11 ili etkileyen deprem sonrasında çalışmalar hızla devam ediyor. Can ve mal kayıplarının yaşandığı deprem sonrasında deprem bölgesinin inşa ve ihyası devlet eliyle gerçekleştiriliyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Medya Ankara Temsilcileri Buluşması’nda bölgeye ilişkin bilgileri verdi.
Bakan Özhaseki, başlanan inşaatların bir yıl içinde tamamlanacağını ve Yerinde Dönüşüm kampanyasına 36 bin 825 kişinin başvurduğunu söyledi.
Bakan Özhaseki’nin açıklamaları şöyle: “Şu ana kadar 179 bin konutun ihalesi yapıldı, yüzde 90’ının inşaatı başladı. Cumhurbaşkanımız bu rakamın 390 bine çıkarılmasını istemiş, arkadaşlarımız çalışıyorlar. Başlanılan inşaatlar bir yıl içinde yapılacak.
Şehir hakkında konuşmak isteyen, sesi çok çıkan kim varsa çağırın dedim. Bölgelerle ilgili planlamalar yaptık, tasarım projeleri geliştirdik. Arkadaşlar eleştirin bizim yaptıklarımızı, felaket atlattık ama bunu fırsata dönüştürmek istiyoruz. Kadim şehirlerimizin kendi kültürü, geçmiş yaşanmışlıklarına uygun olsun diye yapıyoruz. Herkes katıldı, gördüğümüz birşey vardı. Planlar hususunda eleştiri gelmedi, teşekkür geldi. Özellikle insanlar şunu söyledi; Devlet olarak bir yerlerde rezerv alanlarda konutlar yapıyorsunuz ama doğduğumuz büyüdüğümüz yerlerden gitmek istemiyoruz. Kendi yerimizi yapıp oturmak istiyoruz. Hataylıların şehri terk etmeleri mümkün değil. Yerinde Dönüşümü geliştirdik. Vatandaş yerinde dönüşüm istiyor ama bir taraftan da rezerv alan yokluğu var. Yeni bir şehir kuracağınız alanlar yok.
Bir sene içinde burada inşaatlara başlamazsak yeniden eski haline döner diye madde ekledik. Bir vatandaş yerinde kalmak istiyor, ikincisi de o kadar elimizde 850 bin konutluk rezerv alan yok. Yerinde dönüşüm projemizi mecburen şekillendirdik. Gittiğimiz yerlerde o şehirlerde projemizi gündeme getirip ne düşündüğümüzü ifade ettik.
HİBE VE FAİZSİZ DESTEK
100 metrekarelik evin Anadolu’da yapım maliyeti 1 milyon lira, yarısını hibe olarak veriyoruz, yarısını da kredilendiriyoruz. Bütün kredilerin ödemesi 2 yıl süreli ödemesiz 10 yıl ödemeli, sıfır faizli. 100 metrekareden büyükse kredi miktarını 800 bine çıkarıyoruz. Yerinde dönüşümle birlikte ekonomi canlanacak.
Yıkımın sebeplerini araştırdık. O bölgelerde dört kırmızı çizgimiz var, taviz vermeyeceğiz. Fay hatları, kırıkları üzerine yapılaşmaya izin verilmeyecek. Sel yataklarının olduğu yerlerde belirli süreler içinde birkaç sene sel gelmese bile 10-20-30 senede bir aynı yerlere sel geldiği için yapı yasağı gelecek. Sıvılaşmanın olduğu zeminlerde de yapılaşma yasağımız var.
Artık mimarlıktan ve mühendislik hesaplarında sıfır tolerans diyoruz. Asla taviz vermeyeceğiz. 22 noktada yapım ofisleri açtık. Yıkımların fazla olduğu yerlerde açtık ofislerimizi.
YERİNDE DÖNÜŞÜME 36 BİN 825 BAŞVURU
Yerinde Dönüşüme şu ana kadar müracaat eden sayısı 36 bin 825. Saatte 1000 kişi müracaat ediyor. Sadece bağış ve hibe olarak değil, kredi olarak da aynı zamanda TİP sözleşmelerinin hazırlanmasında, inşa faaliyetindeki projelerin hazırlanmasında, denetiminde, içinde oturacakları ana kadar takip edip yardımcı olacağız. En önemli şey, eğer Deprem olursa hiçbir vatandaş kendisini camdan dışarı atmadan, telaşlanmadan evinde huzurla bekleyip, depremin geçmesini sukunetle beklemesini oluşturacağız. İstanbul’umuzu deprem gelmeden, depreme karşı hazırlarız diye düşünüyorum.”
