Yerli Aşıda Start Verildi » Burdur Haber, Burdurweb, Güncel Burdur Haberleri
SON DAKİKA

Yerli Aşıda Start Verildi

Son Güncelleme :

19 Kasım 2014 - 11:01

Yerli Aşıda Start Verildi
----- REKLAM -----

Hayvancılıkta Türkiye’nin önemli illerinden biri olan Burdur’da, “İshal Kaynaklı Buzağı Ölümlerini” önlemek için Batı Akdeniz Kalkınma Ajansının desteğiyle Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi bünyesinde kurulan, “Hayvancılıkta Yerli Aşı Üretimine Yönelik Hücre Kültürü Laboratuvarı” faaliyete geçti.

 

İshal kaynaklı buzağı ölümlerinin % 40’ları bulduğu Burdur’da böyle bir laboratuvarın kurulması büyükbaş hayvan sahiplerini de umutlandırdı.

Yerli Aşı Üretiliyor

Geçtiğimiz günlerde Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet CEYLAN tarafından hizmete açılan laboratuvar hakkında bilgi veren Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mümtaz NAZLI; ‘Üniversitemiz ve BAKA’nın desteğiyle Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı tarafından kurulan AR-GE tabanlı laboratuvarımızda hem viral hastalıkların teşhisini ve kontrolünü sağlayacağımız gibi ekonomik kayıpları da önlemiş olacağız’ dedi.

Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mümtaz NAZLI, İshal kaynaklı buzağı ölümlerinin yerli aşı üretimiyle önlenmesi kapsamında, viral hastalıkların teşhisi, izolasyonu ve monoklonal antikorları ile ilgili alt yapısı oluşturulmuş modern bir laboratuvarı Üniversitemiz bünyesine kazandırmış bulunmaktayız.

Yerli Aşı

Kurulan laboratuvar da çalışmalara başlayan Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sibel HASIRCIOĞLU, TR 61 Bölgesinde gelişmiş bir laboratuvara sahip olduklarını ve bu laboratuvar aracılığı ile ilimiz ve bölgemiz hayvancılığına büyük katkılar sağlanacağını ifade etti

Kurulan laboratuvarın çok önemli olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Sibel HASIRCIOĞLU, şöyle konuştu;

“Yetiştiricilerimiz örneklerini teşhis için başka illere göndermek durumundaydı artık açılan bu laboratuvar ile Bakanlık Enstitülerine denk hizmet verecek bir laboratuvara sahip olduk ve hayvan yetiştiricilerinin bu laboratuvardan yararlanmaları için çalışmaktayız. Bu doğrultuda Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Köy-Koop ile protokoller imzalayarak bu kurumlara bağlı yetiştiricilerin sorunları doğrultusunda hizmet vereceğiz dedi.

Çalışma alanlarının sadece Burdur olmadığını belirten Yrd. Doç. Dr. Sibel HASIRCIOĞLU, Türkiye’de 12 bin büyük ölçekli işletmenin bulunduğunu, hedeflerinin bu işletmelerde önemli kayıplara sebep olan buzağı ishallerinin önlenmesinde, büyük rol oynayacak yerli aşının kullanımını yaygınlaştırmak ve oluşabilecek kayıpların önüne geçmek olarak ifade etti.

“Aşı üretimi için numune bekleniyor”

Yrd. Doç. Dr. Sibel HASIRCIOĞLU, yerli aşıyı üretebilmeleri için aşı tohumunu elde etmeleri gerektiğini ve bu doğrultuda üreticilerden gelecek olan numunelerin son derece önemli olduğunu, numunelerde bulunan izolatların yerli aşı üretiminde etken rol oynaması nedeniyle üreticilerin numunelerini laboratuvara ulaştırmalarını istedi.

----- REKLAM ----- ----- REKLAM -----