Burdur Milletvekili Dr. Hasan Hami Yıldırım, Burdur Göl Havzasında yürütülen mermer madenciliği faaliyetlerinin yarattığı çevresel olumsuzlukları meclis gündemine taşıdı.
Milletvekili Dr. Hasan Hami Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin yazılı olarak cevaplandırması istemiyle verdiği soru önergesinde, Burdur Gölü ve havzasının doğa koruma alanı statüsü gereği ekolojik açıdan korunması gerektiğine dikkat çekerek, mermer ocaklarının görsel ve ekolojik açıdan tabiata zararlarının nasıl önleneceğini sordu.
Mermer ocaklarının oluşturduğu hafriyat alanlarının, moloz döküm alanlarının ve ocaklarından çıkan tozların, Burdur Gölü Havzasına ciddi zararlar verdiğini söyleyen Hasan Hami Yıldırım bu olumsuzluğu en aza indirmek için bakanlığın bu konuda bir çalışmasının olup olmadığını sordu.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) Burdur Göl Havzasıyla ilgili hazırlamış olduğu rapora da değinen Hami Yıldırım, rapora göre, doğal ekolojik yapı tahribatının yaratacağı olumsuzlukların Burdur havzası için menfi yönde işlediğinin görüldüğünü belirterek, mermer madenciliğinde ocakların işletilmeye açılabilmesi için öncelikle uygun alanların seçilmesi ve sonrasında bitki örtüsünün sıyrılıp, yeryüzü şeklinin yeniden şekillendirilmesi gerektiğini söyledi.
İşte Milletvekili Dr. Hasan Hami Yıldırım’ın Burdur Göl Havzasıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’ye yönelttiği sorular:
1- Burdur Gölü ve havzası doğa koruma alanı statüsü gereği ekolojik açıdan korunması gerekmektedir. Bu konuda hangi çalışmalar yapılmaktadır?
2- Mermer ocaklarının oluşturduğu hafriyat alanları ve moloz döküm alanları doğal, görsel ve ekolojik açıdan tabiata zarar vermektedir. Burdur’da bu sorunun çözümü için bir çalışmanız var mıdır?
3- Mermer Ocaklarından çıkan tozlar Burdur Gölü Havzasına ciddi zararlar vermektedir. Ocaklardaki toz kontrolünü sağlamak ve olumsuzluğu en aza indirmek için nasıl önlemler alınmaktadır?
4- Uygulamaya aktarılmış ve olumlu sonuçları görülmüş çalışmalarınız var mıdır? Varsa nelerdir?