‘YURT DIŞINDA GÖRÜŞMELER YAPILIYOR’
Bakan Özhaseki, toplantıda basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Özhaseki, bakanlık olarak tüm imkan ve kabiliyeti deprem bölgesine yönlendirdiklerini söyleyerek, “Bir taraftan yurt dışında görüşmeler yapılıyor. Birleşik Arap Emirlikleri dahil olmak üzere deprem bölgesine yardımcı olmak istediklerini söylediler. Ne kadar imkan varsa bilmiyorum, ama onları da bu bölgede kullanacağız. Bir taraftan hayırseverlerin bağışları var. Televizyonlarda yapılan kampanyalarda belli rakamlar vaat edildi. Hayırseverlerin de imkanlarını ve kabiliyetlerini oraya kullandıracağız. Elimizde ne kadar imkan varsa, yurt dışından, yurt içinden neler seferber edebilirsek hepsini burada kullanmak istiyoruz” dedi.
‘İŞÇİLİKTEN YANA SIKINTI ÇIKACAK GİBİ’
Özhaseki, TOKİ’nin son 20 yılda 1 milyon 250 bin kadar konut yaptığını belirterek, “Bunu 20 yıla bölerseniz yıllık 60 bin gibi bir kabiliyet var. Emlak Konut, Yapı İşleri var. Onların da kabiliyetlerini koyarsanız, normalde 100 bin konutluk bir kabiliyet gözüküyor. Ama biz ‘1 senede 319 bin konutu yapacağız’ diyoruz. Akabinde yerinde dönüşecek konutlar için de binlerce sayıdan bahsediyorum. Ve bir taraftan da herhalde 1 seneye kalmaz İstanbul’da da inşaatlara başlarız. Orada da karşımıza bir tablo çıkacak gibi gözüküyor. Ben malzemeden yana herhangi bir sıkıntı olacağını zannetmiyorum. Ama işçilikten yana bir sıkıntı doğacak gibi gözüküyor. İstanbul’da bile inşaatlarda bir takım usta sıkıntılarının doğduğunu da duyuyoruz. Kısa süreli sertifika vermek üzere herhalde Milli Eğitim’le de anlaşıp, orada kurslar düzenleyerek o bölgede çalışmak isteyenler için de yeni imkanlar da sağlamış olacağız ki bu açığı giderelim” diye konuştu.
‘6-8 AY, 1 SENE SONRA İNŞAATLARA BAŞLARIZ’
Özhaseki, kentsel dönüşümün bakanlık, belediye ve vatandaş şeklinde 3 ayağı olduğunu ifade ederek, “Bunlardan birisi eksik olursa bu işi tam yürütemeyiz. Önümüzdeki dönemde de şartları zorlayacağım ve herkesi davet edip ısrar edeceğim. Bu işin siyasi istismarının olmayacağını ümit ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız ‘Zorda kalırsak Kanal İstanbul çevresindeki bizim yapabileceğimiz yerlerde epeyce bir konutu rezerv alanında ayırabiliriz. İstanbul’un depremine hazırlık anlamında o konutları da mutlaka kullanabiliriz’ dediler. Onu da dahil ettiğimizde sanki biz bu 600 bin konutu yapabilecek kabiliyette gözüküyoruz. Planlamalarımız böyle. Büyük ihtimalle 6-8 ay, 1 sene sonra inşaatlara başlarız. Artık o günkü gidişata göre de kısa süre içerisinde bitirmek için elimizden geleni yaparız inşallah” dedi.
‘BİRİLERİNİN GÖNLÜNE BU İŞİ BIRAKAMAYIZ’
Özhaseki, kentsel dönüşüm yapılan yerlerde eskiden yüzde 100 muvafakat aranırken çıkan yasayla yüzde 65 gibi bir çoğunluğun yeterli olduğunu söyleyerek, “Eğer bir yerde yüzde 65 ‘evet’ demişse, öbür tarafı istimlak edip, evinden çıkarıp, yıkma hakkına sahipsiniz. Belki İstanbul’da bunu da yüzde 50’ye düşüreceğiz yeni çıkacak yasada. Çünkü birilerinin gönlüne bu işi bırakamayız. Çaremiz yok. Ama hiç kimseyi sokağa atacak değiliz. Rezerv alanlardan yer vereceğiz. Ancak öyle bu dönüşümü sağlayabiliriz” diye konuştu.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRMerkez Bankası faiz kararını yarın açıklıyor! İşte ekonomistlerin faiz tahminiHaberi Görüntüle