Burdur Milletvekili Dr. Hasan Hami Yıldırım, Burdur’un sorunları ile ilgili verdiği soru önergelerine bir yenisini daha ekledi.
Bu sefer mermercilik sektörünün işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunlarını gündeme getiren Milletvekili Hasan Hami Yıldırım, bu konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’ten yazılı açıklama istedi.
Mermercilik sektörünün, Burdur’da önemli geçim kaynaklarından biri olduğunu, hızla geliştiğini ve bununla beraber işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunlarının da giderek arttığını ifade eden Hasan Hami Yıldırım, daha öncede mermerciliğin çevre tahribatını gündeme getirmişti.
Bir ülkenin gelişiminin gerçek göstergesinin insan hayatına verilen değerle ölçüldüğünü söyleyen Hami Yıldırım, Mermer ocaklarında ve fabrikalarında, yüksekten düşme, heyelan ve ağır blokların ve moloz kümelerinin altında kalma, elmas tel kopması, elektrik çarpması, parça sıçramaları, atık havuzuna düşme ve boğulma gibi iş kazalarına karşı hangi eğitimlerin verildiğini ve nasıl önlem alındığını sordu.
“Elbette bütün mermer ocak ve fabrikaları aynı durumda değildir; işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili gerekli tedbirleri almış olan yüksek standartlı işletmeler de mevcuttur.” diyen Yıldırım, ancak kazaların da halen devam ettiğini, çalışanlarda akciğer hastalıkları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığın görüldüğünü belirtti.
Burdur’da bulunan mermer ocaklarında ve fabrikalarında iş gücü arzının fazla olmasına rağmen yeterli işçi bulunamaması konusuna da dikkat çeken Hami Yıldırım, bunda mermer ocaklarının çalışma şartlarının ağır ve sosyal haklarının yetersiz olmasının etkisinin olup olmadığını sordu.
Milletvekili Hasan Hami Yıldırım’ın, konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’ten yazılı olarak cevap istediği sorular şöyle;
1-Ocaklarda ve fabrikalarda yaşanan kazalara ve mevcut risklere karşı alınan tedbirlerin yetersizliği, gerek yaşanan iş kazaları, gerekse sahalarda ve fabrikalardaki düzensiz çalışma ortamlarından anlaşılmaktadır. Burada bir denetim eksikliği ve yaptırım yetersizliği olduğu açıktır. İşçi sağlığının ve iş güvenliğinin korunması için bu sorunların giderilmesi şarttır. Bu konuda neler yapılmaktadır? Yapılanlar yeterli midir?
2- Ocaklarda ve fabrikalarda, ağır çalışma şartlarından dolayı kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları, toz ve kimyasallardan kaynaklanan akciğer ve solunum yolu rahatsızlıkları, yüksek gürültü düzeyinden kaynaklanan işitme bozuklukları ve psikososyal stres rahatsızlıkları gibi hastalıklar görülmeye başlamıştır. Bilhassa mermer tozlarının akciğerde kalıcı hasarlar bıraktığı araştırmalarla bilinmektedir. Bunların önlenmesine yönelik Burdur iline özel bir çalışma, bir araştırma veya tarama yapılmakta mıdır? Yapılması gerektiğine inanıyor musunuz?
3- Burdur’da bulunan mermer ocaklarında ve fabrikalarında iş gücü arzı fazla olmasına rağmen yeterli miktarda işçi bulunamamaktadır. İşçi bulunamamasında mermer ocaklarının çalışma şartlarının ağır ve sosyal hakların yetersiz olmasının etkisi var mıdır? Bunun sebepleri araştırıldı mı?
4- Sektördeki ağır çalışma şartlarına dair bir çalışma, araştırma yapılmış mıdır? Çalışma şartlarının ve işçilerin sosyal haklarının iyileştirilmesinin gerekliliğine inanıyor musunuz?
5- Maden ocaklarında ve fabrikalarında ilk yardım tedbirlerinin yetersiz ya da iptidai olduğu görülmektedir. Bu konuda ne yapılması düşünülmektedir? Ciddi bir eğitim programına ihtiyaç olduğunu düşünüyor musunuz?
6- Mermer ocaklarında ve fabrikalarında doğal afet, kaza, yangın ve patlama gibi durumlarda işçi güvenliği için, acil durum planı hazırlanmaktadır. İşçilerin acil durum planı doğrultusunda hareket etmesini sağlamak için eğitim ve tatbikatlar yapılmakta mıdır? Eğer yapılıyorsa hangi sıklıkla yapılmaktadır?
7- Burdur’da bulunan mermer ve taş ocaklarında çalışanlara yönelik iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için eğitimler verilmekte midir? Eğer veriliyorsa hangi seviyededir? Bu eğitimlerin denetimleri hangi aralıklarla yapılmaktadır? Yapılanlar yeterli midir?
8- Ocaklarda ve fabrikalarda hayati risk oluşturan önemli yaralanmalar ve kaza anında gerçekleşen ölümler dışında, iş kazalarına dair tutulan kayıtların yetersiz olduğu müşahede edilmektedir. Bunun sebepleri nelerdir? İş kazalarının istatistiklerinin daha düzenli hazırlanması için hangi tedbirleri almayı düşünmektesiniz?