Yıldırım’dan İmar Kanunu’nda Kanun Teklifi - Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur HaberYıldırım’dan İmar Kanunu’nda Kanun Teklifi - Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber
SON DAKİKA

Yıldırım’dan İmar Kanunu’nda Kanun Teklifi

Son Güncelleme :

11 Haziran 2014 - 10:27

Yıldırım’dan İmar Kanunu’nda Kanun Teklifi
----- REKLAM -----

Burdur Milletvekili Dr. Hasan Hami Yıldırım, İmar Kanunu’nda değişiklik yapılması yönünde kanun teklifi verdi.

 

Son dönemde giderek artış gösteren yerleşme ve yapılaşma sorunlarını gündeme taşıyan Hasan Hami Yıldırım, imar planı değişikliklerinin sınırlandırılması ve kontrol altına alınmasına yönelik “İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni TBMM Başkanlığına sundu.
 
Sorunların başında planlama ve imar yönetiminde yaşanan kargaşa ortamı ve belirsizliğinin geldiğini belirten Hami Yıldırım, buna bağlı olarak ortaya çıkan yanlış uygulamalarla son zamanlarda vatandaşların mağduriyetinin ve şikâyetlerinin arttığını ifade etti.
 

Burdur Milletvekili Hasan Hami Yıldırım, şehirlerde kamuya ait açık mekânlar ve yeşil alanlar giderek yok olduğunu belirterek; “Kent hayatının ayrılmaz parçası olan sosyal ve kültürel mekânlar birer birer ortadan kalkmaktadır. Kentsel arazi rantına el koyma hırsıyla yapılan ölçüsüz yoğunluk artışları yolları ve otoparkları yetersiz hale getirmekte, yaya ve trafik güvenliğini ortadan kaldırmaktadır; yerleşmelerimiz toplumun bütün kesimleri için, giderek yaşanmaz hale gelmektedir.” dedi.
 
;
Kentlerde hemen her sağanak yağışın afete dönüşerek, heyelan ve sellere yol açtığını belirten Hami Yıldırım; “Bunun bir sebebi altyapının yetersizliği ise, diğer sebebi, imar planı değişiklikleri ve kentsel dönüşüm adı altındaki çarpık uygulamalardır. Korunması gereken yeşil alanlar, koruluklar ve toprak yüzeyler giderek yok edilmekte, her türlü yapılaşmanın dışında tutulması gereken vadiler ve yüksek eğimli araziler betonlaştırılmakta, kıyı bölgeleri ve içme ve kullanma suyu havzaları adım adım imara açılmaktadır.” dedi.
 

Büyükşehirlerde yıllık binlerle ifade edilen imar planı değişiklikleri yapıldığını vurgulayan Yıldırım, planların bu kadar sık değiştirildiği bir yerde planlı gelişmeden söz edilemeyeceğini, bunun tam bir plansızlık halini doğurduğunu ifade etti. Ayrıca bu plan değişikliklerinin önemli bir bölümünün yoğunluk artışına yönelik olmasının sorunları bir kat daha artırdığına dikkati çekti.
 

Yıldırım, sorunların çözümüne yönelik planlama ve imar mevzuatında kapsamlı değişikliklerle, hukuki düzenlemelere gidilmesinin daha doğru olacağını, ancak mevcut şartlarda, bunun mümkün olmadığını belirterek, sorunların çözümünde acil tedbir mahiyetinde, imar planı değişikliklerinin sınırlandırılması ve kontrol altına alınmasına yönelik değişiklik için kanun teklifi verdiğini söyledi. Yıldırım, kanun teklifi gündeme alınıp gerçekleşirse kentleşme sorununa önemli bir katkı sağlayacağını ifade etti.
 
İMAR KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
 
Madde 1- (1) 3.5.1985 tarih 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 8.maddesi (b) fıkrası 3. Paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, 3. Paragraftan sonra gelmek üzere iki paragraf eklenmiş ve diğer paragraflar buna göre teselsül ettirilmiştir:
 
“Onaylanmış planlarda yapılacak değişiklikler de yukarıdaki usullere tabidir. Ancak, inşaat alanının, kat alanı katsayısının, kat adedinin, ifraz şartlarının veya arazi kullanım kararlarının değiştirilmesi sonucu nüfus yoğunluğunun artırılmasına dair imar planı değişikliklerinde; ve sosyal ve kültürel altyapı alanlarının kaldırılması, küçültülmesi veya yerinin değiştirilmesine dair plan değişikliklerinde, ilgisine göre Belediye veya İl Genel Meclislerinde üye tam sayısının üçte ikisinin oyunu alma şartı aranır.
 
Belediye ve İl Özel İdareleri dışında imar planı onaylayan kamu kurum ve kuruluşları tarafından gerçekleştirilen, kamu yatırımlarına dair olanlar hariç olmak üzere 3. Fıkrada sayılan kapsamdaki plan değişikliklerinde de aynı Fıkradaki şartlar ön şart olarak aranır.
 
Üçüncü ve dördüncü paragraftaki hükümler, 3.7.2005 tarih ve 5393 sayılı Belediye Kanunu 73 üncü maddesi ve 16.5.2012 tarih ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamındaki tek parsel üzerinde yapılan kentsel dönüşüm amaçlı imar planı değişiklikleri için de geçerlidir.”
 
Madde 2- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
 
Madde 3- (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

----- REKLAM ----- ----- REKLAM -----