Burdur Milletvekili Dr. Hasan Hami Yıldırım, hafta sonu meydana gelen Gökçeada depreminden sonra gündeme gelen Afete Yönelik Acil Eylem Planı ile ilgili iddiaları meclis gündemine taşıdı.
Milletvekili Dr. Hasan Hami Yıldırım, olası bir afet karşısında halkın kullanacağı çadır alanlarının üzerine yapıldığı iddia edilen alışveriş merkezleri ve lüks konutlarla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin yazılı olarak cevaplandırması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
1999 Marmara Depreminden sonra 2001 yılında hazırlanan Afete Yönelik Acil Eylem Planı’nda, olası depremde halkın toplanacağı çadır alanları, helikopter pistleri ve park etme yasağı getirilen yolların belirlendiğini söyleyen Milletvekili Hasan Hami Yıldırım; “Bugün bu toplanma ve çadır yerlerinin birçoğunda alışveriş merkezleri ve lüks konutların yükseldiği iddia edilmektedir. Eğer bunlar doğruysa rant uğruna insanların hayatları riske atılmaktadır. En son yaşanan Soma faciasında ihmallerin nelere mal olduğunu tüm Türkiye gördü. Bu konuyu Hükümet’in biran önce gündemine alması gerekir.” şeklinde konuştu.
İşte soru önergesinde yer alan sorular;
1- Deprem kuşağında bulunan Marmara Bölgesi’nin, özellikle de İstanbul’un ciddi bir deprem tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bilinmekteyken, olası bir depremden sonra sığınma alanı veya sahra hastanesi olarak kullanılacak büyük alanların imara açılarak alışveriş merkezi ve lüks konut projelerinin uygulandığı doğru mudur?
2- 2001′de hazırlanan Afete Yönelik Acil Eylem Planı’nda, olası bir depremde halkın kullanacağı çadır alanlarının sayısı ne kadardı? Bugün bu alanların kaç tanesi amacına uygun olarak kullanılmaktadır?
3- Afete Yönelik Acil Eylem Planı’nda, belirlenen alanlar, bugün afetler karşısında kullanılabilir durumda mıdır? Bu amaca yönelik bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmıştır?
4- Eğer iddialar doğruysa, Acil Eylem Planı’na sadık kalınmayarak, bahse konu alanların imara açılması ve alışveriş merkezi yapılmasındaki amaç nedir?
5- Söz konusu Afete Yönelik Acil Eylem Planı’nın ilgili İlçe Belediyeleri, Büyükşehir Belediyesinin birimleri ve diğer ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına dağıtımı yapılmış mıdır?
6- Söz konusu plana kamuoyunca sahip çıkılması için ne tür çalışmalar yapılmıştır?
7- Söz konusu plan yürürlükte midir? Yürürlükte ise uygulaması için hangi çalışmalar yapılmıştır?