖZÜMLER
Ülkemizin ve dünyanın, özellikle ekonomik konjonktürel şartları ve gidişatı da göz önüne alınarak; Burdur’umuzun kendi içindeki ve bölge içindeki durumunun iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve AB normlarına süratle ulaştırılması gerekmektedir.
 
Bütün sorunların çözümü için gereken çalışmalar, öncelikler de dikkate alınarak yürütülmelidir. Bu çalışmalarda, özellikle sanayicinin ve fikir sahiplerinin görüşlerine büyük değer verilmeli. Geniş katılımlı toplantılarla, fikir ve düşünceler tespit edilmeli. Bunların ışığında bilimsel, plan ve projeli çalışmaları yürütmek üzere, üniversite ve akademik çevrelerle işbirliğine yönelik yapılanma ve kurumsallaşma sağlanmalıdır. Çalışmaları, gelişmeleri ve moraliteyi kamuoyuna yansıtmak ve dolayısıyla toplumsal katılım ve dinamizm oluşturmak için de toplantı, panel ve konferanslar düzenlemeli. Hükümet yetkilisi bakan ve bürokratları ile resmi ve sivil kuruluşların başkan ve temsilcileriyle çok verimli ilişkiler sürdürülmeli.
 
Burdur, en başta en yakınındaki illerin gelişmişlik ve yaşanabilirlik durumları ile kendini kıyaslayıp, uygun hedefler belirlemelidir. Zira, bir yandan ‘Göç’ gerçeği devam ederken, diğer yandan; Burdur’daki iki bilinmez üzerindeki spekülasyonlar da sürer gider. İki bilinmezin biri, ‘Burdur Gölü su seviyesinin çekilmesi’; diğeri ‘Göç’ün sebeplerinin bilinmez ve sorunlarının çözülmezliği’dir. Bu iki sorunu çözme çabaları tamamen yok değildir. Ancak sadece; mesela, artistler çağrılıp, geniş kitlelerin dikkatleri çekilmekte ve spekülasyon nitelikli çözümler üretilmekte. İnsanımız Burdur’u terk etmeye ve Göl’ün suyu da Göl’ü terk etmeye devam etmektedir.
 
Oysa en başta; en yetkin akademik ve teknolojik yapılar oluşturup, “Göl’e dikkat” projeleri ile birlikte, Göl suyu çekilmesinin, gerçek bilimsel bilgilerinin elde edilmesi düşünülmelidir. Belki de bundan da önce; bu işin sahibi ve hesap sorulabilir sorumlusu ortaya konulmalı, kamuoyuna da deklare edilmelidir.
 
Sanayi Yatırım Alanı Üretilmesi:
Bunun için en kısa sürede; Başta Burdur Valimiz olmak üzere, Belediye Başkan ve yönetimi, Milli Emlak, Oda, Borsa, vb. kuruluşlarla toplanılmalı. Sanayi yatırım ve ticari alan üretimi programları oluşturulup, yürütülmelidir.
 
El ve gönül birliği içerisinde, halledilemeyecek hiçbir problem yoktur.”
 
Vali Hasan Kürklü, Başkan Keyik’e sunumu için teşekkür ettikten sonra, BUTSO Meclis Üyeleriyle bir süre sohbet etti. Toplantı iftarla devam etti.

----- REKLAM ----- ----- REKLAM -----